home EVENIMENT, POLITICA Sentinţă la CEDO. Orice român poate acum să protesteze fără probleme

Sentinţă la CEDO. Orice român poate acum să protesteze fără probleme

Share

O sentinţă la CEDO dă peste cap planurile puterii de a înnăbuşi protestele de stradă. Guvernul României trebuie să plătească daune materiale și morale în valoare 4.500 de euro unui cetățean român pentru ca acesta să-și retragă un proces intentat României la CEDO.

Bărbatul s-a plâns că a fost amendat de jandarmi după ce a participat la un protest lângă Palatul Parlamentului. Mecanismul ar fi cam următorul: băieţii ăştia te amendează, tu te judeci în România, pierzi procesul, dai în judecată statul la CEDO şi-ţi iei banii înapoi.

Metoda presupune însă multă perseverenţă, nervi tari şi bani. Cel mai bine este ca mai mulţi protestatari care ies mereu la proteste şi ajung să se cunoască între ei să se asocieze preventiv şi, atunci când sunt amendaţi aiurea, să acţioneze împreună, angajându-şi din timp un avocat.

Sentinţă la CEDO. Protestatarul a făcut o înţelegere amiabilă cu statul român

Magistrații europeni au decis să scoată de pe rol procesul intentat de român, după ce acesta a făcut o înțelegere amiabilă cu Guvernul, scrie Ziare.com.

„La 26 iunie 2018 și 16 iulie 2018, Curtea a primit declarațiile de înțelegere amiabilă semnate de părți în baza cărora reclamantul a fost de acord să renunțe la orice alte cereri împotriva României cu privire la faptele care au dat naștere acestei cereri în schimbul unui angajament al Guvernului de a-i plăti 4.500 (patru mii cinci sute de euro) pentru a acoperi orice daune materiale și morale, precum și costuri și cheltuieli, care vor fi convertite în moneda statului părat la rată aplicabilă la dată plății și vor fi libere de orice taxe care ar putea fi aplicabile”, se arată în hotărârea CEDO.

Banii urmează să fie plătiți în termen de trei luni de la data comunicării deciziei.

Share