home ECONOMIE Someri cu studii superioare în România

Someri cu studii superioare în România

Share

De la inceput, o prima concluzie ar fi ca judetele mari ar trebui sa aiba cea mai ridicata rata a somerilor cu studii superioare. Totusi, acest lucru este partial adevarat. Intr-adevar, functioneaza efectul de vecinatate, in sensul ca judetul mare absoarbe forta de munca din zonele vecine, dar sunt si alti factori care intervin.

Bucuresti, locul I

Dupa cum era de asteptat, cei mai multi someri cu studii superioare sunt in Bucuresti, atat ca numar, cat si ca parte din totalul somerilor. In Capitala, numarul somerilor era de 21.612 in luna aprilie. Din acestia, 4.150 erau absolventi de facultate. Adica, 19,2% din numarul total al somerilor.

stiriong

Este cea mai mare rata de someri cu diplome din toata tara! Inca un lucru: datele sunt valabile pentru luna aprilie a acestui an. Pentru fiecare judet! Practic, in Bucuresti, unul din cinci someri este absolvent de facultate. Este cel mai dramatic rezultat.

La polul opus se afla Teleorman, unde ponderea somerilor cu facultate este de doar 1,7% din totalul somerilor! In aprilie, erau 15.913 someri in Teleorman si doar 278 aveau diploma universitara. Ceea ce inseamna 1,7% din ansamblul somerilor.

La nivel national, 5,8% din someri au studii superioare.

Efectul de vecinatate

Capitala are un somaj ridicat, e adevarat. In schimb, judetele din jurul Capitalei, in special cele din sud, au o rata redusa a somajului. Ceea ce inseamna ca Bucurestiul a atras o parte mare din forta de munca a acestor orase si, implicit, si-a asumat si somerii acestora. De exemplu, in Ialomita, doar 2,4% din someri sunt absolventi de facultate, iar in Calarasi doar 2,6%.

Totusi, acest efect de vecinatate are loc mai ales in cazul Bucurestiului. Timisoara nu se bucura de o asemenea afluenta. Se mai aplica pe axa Tulcea – Constanta si cam atat… tot pe Econtext

Share