home ECONOMIE, MASS MEDIA Seitan vrea ca plata CAS pe drepturile de autor sa fie facuta exclusiv de catre angajat (Robert Veress pentru Gandul)

Seitan vrea ca plata CAS pe drepturile de autor sa fie facuta exclusiv de catre angajat (Robert Veress pentru Gandul)

Share

Ministrul Muncii Mihai Şeitan a propus ca plata CAS în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile să fie făcută exclusiv de către angajaţi.

Contribuţia minimă ar reprezenta 30,8% din salariul minim pe economie, iar cea maximă 30,8% din media a cinci salarii medii brute, incluzand plăţile la fondul de pensii, de şomaj si de sănătate.

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea, a declarat că CRP respinge ideea de a pune în aplicare plata CAS pentru drepturi de autor de la 1 ianuarie 2011, întrucât anul 2010 va fi “foarte greu pentru mass-media din punct de vedere financiar”.

Teodor Vasiliu, preşedintele Romedia, consideră că măsura ar reprezenta un abuz: “Cred că de fapt domnul ministru se gândeşte la pensiile celor de astăzi, care nu pot fi plătite, nu la pensiile celor care sunt activi”.

Cristi Godinac, preşedintele Mediasind, a anunţat că sindicatul e pregătit să declanşeze acţiuni de protest şi să ceară sprijinul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, dacă Ministerul Muncii nu va ţine cont de revendicările sindicaliştilor.

550.000 de persoane beneficiază în prezent de contracte de colaborare sau convenţii civile este de circa 550.000, din care 80.000 sunt contracte pe drepturi de autor (DA).

Deşi e prevăzută în textul ultimei variante a proiectului Legii pensiilor, posibilitatea ridicării excepţiei de la plata CAS pentru sume provenind din DA reprezintă, în viziunea premierului Emil Boc, “o ipoteză de lucru lansată de miniştri fără experienţă politică, care trebuie analizată temeinic mai întâi în Guvern”.

Sursa: Gandul

Mediasind: Masuri pentru redresarea economica a institutiilor media

Referitor la intentia Guvernului de a suprataxa Contractele de drepturi de autor, Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind, (organizatie reprezentativa la nivel de ramura mass-media cuprinzând 9000 de membri din presa scrisa, radio, televiziune, edituri, tipografii si presa online) si Patronatul Presei din România ROMEDIA, (organizatie reprezentativa la nivel de ramura, cuprinzând peste 60 de societati de presa), va aduc la cunostinta urmatoarele:

Introducerea, de la data de 01.01.2011, a platii CAS pentru Contractele de drepturi de autor este posibila doar pentru persoanele care nu au incheiat un contract individual de munca si dupa aplicarea, in regim de urgenta, a urmatoarelor masuri necesare pentru redresarea industriei de media, breasla grav afectata din cauza crizei economice:

1. Acordarea de subventii directe/indirecte pentru toate activitatile din mass-media, asa cum se acorda in majoritatea statelor din Uniunea Europeana (conform listei anexate);

2. Diminuarea TVA-ului la nivelul celui practicat in Uniunea Europeana pentru activitatile din mass-media, intre 0 si 5%;

3. Plata TVA-ului la incasarea facturii;

4. Aplicarea de facilitati financiare pentru distributia de presa; norma legislativa sa precizeze explicit deductibilitatea cheltuielilor cu retururile din presa scrisa;

5. Instituirea unui tarif maximal privind distributia publicatiilor pentru serviciile prestate de Posta Româna si de SNCFR;

6. Reacordarea de facilitati financiare pentru transportul si cazarea angajatilor din mass-media aflati in delegatie;

7. Introducerea in Legea nr. 8/2006 a unor norme specifice creatiei jurnalistice. Modificarea legislatiei pentru a acorda posibilitatea juridica Inspectiei Muncii si a Comisiei Paritare la nivel de ramura mass-media sa verifice si sa aplice sanctiuni institutiilor de presa care folosesc in mod abuziv Contractele de drepturi de autor;

8. Asigurarea unui mecanism eficient de colectare a taxei pentru serviciile publice radio-tv si compensarea scutirilor la plata taxei radio-tv. Modificarea prevederilor privind contributiile la constituirea fondului cinematografic catre CNC conform OUG nr.39/2005; modificarea art.141 alin. 1 lit. o din Codul Fiscal privind TVA-ul fara drept de deducere aferent activitatii de televiziune pentru SRTV.

9. Modificarea Legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Presa AGERPRES astfel incât angajatii acestei institutii sa poata beneficia de toate drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media;

10. Asigurarea accesului gratuit pentru jurnalisti la bazele de date ale Registrului Comertului si a Monitorului Oficial;

11. Înfiintarea Tribunalelor Muncii si micsorarea duratei intre termenele de judecata acordate in procesele privind litigiile de munca.

12. Modificarea Legii nr.204/2006 privind fondurile de pensii facultative, astfel incât sa se permita jurnalistilor sa-si creeze propriul fond de pensii. De asemenea, micsorarea/eliminarea taxei CAS pentru persoanele care au Contracte de drepturi de autor dar care au aderat deja la un fond de pensii facultative.

Presedinte Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind,
Cristi Godinac

Presedinte Patronatul Presei din România ROMEDIA
Teodor Vasiliu

NOTA: Asa cum am promis, ma voi pronunta in curand pe acest subiect.

Share