STAREA PRESEI – COTIDIANUL: Petru Romoşan, turnătorul lui Horia Bernea şi al lui Ion Negoiţescu (prima cenzura a lui Cornel Nistorescu)

Share

Am reusit sa gasesc materialul Mirelei Corlatan despre Petru Romosan ascuns in site-ul Cotidianul aici. Nu ma intrebati cum l-am gasit?

Am dat pe Google cautare „Petru Romosan turnator”. Al treilea rezultat este pe Cotidianul, la linkul de mai sus, pe care il are si Tibi Lovin pe site-ul lui. Asta am descoperit ulterior.

Ma gandesc ca este interesant sa fie citit, sa vada lumea ce bun manager de presa este Nistorescu, cand intervin interesele personale peste creierul sau. Parerea mea este ca, in acest moment, Cornel Nistorescu este unul dintre cei mai buni reportajisti pe care ii avem in presa romana.

Asta nu-l scuza sa faca astfel de chestii, care il descalifica si descalifica din start ziarul pe care (mai nou) il conduce.
Imi pun mainile-n cap cand vad ca intr-o postare anterioara i-am urat „mult noroc, nea Cornele”.

Nici n-am avut timp sa respir bine, si gata! Harshti! Deci, o las pe Mirela Cornlatan sa vorbeasca ea in continuare. Ar fi bine, mama ei de nemernicie romaneasca, ca multi jurnalisti independenti sa publice dinadins acest text, cu link la Cotidianul, pe site-urile lor.

Criticul de artă şi scriitorul Petru Romoşan a fost recrutat în 1988 de Securitate sub numele conspirativ “Robert”, pentru a da informaţii despre artiştii plastici.

Informaţia despre recrutarea lui Petru Romoşan este confirmată de o notă de constatare a CNSAS, trimisă recent la Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a unei cereri de verificare depuse de ziarul Cotidianul în martie 2007.

Potrivit notei de constatare, CNSAS deţine angajamentul olograf, semnat cu numele real de Petre Romoşanu pe 26 septembrie 1987, în care-şi asumă numele de cod “Robert”, nume sub care s-a angajat să dea informaţii în special despre pictorii Horia Bernea şi Paul Gherasim.

Aceştia aveau atelierele deasupra galeriei de artă de pe Strada Şelari, la care lucra pe atunci tânărul Petru Romoşan. “Constatând că sus-numitul dovedeşte şi de această dată bunăvoinţă faţă de instituţia noastră, i s-a ridicat problema unei colaborări organizate, fapt cu care a fost de acord.

A înţeles că trebuie să ne informeze asupra problemelor, faptelor şi stărilor de spirit care prezintă interes pentru organele de securitate, de la locul său de muncă, în rândul artiştilor plastici şi din alte medii unde are acces”, a scris lt.-col. Ştefan Budecă, ce se ocupa de Uniunea Artiştilor Plastici, într-un raport privind recrutarea lui Romoşan.

În afara informaţiilor despre artişti, Romoşan s-a angajat, după cum spune un raport anterior al securistului
„… citeste tot aici

Sincer, maine o sa verific daca mai este valabil linkul acesta. Am salvat textul intr-un fisier .txt, iar daca articolul Mirelei dispare de tot voi avea grija sa fac in asa fel, incat sa poata fi citit integral pe blogul meu. Daca altfel nu se poate in Romania democrata.

Si-acum sa explic cum am gasit materialul pe site-ul Cotidianului. Am vrut sa intru pe acest site, dar mi s-a deschis o pagina de reclama agresiva la o banca. Una dintre acelea. Comertul e sufletul reclamei sau cum suna? Dand ctrl+f, primul rezultat obtinut este o poza cu Romosanu, in galeria multimedia, la categoria foto. Prima poza din stanga in categorie este a Valeriei Seciu. Iaca pozna:
Nu inteleg ce cauta marea noastra actrita in compania a cinci poze denumite „comunisti in China”, dar cred ca inteleg ce ar putea cauta, pe ultima pozitie din dreapta, Petru Romosanu. Acolo ii este locul.

In nici un caz, dand in continuare Next in ctrl+f, nu vei gasi articolul aflat imediat deasupra, in Academia Catavencu. Acela este, bine ascuns deasupra, cu diacritice. La vedere, ca scrisoarea lui Edgar Allan Poe. Daca dai click pe link, hopa! – apare articolul nostru aici, in… Academia Catavencu! Dar deasupra titlului scrie „Preluat din Cotidianul”.

Dereglement de tous les sens! Vorba lui Caragiale: Din aceasta dilema in forma de cerc vicios nu veti iesi!

Share