home CULTURA, EVENIMENT, POLITICA Secta Asasinilor de la Alamut şi terorismul islamic modern

Secta Asasinilor de la Alamut şi terorismul islamic modern

Share

Am scris de mai multe ori: strămoşii Al Qaeda şi ISIS sunt Secta Asasinilor de la Alamut şi trebuie să ştim cum acţionau aceştia, pentru a înţelege cum acţionează aceşti terorişti, de ce sunt ei un pericol pentru noi şi cât de mare este diferenţa istorică dintre aceştia şi ceilalţi membri ai societăţii islamice.

Istoria apariţiei Asasinilor de la Alamut

După moartea profestului Mohamed, Islamul s-a scindat în două mari curente: majoritarii sunniţi şi minoritarii şiiţi. Dintre aceştia, s-au desprins musulmanii ismaeliţi, care au constituit un califat în Tunisia de azi, apoi Califatul Fatimid din Egiptul de azi, constituit pe post de contrapondere la Imperiul Selgiucizilor turciţi.

Statul Ismaelit Nizari a fost fondat de Hasan-i Sabbah, primul mare maestru asasin, care a trăit între anii 1050 şi 1124, ce a capturat Castelul Alamut în anul 1090 e.n.. Statul Nizari a fost format dintr-un grup de cetăţi fortificate din Persia (actualul Iran) şi Siria, înconjurate de teritorii imense ocupate de populaţii ostile, dintre care legendară a rămas cetatea de la Alamut.

Statul Nizari ismaelit a reuşit să reprezinte o putere militară şi politică mai unitară decât Califatul Fatimid sau Imperiul Selgiucizilor, în pofida faptului că cetăţile sale erau prizărite pe un teritoriu imens.

În anul 1256, Imperiul Mongolilor a cucerit Alamutul şi a distrus statul Nizari. Revenind, pasionat credincios musulman ismaelit, Hassan-i Sabbah era binecunoscut printre credincioşii din Cairo, din Siria şi din cea mai mare parte a Orientului Mijlociu, ceea ce l-a ajutat în a-şi crea uşor o echipă personală de adepţi.

Folosindu-şi faima, Sabbah a fondat Ordinul Asasinilor. Motivele sunt necunoscute. Se spune că a făcut-o exclusiv pentru interesele sale politice şi pentru a se răzbuna pe duşmanii săi.

Şi acum tot despre cruciaţi vobesc

Din cauza haosului din Ţara Sfântă, cauzat de Cruciadele Creştine, Hassan-i Sabbah s-a trezit că luptă nu numai cu alţi musulmani, dar şi contra invadatorilor creştini.

Observăm similitudinea cu ce e întâmplă azi: şi Al-Qaeda, şi ISIS vorbesc despre noi, lumea creştină, la fel ca acum zece secole, numindu-ne cruciaţi, iar ISIS îşi spune “Califatul”. Dar similitudine nu se opresc aici.

Ceea ce trebuie să pricepem este că aceşti oameni spun unii despre alţii că sunt necredincioşi. Şiiţii despre sunniţi şi viceversa, iar extremiştii musulmani (ISIS sunt extremişti musulmani sunniţi) despre toţi, pentru că nu văd ca ei lucrurile în ceea ce priveşte religia, credinţa. Exact ca în Evul Mediu, când, după dspariţia Profetului Mohamed, fiecare dintre aceste ramuri a spus despre cealaltă că sunt necredincioşi.

Asemănările, ca modus operandi, între Secta Asasinilor de la Alamut şi teroriştii moderni sunt izbitoare.

În contextul istoric din Evul Mediu, asasinările erau comandate aşa-numiţilor fida’is (devotaţi) ai misiunilor ismaelite. O deosebire faţă de ceea ce fac azi teroriştii islamici este că Ordinul Asasinilor nu îşi trimitea niciodată asasinii să ucidă civili de rând.

Asasinatele erau comise contra acelor lideri ai cetăţii a căror eliminare era considerată ca un imperativ pentru reducerea agresiunii contra ismaeliţilor şi în particular contra celor care promovau masacrele în rândul comunităţii religioase.

Un singur asasinat era preferat în favoarea unei vărsări de sânge de amploare prin lupte între facţiuni beligerante. Hashashin-ii (numele vine de la faptul că aceşti oameni consumau foarte mult haşiş) erau, se spunea, adepţi ai furusiyya, un cod islamic războinic, în care asasinii erau antrenaţi în arta luptei, deghizării şi călăririi cailor.

