home ECONOMIE, POLITICA Spre ce se indreapta Europa?

Spre ce se indreapta Europa?

Share

Summit-ul UE de azi, maine, sambata si poate si din week-end va consfinti dorinta cuplei Merkozy de a merge cu un mall cat mai mare de state europene direct spre dezastru, marind pana la limita suportabilitatii miza si ratand toate sansele de a mai salva ceva din cele ce se mai pot salva.

tarkinvestor

Repet ce am mai scris si in alte dati: problema de fond este una de sistem. Felul in care functioneaza astazi sistemul economic-financiar global, complet dereglementat, in combinatie cu schema piramidala de tip Ponzi, prin care piete intregi sunt condamnate sa creasca la infinit sau sa se prabuseasca ritmic, duce la dezastru. Pana acum, aceste dezastru era evitat pentru ca era izolat geografic. Acum nu mai este cazul.

Edificatorii acestei lumi economic-financiare tembele au pus la punct de fapt o masina defecta, fara frane, care ciclic creste in dimensiuni si incepe sa ia campii, pentru ca nu mai incape pe carosabil si calca totul sub roti sidistruge culturi agricole, case, masini si ceea ce este cel mai grav nenoroceste oameni.

Singura solutie de iesire din aceasta criza, asa cum am mai afirmat, este prin rectificarea drastica a sistemului, adica prin schimbarea paradigmei pe baza careia functioneaza acesta. Insanatosirea sistemica trebuie sa inceapa, asa cum am mai afirmat, cu extirparea portofoliilor bancare de credite neperformante.

Cat timp nu se face acest lucru, degeaba pune la punct cupla Merkozy planuri fantasmagorice tot mai disperate, bazate pe imprumuturi tot mai mari – pe care in curand ni le vor acorda martienii, ca pamantenii nu vor mai avea destui bani, Europa unita tot se va indrepta, intr-un fel sau altul, spre dezastru.

Cu cat intarzie momentul schimbarii de paradigma, care trebuie sa debuteze urgent cu rezectia gangrenelor bancare, dezastrul spre care se duce UE va fi, cand va avea loc, tot mai mare, iar caderea mai dureroasa.

Iar pentru acest dezastru nu sunt devina nici grecii, nici italienii, nici spaniolii, ci liderii lumii financiar-bancare, care au pus la punct acest urias joc de Monopoly, au corupt (a se citi cointeresat) politicienii si au facut sa se rostogoleasca pe mapamond bani inexistenti, care acum s-au evaporat.

Foarte concret, exista acum cel putin patru scenarii posibile ale acestui punct de inflexiune (cum ar trebui sa fie si nu este summit-ul UE). 1. Expansiunea masei monetare; 2. Defaulturi coordonate; 3. Iesirea Greciei din Zona Euro; 4. Formarea unui nou bloc statal-monetar, bazat pe statele Zonei Euro.

Ceea ce nu ni se spune este ca toate aceste scenarii duc inexorabil, fara o reforma sistemica profunda, pe trasee diferite, la acelasi crah global.

1. Expansiunea masei monetare ar produce inutil inflatie. Cand faci asta, o faci coercitiv, impreuna cu alte masuri fiscale si economice, care sa duca la insanatosirea mediului economic-financiar. Daca nu procedezi astfel te duci spre crah.

2. Defaulturile coordonate vor produce haos in statele vizate. Grecia, Spania sau Italia nu pot fi izolate financiar de corpusul european, iar efectele rezonante si de contagiune vor devasta intreaga Europa Unita. Iar ne ducem spre crah.

3. Iesirea Greciei din Zona Euro. Ar fi, in perspectiva, un lucru bun pentru acest stat, dar dezastruos pe termen scurt, fara masuri coercitive de salvgadare la revenirea la drahma. In schimb, UE-26 si in primul rand Zona Euro vor suferi enorm, iar recesiunea rezonanta la aceasta iesire din Zona Euro va fi importanta pentru statele din interiorul zonei. Apoi iarasi, fara reforma sistemica, urmeaza crahul.

4. Bloc statal-monetar bazat pe Zona Euro. Acesta este cel mai periculos scenariu. Cu siguranta, din punct de vedere monetar, fiscal, bugetar aceasta este mama dictaturii europene. Adio democratie, bine ai venit dictatura de forta. Cine “caraie” contra este ejectat, stat sau persoana fizica.

Te gandesti deja la scenarii demne de utopiile scrise de autori consacrati, cu state politienesti continentale, organizate perfect pentru reprimarea individului, pentru ca criza economica evidenta trebuie mascata in actiuni de reprimare.

Oricat de SF pare acum, Merkozy asta par a-si dori, iar Basescu este si el adeptul Statelor Unite ale Europei, asa cum arata aceasta harta. Intrebarea care se pune acum este daca Merkozy va accepta un bloc statal-monetar cu doua viteze (Romania nu poate fi decat in categoria statelor de mana a doua) sau nu. Eu cred ca actualele incruntari ale lui Basescu la cupla Merkozy sunt negocieri ale viitorului statut de stat membru SUE.

Dar aceasta superzona ar fi un nou URSS, care ar da faliment ca si fostul superstat sovietic, pentru ca nu este constituita pe baze solide economice, ci este o constructie artificiala, ce urmareste perpetuarea puterii de dragul puterii.

Share