home MASS MEDIA, POLITICA STAREA PRESEI: Cornel Nistorescu "a venit". La ce?

STAREA PRESEI: Cornel Nistorescu "a venit". La ce?

Share

Na, ca m-am razgandit. Ovidiu Simonca, fostul meu coleg de la BBC, a publicat un foarte bun interviu cu fostul jurnalist Cornel Nistorescu. Ideea de baza pe care vrea nea Cornelush sa ne-o transmita in acest interviu este: “Am venit!”. Adecatelea: m-am intors, graurilor, sunt eu, Semaka si am venit sa va sparg pe toti cu meseria pe care o voi preda.

Iata portiunea de interviu unde Cornel Nistorescu delireaza acest fapt:

In toată povestea asta, a venirii mele la Cotidianul, se spune că sînt numai anti-Băsescu, că sînt prea bătrîn, că nu-s bun. De fapt, îi încurc. Şi tuturor le spun un singur lucru: Am venit! Jucăm pe piaţă şi facem gazetărie! Nu mai stau deoparte.

Eu cred ca problema nu este, in meseria aceasta, nici de varsta, nici de nimic. Domnul Nistorescu, dupa parerea mea, nu are deloc o problema cu varsta. Nimeni nu spune ca Nistorescu n-ar fi bun, in cazul in care nu ar fi dominat de umorile si interesele sale.

Mai consider ca Nistorescu nu incurca pe nimeni, in afara de propria sa persoana. Jurnalistul de altadata Cornel Nistorescu a fost inghitit aproape complet de papusica pusa de Vantu la “Coti”, ca sa le dea cu toroipanul drept in crestetele capetelor catzavencilor si celorlalti incomozi din zona aceea de trust.

A venit Nornel Cistorescu? Nu mai sta deoparte? Personal, pe mine ma deranjeaza din doua puncte de vedere: strica un brand la care tineam si nenoroceste oameni. In rest, ma lasa complet rece. In curand, o sa danseze singur pe mese in hala aia mare. Si nu, pana acum nu a stat deoparte: nu a vrut nimeni sa-l bage-n seama, sa-l puna-n fruntea bucatelor.

Mai pierd timpul cu ideile vehiculate de Nistorescu doar dand inca un citat. Intr-o foarte buna tactica conflictuala, Simonca, cel care a fost unul dintre cei mai buni intervievatori de la BBC, din generatia mea, impreuna cu Carol Sebastian si Dan Tapalaga, il face pe Nistorescu sa spuna ca viitorul “Cotidianul”…

… Va fi împotriva tuturor celor care nu-şi fac datoria sau sînt iresponsabili, care nu se potrivesc cu locul pe care îl ocupă. Istoria României ne învaţă că acela care îşi pune obrazul în numele cuiva greşeşte amarnic. N-am avut norocul unor oameni politici pentru care să ne putem pune obrazul necondiţionat şi în avans. Asta-i lecţia pe care am învăţat-o. Am dat un „cec în alb“ lui Traian Băsescu, pentru Primăria Capitalei, în 2000, şi am greşit amarnic. Regret amarnic.

Domnule Nistorescu, oamenii de onoare au coloana vertebrala sa-si puna oricand considera de cuviinta obrazul pentru cineva, inclusiv pentru politicieni. Eu mi-am pus obrazul, de-a lungul timpului, pentru Tariceanu (si am gresit, iar atunci am spus-o), ca si pentru Basescu (si deocamdata consider ca nu am gresit, si iar o spun).

Am greşit. Ar trebui să mănînc ziarul ăla, să-l înghit bucăţică cu bucăţică, pentru a putea să-mi şterg greşeala. Traian Băsescu, în Bucureşti, a făcut dezastru, n-a fost primar, a fost un administrator fantezist. Am greşit.

In primul rand, daca nu faceti o figura de stil, oricare ar fi aceasta (metafora, hiperbola, comparatie etc.), nu aveti dreptul sa vorbiti in spatiul public cu ăla, decat daca tineti cu orice pret sa va descalificati.

Daca discutam despre Traian Basescu: probabil ca vreti sa va luati de mana cu Mircea Badea, probabil ca dumneavoastra prin Bucuresti conduceti cu ochii inchisi (poate ca de-aia facurati accident), de nu vedeti ca, in timpul mandatelor lui Basescu si Videanu in orasul acesta s-a facut cat nu s-a facut in ceilalti zece-unsprezece ani dinainte.

Administratorul asta fantezist de care pomeniti era de gasit in creierii noptii, verificand nivelarea asfaltului pe Magheru, la Romana, iar urmasul lui a facut sa mearga treburile in Capitala ca motorizate. Aceasta pana a venit prietenul dumneavoastra, Sorin Oprescu, care, exact asa cum am prevestit, nu face absolut nimic.

Nota: Pentru Ovidiu Simonca am un respect aparte, despre care putini stiu ca exista. Este un tip interiorizat, sensibil. Paradoxal, seamana cu personajul Seful, din filmul “Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Intr-o dimineata, am ajuns pe la 5:30 a.m. in redactie la BBC, ca sa intru in tura.

Am dat peste Ovidiu, un galigan smead, cu parul ciufulit, cu ochii stralucind, vanzolindu-se cu niste benzi de magnetofon atarnate de gat.

Nu intra in tura, aveam alt editor coordonator, care inca nu venise. Eram dezorientat. “Ce faci, frate, la ora asta?” – l-am intrebat.

“Interviul saptamanii!” – mi-a spus, din cale-afara de fericit. “Si ce faci cu benzilea acelea de mag la gat. Vrei sa te spanzuri? Si, daca da, de ce esti asa fericit?”

“Eu fac interviurile pe banda de magnetofon, e mai frumos asa!” “Nu e mai simplu sa lucrezi in calculator, folosind Cool Edit Pro? Terminai de mult timp!” “Nu! E mai frumos asa!” “De la ce ora esti aici?” “De la 11 seara!”. Acesta este Ovidiu Simonca, un jurnalist pasionat de ceea ce face. Chapeau bas, batrane!

Share