home MASS MEDIA, POLITICA STAREA PRESEI: Uite cine vorbeste. Niste plegomazin pentru Nistorescu, va rog…

STAREA PRESEI: Uite cine vorbeste. Niste plegomazin pentru Nistorescu, va rog…

Share

Aveam si eu o duminica linistita de august, cand, hop! ce sa vezi? Ma suna pasarea mea oftatoare, care falfaie prin birourile sefilor de la Realitatea-Catavencu.

Vezi ca monteaza astia din nou o emisiune anti-Basescu. Incepe peste vreo doua ore. Pont pentru tine: vine invitat Nisto.

Pe Realitatea TV, chiar acum, are loc o dezbatere, in care unii dintre corbii care au provocat aceasta criza a presei discuta despre ceea ce au facut chiar ei. Nisto, de exemplu, dupa ce-i mai trage o bastarca lui Basescu, isteric cum il stim, anunta ca nu a mai fost membru CRP din anul 2002.

Bogdan Chirieac il aproba. El nu a fost niciodata membru CRP. Dar in 2004, cand erai la “Adevarul”, redactor sef-adjunct, iar seful dumitale era CT Popescu, presedintele CRP, nu erai membru CRP? Nisto se leaga de Mironov, ca el a inventat internautii. Nea Cornel, pe mine nu m-a inventat Mironov.

Si se intoarce la fructul dicotiledonat, Traian Basescu. In limbaj psihologic, acesta se numeste comportament obsesiv-compulsiv. Tot ce se discuta este edulcorat printr-un suc gros anti-basescian. De exemplu, consilierul prezidential Catalin Avramescu este incompatibil cu democratia si prin faptul ca se ingrasa.

Dati-i, va rog, niste plegomazin lui Nistorescu, sa se calmeze. Claudiu Saftoiu intervine si da niste ciocane cauciucate celor doi, Nisto si Chirieac. Prima caseta beta din interiorul emisiunii este o citire din Basescu, atunci cand a vorbit despre tonomatele lui Vantu, Voiculescu si Sarbu.

Defapt, aceasta este adevarata tema a emisiunii: Basescu. Iar in momentul in care diriguitorii Realitatea TV au gandit aceasta emisiune, s-au gandit sa mascheze o noua emisiune despre Basescu, in care sa traga in acesta, intr-o emisiune despre starea presei. Publicitate! Iar m-am balonat, hainele parca pocnesc.

Este posibil, ma intreb si eu, ca niste oameni care lucreaza in comunicare publica sa nu-si dea seama ca, in felul acesta, vorbind atat despre Traian Basescu, chiar nu va mai exista decat un singur actor politic de votat in alegerile care urmeaza? Practic, ma gandesc de mai mult timp ca acesti oameni defapt ii fac campanie presedintelui.

Si nu-si dau seama, probabil. Si ma bucur pentru aceasta, pentru ca, intr-adevar, sunt acum tot mai convins, cu cat vad isteriile lui Nistorescu manifestandu-se pe sticla tot mai plenar, ca Basescu trebuie reales si ca are perfecta dreptate: azi, acum, pe Realitatea TV vorbesc tonomatele diferitelor interese anti-Basescu.

Iar asta mi se pare pur si simplu scandalos: dupa ce ca dau in Basescu si in guvern, mogulii, prin tonomatele lor, mai cer acum si bani de la stat pentru presa, sa treaca prin criza mai usor.

Probabil ca nu ati inteles bine ce a vrut sa spuna Alina Mungiu: presa independenta quality, mici business-uri de succes care existau inca pana in anul 1997, trebuia subventionata de stat atunci, cand inca era independenta de stat, de interesele politice si de marile capitaluri mafiote care le-au acaparat ulterior.

Acum este prea tarziu! Si, dupa parerea mea, criza este in primul rand un pretext pentru ejectarea oamenilor incomozi si abia apoi se poate vorbi, cu mare prudenta, despre faptul ca Voiculescu, Sarbu si Vantu ar avea si ceva probleme financiare. Pe care eu, sincer, in acest moment nu le vad.

Share