Statele divizate ale Europei (Stratfor)

Share

Criza zonei euro — care implica statele membre ale Uniunii Europene care folosesc moneda euro, simbolic importanta pentru intreaga UE — este defapt o criza de incredere. Se pune intrebarea daca actualele aranjamente de politica si securitate din Europa — Uniunea Europeana si NATO — incorporeaza amestecul potrivit de interese ale natiunilor-state?

alfaomega

Simt cu adevarat statele membre ale acestor organizatii ca au aceeasi soarta? Intentioneaza ele, asemeni coloniilor americane la sfarsitul secolului al XVIII-lea, sa renunte la independenta lor, pentru a crea un front comun contra provocarilor economice, politice si de securitate existente astazi?

Si daca raspunsul la aceasta intrebare este nu, atunci ce aranjamente alternative exista, ce capteaza interesele natiunilor state complementare?

In chestiunea securitatii, noi avem deja propriul nostru raspuns: regionalizarea organizatiilor europene de securitate. NATO a incetat efectiv sa raspunda la interesele de securitate ale statelor europene.

Germania si Franta au initiat o atitudine de acomodare cu Rusia, spre necazul Statelor Baltice si Europei Centrale. Ca raspuns, aceste state central-europene au inceput sa-si puna la punct aranjamente de securitate alternative.

Cele patru state central-europene care au format Grupul de la Visegrad, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, au folosit ocazia pentru a forma un grup de lupta central-european.

Statele Baltice, amenintate de resurectia tendintelor hegemoniste ale Rusiei, au incercat sa-si extinda cooperarea militara si de securitate cu statele nordice, cu Lituania pregatita sa intre in grupul de lupta nordic, din care deja face parte Estonia.

Franta si Marea Britanie au decis sa isi mareasca cooperarea militara cu o intelegere militara extinsa la sfarsitul anului 2010, iar Londra si-a exprimat de asemenea interesul de a deveni apropiata de cooperarea militara baltic-nordica… tot pe Stratfor

Share