Sotia lui Hu Jia a disparut. Se crede ca a fost retinuta

Share

FOTOINFO: Zeng Jinyan, sotia activistului chinez pentru drepturile omului Hu Jia, plangea in fata unui tribunal dupa ce sotul ei a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in aprilie 2008. Sursa: Teh Eng Koon/AFP/Getty Images

S-a raportat ca Zeng Jinyan, sotia activistului chinez pentru drepturile omului retinut Hu Jia, a disparut si prietenii suspecteaza ca ea a fost retinuta de politie.

Doamna Zeng, care s-a aflat sub arest la domiciliu sau monitorizata indeaproape de catre politie in ultimii 2 ani, a fost data disparuta din locuinta ei in 7 august, si prietenii ei nu au reusit sa dea de ea, a declarat grupul Aparatorii Drepturilor Omului in China (CHRD).

Hu Jia a fost plasat in detentie in luna decembrie a anului 2007 si a fost intemnitat pentru 3 ani si 6 luni pentru ceea ce a fost numit “subminare”, o miscare inteleasa ca facand parte dintr-o campanie a regimului chinez de a reduce la tacere vocea disidentilor, in timpul Jocurilor Olimpice.

Hu Jia, in varsta de 34 de ani, a vorbit mult timp despre nedreptatile ce au lochina_zeng_jinyan pc in China, inclusiv despre mediul inconjurator si victimele HIV/SIDA, din cauza transfuziilor de sange prost executate.

El a distribuit de asemenea informatii despre alti activisti, inclusiv despre “avocatul oamenilor” Gao Zhisheng, care el insusi a fost retinut si torturat de anul trecut.

Doamna Zeng, care are un copil mic cu Hu Jia, a fost inclusa in topul revistei Time al celor mai influenti 100 de oameni din lume, pentru blogul sau despre viata sa ca disidenta in Beijing.

Citeste articolul complet pe Epoch Times

Share