home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Stare de urgenţă? MAI poate suspenda emisiuni tv

Stare de urgenţă? MAI poate suspenda emisiuni tv

Share

Potrivit OUG 1 din 21 ianuarie 1999, starea de urgență se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. În plus, mare parte din deciziile administrative sunt trecute în subordinea ministerului de Interne.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Avocatul Poporului, Renate Weber, a cerut președintelui Românei, declararea stării de urgență în România în contextul crizei coronavirusului.

Dacă se declară stare de urgență, autoritățile pot decide raționalizarea alimentelor, închiderea temporară a unor stații de carburant, să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune sau rechiziționarea de bunuri.

Potrivit normei amintite, ”starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie în cazul iminenței producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale, numai în măsura în care situația o cere.

Astfel, ”la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență”.

Starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

În cazul instituirii stării de urgență, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor. În plus, Poliția Comunitară poate fi militarizată, în totalitate sau numai în anumite unități administrativ-teritoriale, și își va desfășura activitatea în subordinea MAI.

Mai mult, Ministerul Apărării Naționale sprijină forțele Ministerului Administrației și Internelor, la cererea acestuia, în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Autoritățile au următoarele atribuții și răspunderi: să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație, să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun, să efectueze razii, să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor, să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezență nu se justifică, să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora, să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice, să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune, să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate.

Măsuri care se pot dispune pe durata stării de urgență: închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, precum și rechiziționarea de bunuri, potrivit legii.

Încălcarea dispozițiilor ordonanțelor militare ori a ordinelor emise pe timpul stării de urgență atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Citeşte şi
PSD pregăteşte legi extrem de dure contra protestelor neautorizate

Antena 3 s.a lipit de PSD şi a început o campanie, prin care solicită parlamentarilor Read more

Laurenţiu Cazan, şef jandarmi: Dacă mâine ar fi 10 august, aş lua aceleaşi măsuri

Directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Laurenţiu Cazan, s-a prezentat, miercuri, Read more

Carmen Dan alungă manifestanţii Rezist la marginea oraşelor

Ministrul de Interne Carmen Dan spune că își va asuma un proiect de modificare a Read more

Iordache, despre reţinerea lui Wagner: „Foarte bine că l-au reţinut. Trebuie să facem legea și mai dură”

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a spus joi că Read more

Liviu Dragnea vrea o lege contra celor care defăimează România

Dragnea vrea o lege împotriva celor care defăimează România. Liviu Dragnea se referă la cei Read more

Agerpres este la un pas de dependenţa politică totală de PSD

Federaţia Europeană a Jurnaiştilor (FEJ) anunţă că un proiect de lege ameninţă independenţa Agenţiei de Read more

Adevarul: 10 ore de munca/zi, sase zile pe saptamana

Salariatii sunt obligati sa munceasca zece ore zilnic, sase zile pe saptamana. Aceste decizii de Read more

Cum se vede presa romaneasca de la Oxford

Universitatea din Oxford a realizat un studiu despre tarele si slabiciunile mass-media romaneasca.

CRP: Legea presei este inoportună

Clubul Român de Presă consideră ideea de Lege a presei ca inoportună şi ca nefiind Read more

CNA vrea ca posturile TV să adopte coduri de conduită

CNA a decis, analizand incidentele de la RTV şi A3, că va interveni asupra Codului Read more

Share