home POLITICA Siria se află sub tirul rachetelor SUA, Franţei şi Marii Britanii

Siria se află sub tirul rachetelor SUA, Franţei şi Marii Britanii

Share

Loviturile efectuate în Siria de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat. Washington,ul a anunţat aceasta vineri seară (ora României, sâmbătă dimineaţa – 4.41). Informaţia a fost furnizată AFP de generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, informează Agerpres.

UPDATE 21.10: Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluţie propus sâmbătă de Rusia, care condamna Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ţinte din Siria, informează Reuters şi AFP. În favoarea rezoluţiei au votat doar Rusia, China şi Bolivia. Alte patru ţări s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă.

Germania se va alătura Franţei

UPDATE 20.25: Germania se va alătura Franţei pentru a promova un nou demers internaţional vizând ajungerea la o încetare durabilă a focului în Siria, a declarat sâmbătă ministrul de externe Heiko Maas, transmite Reuters.

UPDATE 20.24: Statele Unite sunt pregătite să declanşeze noi lovituri în cazul unui alt atac chimic în Siria, a avertizat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliul de Securitate.

UPDATE 19.16: Rusia a propus un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU în care cere condamnarea ”agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU”, transmit Reuters şi AFP, via Agerpres.

Erdogan salută atacul

UPDATE 19.15: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat sâmbătă loviturile aeriene întreprinse în Siria de SUA, Franţa şi Marea Britanie, apreciind că operaţiunea a trimis un mesaj omologului său sirian Bashar al-Assad.

UPDATE 19.14: SUA au afirmat sâmbătă că au ”lovit cu succes” toate ţintele siriene prevăzute în cadrul operaţiunii coordonate cu Franţa şi Marea Britanie ca represalii la presupusa folosire de arme chimice de către regimul de la Damasc împotriva populaţiei siriene.

UPDATE 19.12: Egiptul s-a declarat sâmbătă profund preocupat de escaladarea militară în Siria, care ar putea afecta siguranţa poporului sirian şi pune în pericol acordurile de reducere a tensiunilor.

Trump spune că a fost perfect

UPDATE 19.07:

UPDATE 19.06: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă sâmbătă cu începere de la ora 15.00 GMT, la cererea Rusiei, după loviturile aeriene întreprinse de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva regimului din Siria.

UPDATE 19.03: ”Marea Britanie ar trebui să joace rolul de lider în căutarea unui armistiţiu în acest conflict, şi nu să primească instrucţiuni de la Washington pentru a-i pune pe soldaţii britanici în pericol”, a reacţionat liderul laburist Jeremy Corbyn, după anunţul privind loviturile efectuate de aviaţia britanică împotriva unui complex militar în apropiere de Homs. Corbyn este un filorus consacrat.

Guvernul: România susţine răspunsul aliaţilor

UPDATE 19.02: România susţine şi este solidară cu acţiunea fermă de răspuns a SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, ca urmare a atacului chimic din 7 aprilie, a anunţat Guvernul.

UPDATE 18.59: Franţa a ajuns la concluzia, după analizarea unor ”informaţii de încredere” şi a unor surse deschise, că atacul chimic de la Douma din ziua de 7 aprilie a fost comis de forţe guvernamentale siriene, indică un raport al serviciilor de informaţii franceze declasificat sâmbătă.

UPDATE 18.58: Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat sâmbătă că este mai hotărât ca oricând să “lupte împotriva terorismului” în Siria, după atacurile occidentale din cursul nopţii asupra unor instalaţii militare ale regimului său ca represalii la un presupus atac chimic

MAE, destul de ambiguu, de partea aliaţilor

UPDATE 18.55: Ministerul Afacerilor Externe condamnă din nou în mod ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, comiterea unor asemenea acte neavând nicio justificare, şi pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act.

Potrivi sursei citate, acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, pe 14 aprilie, e o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma.

UPDATE 18.54: Atacurile occidentale din Siria au distrus ”o bună parte din arsenalul chimic” al regimului de la Damasc, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian

UPDATE 18.53:

UPDATE 18.51: Premierul britanic Theresa May a declarat sâmbătă că atacurile executate în Siria de ţara sa, alături de Franţa şi SUA, transmit un “mesaj clar” împotriva folosirii de arme chimice

Consiliul European susţine acţiunea aliaţilor

UPDATE 18.50:

UPDATE 18.45: Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că guvernul său ”susţine” atacurile occidentale care au vizat regimul sirian, o “intervenţie militară necesară şi corespunzătoare” după presupusul atac chimic din urmă cu o săptămână de la Douma, care a făcut zeci de morţi.

UPDATE 18.44: Rusia a anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc

Iranul îi califică pe Trump, Macron şi May drept criminali

UPDATE 18.42: Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat sâmbătă în termeni duri atacurile occidentale desfăşurate împotriva Siriei, calificându-i drept criminali pe preşedintele american Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May

UPDATE 18.41: Canada aprobă decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a desfăşura atacuri asupra arsenalului chimic al Siriei, a afirmat sâmbătă premierul Justin Trudeau, potrivit AFP.

UPDATE 18.39: Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ”un număr semnificativ” dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de AFP.

Damascul denunţă “agresiunea barbară şi brutală”

UPDATE 18.38: Regimul sirian a denunţat sâmbătă ”agresiunea barbară şi brutală” a occidentalilor, după atacuri desfăşurate în cursul nopţii de SUA, Franţa şi Marea Britanie asupra unor baze militare, a relatat agenţia oficială siriană de presă SANA, preluată de AFP şi DPA.

UPDATE 18.37: Operaţiunea militară desfăşurată de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa în Siria este ”legitimă”, ”proporţionată” şi ”ţintită”, a transmis sâmbătă ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP.

UPDATE 18.35: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel sâmbătă la statele membre să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea conduce la o escaladare a situaţiei după atacurile occidentale asupra Siriei, informează AFP.

UPDATE 18.32: Live coverage al desfăşurării evenimentelor aici:

Au fost trei atacuri asupra instaaţiilor pentru arme chimice

UPDATE 18.30: Ofensiva lansată în noaptea de vineri spre sâmbătă de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad a constat în trei atacuri asupra instalaţiilor utilizate pentru producerea şi depozitarea armelor chimice, a informat Pentagonul, citat de agenţia EFE.

UPDATE 18.29: Loviturile Statelor Unite, Regatului Unit şi Franţei au reprezentat ”o acţiune singulară” şi nu sunt planificate alte lovituri în viitorul foarte apropiat, a declarat presei secretarul american al Apărării, James Mattis.

UPDATE 18.26: Loviturile occidentale din zorii zilei de sâmbătă au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică din Damasc şi împrejurimile capitalei, în cadrul operaţiunii declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP.

Statul Israel anunţă că anul acesta va fi în război cu Libanul, Siria şi Iranul

Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment.

El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.

Siria a denunţat operaţiunea aliaţilor occidentali

Regimul de la Damasc a denunţat sâmbătă operaţiunea militară a SUA, Franţei şi Marii Britanii.

“Agresiunea tripartită asupra Siriei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional (…) şi va fi sortită eşecului”, a informat agenţia oficială siriană SANA, citată de AFP.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc.

Share