home MASS MEDIA, POLITICA STAREA PRESEI – POLITICA: OXAN are dreptate. Presa romana s-a transformat intr-un intrument de intoxicare a opiniei publice

STAREA PRESEI – POLITICA: OXAN are dreptate. Presa romana s-a transformat intr-un intrument de intoxicare a opiniei publice

Share

Ceea ce nu pricep eu din emisiunea “Editie Speciala” de ieri este de ce, langa Hurezeanu, Ursu si CTP nu s-a aflat si Nistorescu. In rest, am inteles tot, dar nu pun embedul oferit de Realitatea TV, pentru ca emisiunea nu poate fi vizionata ca proba-martor la ceea ce voi afirma, datorita investitiilor fantastice facute de Vantu in infrastructura.

Dau embedul emisiunii “Realitatea Zilei”, urmatorul program de intoxicare a opiniei publice transmis de Realitatea TV ieri, dupa “Editie Speciala”, pentru ca, daca exista cineva interesat care totusi nu a vazut aceasta emisiune (poate nu si-a putut stapani greata, ori poate a avut altceva mai placut de facut), sa aiba posibilitatea sa o urmareasca la mine pe site.

La finalul guvernarii Adrian Nastase, Oxford Analytica a livrat o analiza asemanatoare, in care expertii sai aratau ca Romania este dominata de o mafie parapolitica, printre ale carei caracteristici principale se afla coruptia institutionalizata la nivelul cel mai inalt.

Aluziile erau ca primul dintre corupti este chiar primul-ministru. Ulterior, oficiali ai Comisiei Europene mi-au confirmat intre patru ochi ca Nastase este primul dintre corupti, principalul vizat de catre forurile europene si ca, daca nu scapam de aceasta grava tara institutionala, reprezentata de regimul politic pe care il conduce, nu prea ne integram in Uniunea Europeana.

Tin minte acest lucru, pentru ca eu am fost cel care am scris pentru “Gardianul”, pornind de la analiza OXAM. Acum, Oxford Analytica spune, conform TheophylePoliteiaBlog:

Strategia televiziunilor lui Vîntu şi Voiculescu este să reducă interesul publicului pentru politică. Această strategie a avut efect la alegerile parlamentare din 2008, când mai puţin de 40% din electorat s-a prezentat la urne….

Analiza think-tankului britanic – care are ca subiect „influenţa trusturilor de presă în bătălia pentru putere” – mai arată că Vîntu a avut două întâlniri „bine mediatizate” cu rivalul lui Băsescu, Mircea Geoană, şi se bănuieşte că trustul Realitatea-Caţavencu îl susţine pe liderul PSD.

Oxford Analytica aminteşte şi de faptul că proprietarul televiziunilor Antena, Dan Voiculescu, „un politician cu un background în comerţul exterior în era comunistă”, este aliat cu PSD de peste un deceniu…

Potrivit acestei analize, presa nu mai este un loc unde se discută „serios” viitoarele opţiuni de politică, ci pare a fi hotărâtă să învenineze competiţia prezidenţială dură care se desfăşoară în această toamnă….

Mie mi se pare cea mai buna caracterizare sintetica a ceea ce se intampla, dupa cea analitica a profesorului Mihai Coman, pe care am publicat-o in urma cu putin timp, preluand de pe HotNews, asupra mafiotizarii presei.

Asa de buna, ca nici nu voi insista. Totusi, de ce emisiunea moderata de Razvan? Si pentru ca astfel aflam si din ce cauza anume a lipsit Cornel Nistorescu de la “Editie Speciala”: era nevoie de el la “emisiunea care pune punctul pe zi”.

Pentru ca nu vreau sa analizez acum pozitiile exprimate de invitatii politicieni ai lui Razvan Dumitrescu, voi reactiona la doua afirmatii facute de cei doi (fosti) jurnalisti prezenti in studio: Cornel Nistorescu si Bogdan Chirieac.

Cornel Nistorescu: OXAN e un SRL englez [esc], care produce studii de piata si materiale de analiza.

Da, nea Cornel, teoretic asa stau lucrurile. In practica insa, uneori in baza acestor studii cad guverne, iar oamenii politici isi dau demisia sau intra in dizgratie. Si aceasta pentru un motiv extrem-extrem de simplu: sunt foarte respectati, pentru ca sunt foarte buni.

Asa cum arata TheophylePoliteiaBlog:

“Oxford Analytica
este una din cele mai prestigioase firme de consultanta si analize strategice din lume. A fost fondata in 1975 de Dr. David Young, fost angajat al Consiliului de Securitate American. Firma publica rapoarte bazate pe “open source intelligence” (adica surse publice). Printre Clientii acestei firme se numara guvernul Statelor Unite si inca 18 guverne din lume , institutii internationale din toate domeniile, inclusiv marile firme din sectorul privat. Oxford Analytica are acces la lucrarile stiintifice si analizele din diferite domenii ale aproximativ o mie de savanti din lume. Localizat in Oxford Anglia si in legatura cu multi dintre savantii ei, firma nu are relatii formale cu aceasta universitate.

Bogdan Chirieac: Marele meu semn de intrebare este de ce acest studiu l-a pus in centrul analizei sale pe dl. presedinte Traian Basescu.

Explicatia este foarte simpla, dle Chirieac, va voi lamuri imediat si voi folosi din nou, asa cum am facut putin mai devreme, o schema excelenta, postata de Dan Badea pe blogul sau, preluata de la Hultanu’, care sunt convins ca va va deslusi imediat asupra misterelor insondabile ale acestei chestiuni, care cu certitudine este extrem de abstracta si complexa:

Si cu asta, sperand ca v-am edificat, am terminat.

Citeşte şi
Efectul D51 CCR? Dan Voiculescu vrea în libertate

Efectul Deciziei 51 a Curţii Constituţionale a României este că acum avocaţii lui Dan Voiculescu

Iohannis confirmă susţinerea sa pentru Antena 3

Preşedintele de la Grivco Klaus Iohannis a confirmat implicit, într-o postare pe Facebook, susţinerea sa

Domnule preşedinte Klaus Werner Iohannis…

Domnule preşedinte Klaus Iohannis, astăzi mi-am retras like-ul dat paginii dumneavoastră. Sunteţi pentru mine o

Câţi ani de puşcărie va face scriitorul Dan Voiculescu?

Dacă va scrie în acelaşi ritm carte după carte, Dan Voiculescu, această conştiinţă vie a

Camelia Voiculescu este executată silit de Fisc în Dosarul ICA

Fiscul a scos la licitaţie casa de vacanţă deţinută de Camelia Voiculescu în Predeal, pentru

Raportul Departamentului de Stat al SUA despre România

Vă prezentăm mai jos partea referitoare la drepturile omului din Raportul pe anul 2014 al

Armaghedonul Oligarhilor 34. Lichidarea lui Băsescu

Efectul puternic al mesajului transmis de acest fragment a fost notabil în epocă. Faptul că

Armaghedonul Oligarhilor 33. Complicitatea lui Constantinescu

Să analizăm puţin ce a mai rămas din cei şase: Băsescu, Constantinescu, Geoană, Patriciu, Voiculescu

Armaghedonul Oligarhilor 22. Miza CES

Din punctul nostru de vedere, controlul asupra CES (care a fost întotdeauna o dorinţă a

Mondenii – Și eu sunt varan VIDEO DE COLECŢIE

Mondenii - Și eu sunt varan este o perlă. Modelul de agregare este cel folosit

Share