home POLITICA Senatul: Daca n-ai spus nu, esti de acord cu prelevarea organelor dupa moarte

Senatul: Daca n-ai spus nu, esti de acord cu prelevarea organelor dupa moarte

Share

Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat azi aviz favorabil unui proiect de lege, potrivit căruia persoanele care nu au refuzat în timpul vieţii să-şi doneze organele sunt implicit de acord să le doneze după deces, printr-un acord prezumat, informeaza Mediafax.

Senatorii Comisiei pentru drepturile omului au votat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii.

Actul normativ este iniţiat de deputaţii Eugen Nicolăescu (PNL), ministru al Sanatatii, Ovidiu Brînzan (PSD), fost ministru al Sanatatii, Mircea Ifrim (PRM), Ion Luchian (PNL), Petru Movilă (PD), Aurel Nechita (PSD) şi Dan Sabău (PD-L).

Proiectul de lege introduce noţiunea de acord prezumat, în baza căruia o persoană care, în timpul vieţii, nu şi-a exprimat refuzul de a-şi dona organele este implicit de acord să le doneze după deces.

Actul normativ mai prevede că, dacă în timpul vieţii persoana decedată nu şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul Naţional al donatorilor de organe, ţesuturi sau celule, se ia în considerare acest acord prezumat.

Proiectul mai arată că prelevarea sau transplantul de organe, fără consimţământ, cu excepţia acordului prezumat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani. Senatul este prima Cameră sesizată.

Forul decizional e Camera Deputaţilor. Sfântul Sinod al Bisericii Orodoxe Române (BOR) a respins, săptămâna trecută, cererea senatorului PC Irinel Popescu, de modificare a legii transplantului, în sensul introducerii acordului prezumat.

Acesti oameni si-au pierdut controlul. Inteleg ca sunt preocupati de faptul ca exista foarte multi bolnavi care asteapta diferite organe pentru a-si face transplant. Inteleg si ca situatia acestor oameni este dramatica, dar intentia senatorilor nominalizati in stirea agentiei de presa este absolut monstruoasa.

Ea se bazeaza pe un calcul cinic: majoritatea romanilor, dupa putina zarva, vor uita pur si simplu de aceasta lege, care, odata promulgata, se va aplica. Astfel, milioane de romani vor trebui sa fuga sa faca o declaratie legalizata la notariat ca, dupa ce mor, nu sunt de acord sa li se preleveze organele pentru transplant. Daca vor sti de existenta legii.

In orice stat cu democratie stabila si cu traditie in domeniul activisticii ONG, o asemenea initiativa, dincolo de faptul ca ar provoca un scandal public, ar duce la strangerea masiva de semnaturi contra unui astfel de act normativ. Chiar si aflat in stadiul de proiect de lege.

Share