home CORUPTIE, POLITICA Şerban Nicolae îi dă-nainte cu paradisurile fiscale dragniene

Şerban Nicolae îi dă-nainte cu paradisurile fiscale dragniene

Share

Senatorul Șerban Nicolae (PSD) a depus la Senat un proiect de lege privind instituirea unui ”regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

În esență, este o variantă cu modificări minore ale proiectului său mai vechi prin care propunea posibilitatea creării de paradisuri fiscale pe insule și grinduri pentru afacerile din domeniul jocurilor de noroc, energiei regenerabile, turism, alimentație publică sau comerț cu amănuntul.

Prima variantă a proiectului a fost depusă în 2017, dar Curtea Constituțională l-a declarat, pe 5 iunie, drept neconstituțional, în urma sesizărilor primite de la grupurile parlamentare ale USR și PNL și de la președintele Iohannis. Atunci CCR invoca argumente de neconstituționalitate extrinsecă ale proiectului, legate de faptul că acesta a fost adoptat cu încălcarea principiului bicameralității Parlamentului și fără avizul Consiliului Economic și Social.

Cum argumentele Curții nu vizau prevederile în sine ale legii, Șerban Nicolae a depus proiectul de lege într-o nouă formă, cu unele modificări. Astfel terenurile vizate sunt exclusiv cele aflate în proprietate publică a statului, spre deosebire de forma inițială unde erau incluse și cele din proprietatea privată a statului.

În continuare, activitățile menționate în proiect beneficiază de un TVA redus, de numai 5%, în schimb nu mai este prevăzut un nivel de numai 50% al taxelor locale, noua formă stipulând că acestea ”se pot reduce cu până la 50%”.

O altă prevedere nouă este aceea că Guvernul decide, la cererea autorităților locale, care sunt terenurile susceptibile de a deveni zone cu fiscalitate redusă pentru tipurile de activități menționate și asigură realizarea procedurilor de trecere a terenurilor în proprietatea publică a statului, acolo unde este nevoie.

În esență, rămân neschimbate prevederile care au provocat nemulțumirea opoziției față de prima formă a legii. Astfel, în martie 2019, deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, a susţinut că legea este una „cu dedicaţie”.

„Se creează tot felul de paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, spre exemplu pentru cei care au pus mâna pe Insula Belina sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicaţie propusă de Şerban Nicolae pentru clienţii lor pesedişti şi nu numai. Este foarte grav ceea ce se întâmplă, o să o atacăm la Curtea Constituţională, pentru că am identificat motive de neconstituţionalitate”, a afirmat Stelian Ion.

El a adăugat că nu a fost verificat impactul bugetar al acestor prevederi.

„De asemenea, considerăm că e absolut nedrept pentru ceilalţi comercianţi din România care vor avea, în modul acesta, o concurenţă neloială, vor suporta o concurenţă neloială din partea celor care au asemenea zone în proprietate sau în folosinţă: insule sau alte asemenea formaţiuni. Ar trebui să mai spun un singur lucru: se pot crea şi prin intervenţia umană astfel de insule, insuliţe, prundişuri şi aşa mai departe, ceea ce înseamnă că, prin intervenţia umană, se pot crea paradisuri fiscale în România, adică îţi construieşti pur şi simplu o insuliţă sau o astfel de formaţiune şi automat vei beneficia de scutiri de taxe şi impozite. E absolut jignitor pentru toţi ceilalţi cetăţeni şi pentru ceilalţi comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în România şi cred că trebuie să punem punct acestui soi de legiferare în interesul unor băieţi deştepţi”, mai spunea deputatul USR.

Citeşte şi
Comisia lui Şerban Nicolae a respins desfiinţarea Secţiei Speciale

Comisia Juridica din Senat, condusă de Şerban Nicolae, a respins propunerea legislativa a USR privind

Şerban Nicolae consideră votul electronic în Diaspora “vot din vârful patului”

Şerban Nicolae a declarat în Senat, unde s-a dezbătut moţiunea prin care Opoziţia a cerut

Şerban Nicolae, proiect de lege pentru blocarea votului din Diaspora

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus un proiect legislativ care prevede înfiinţarea de secţii noi

Antena 3: Şerban Nicolae, preşedinte PSD, Olguţa Vasilescu candidat la Preşedinţie

Antena 3 a anuntat ca o importanta tabara din PSD incearca sa il impuna pe

Şerban Nicolae îl face pe Frans Timmermans coadă de topor

Senatorul PSD Șerban Nicolae l-a atacat, luni seara, la Antena 3, pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene,

Deliorga şi-a depus documentele pentru CCR la Şerban Nicolae

Judecătorul Deliorga de la Constanţa a fost validat de Camera Deputaţilor pentru funcţia de judecător

Şerban Nicolae continuă discursul xenofob la adresa lui Klaus Iohannis

Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a avut un discurs profund xenofob, într-o emisiune de la Antena

Şerban Nicolae îl jigneşte pe Augustin Lazăr. “Unde ţi-e bărbăţia?”

Șerban Nicolae a reacționat dur, dar şi grosier, după interviul acordat de Augustin Lazăr în

Şerban Nicolae, glume proaste la adresa PE după protestele din Franţa

Senatorul PSD Şerban Nicolae exprimă ironic, într-o postare pe Facebook, referindu-se la protestele din Franţa

Şerban Nicolae a plătit 120.000 de lei RAAPPS. Sursa banilor e un mister

Senatorul PSD Șerban Nicolae, unul dintre susținătorii relaxării legislației penale din Parlament, a primit un

Share