Asasinii erau antrenaţi şi învăţaţi arta războiului, limbile străine şi strategiile duşmanilor ismaeliţilor. O deosebire faţă de ce se întâmplă azi este că femeile lor nu erau lăsate în fortăreţe în timpul campaniilor militare, pentru păstrarea secretului militar şi de asemenea pentru protecţia lor.

Timp de două secole, hashashin-ii au fost specializaţi în asasinarea adversarilor politici şi religioşi. Aici avem altă asemănare. Asasinatele acestea erau făcute adesea în public, în plină zi, astfel încât să inspire teroare, aşa cum procedează azi ISIS, care-şi ucide victimele deseori cu pumnalul, în public, în plină zi, prin decapitare (ca şi alte grupări teroriste).

Azi însă aceste asasinate sunt filmate cu cinism şi răspândite pe Internet în întreaga lume cu acelaşi scop: inspirarea de teroare. Nu voi insista asupra ororilor ce mi-au ieşit în cale în aceşti ani, de la simpla decapitare, la stropirea cu benzină şi ardere, urmată de nimicirea rămăşiţelor proaspăt-asasinatului prin aruncarea unor blocuri de piatră peste el cu escavatorul.

Specialitatea acestor oameni era să se infiltreze în teritoriul inamic. Hashashin-ii erau specializaţi în operaţiuni sub acoperire. Asasinii de la Alamut se lăsau des asimilaţi ani în şir în comunităţile duşmane din regiunile vizate şi se strecurau în poziţii strategice ale acestora.

Ceva asemănător se petrece mai mult ca sigur azi: trimişii ISIS şi, de ce nu, Al-Qaeda, se vor dizolva în societăţile occidentale, apoi vor ataca. Ani în şir, generând o teroare greu de imaginat, ce ne va face să privim cu invidie în urmă, la vremurile când bombele de la Atocha sau ce s-a întâmplat la Metroul Londonez aducea aminte de liniştea şi echilibrul din restul timpului.

Asasinii de la Alamut nu ucideau întotdeauna. Aveau obiceiul să lase pe perna vizatului un pumnal şi o scrisoare de ameninţare. Aşa a păţit Saladdin al Egiptului şi Siriei, care s-a trezit cu o prăjitură otrăvită şi un bileţel ameninţător pe piept.

Şi după dispariţia Statului Nizari, asasinii ismaeliţi (care sunt personaje pasagere în romanele istorice de la noi) au rămas o prezenţă continuă, pentru că erau năimiţi pentru misiuni criminale în orizontul de interes al Islamului medieval.

Atenţie: pe coordonate moderne, aceste lucruri s-ar putea repeta acum.

Citeşte şi
Stratfor: Rusia se retrage din Siria, moştenirea rămâne

Dovezi privind construcția unei mari baze aeriene a Rusiei în Siria demonstrează intenția Moscovei de Read more

TERORIŞTII PRINTRE NOI! ISIS poate falsifica paşapoarte siriene

Oficialii americani investighează posibilitatea ca ISIS să poată să falsifice documente siriene. E posibil ca Read more

Atacurile teroriste de la Paris. Noutăţi de ultimă oră

Investigatorii francezi au anunţat joi că Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor Pteroriste de la Read more

Atacuri informatice făcute de Anonymous asupra ISIS

După atacurile teroriste presupuse ca aparţinând ISIS din Paris, de la finalul săptămânii trecute, Anonymous Read more

Statele Unite trimit trupe speciale în Siria contra ISIS

Barack Obama a ordonat deplasarea de forţe speciale contra ISIS, încălcând promisiunea că nu va Read more

Liviu Dragnea a fost ales / Înainte de Congres / Preşedinte

După ce a concurat fără să aibă concurenţă, Liviu Dragnea a fost ales preşedinte fără Read more

Presupusul asasin al Annei Politkovskaia, arestat

Rustam Mahmudov, presupusul asasin al jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, a fost arestat în Cecenia, anunţă Read more

10 ani de la 9.11 (4) Neo/teoconservatorii americani

Va trebui să înţelegem că orice sistem democratic conţine în sine germenii propriei sale decadenţe Read more

10 ani de la 9.11 (3) Exerciţiile antitero ca diversiune

Au fost între 15 şi 20 de exerciţii care au precedat direct atentatele, sunt legate Read more

10 ani de la 9.11 (2) Originile crizei. Atentatele din SUA

Cu puţin timp înainte de impactul primului avion cu WTC 1, o bancă de investiţii Read more

Share