home CORUPTIE, POLITICA Sebastian Ghiţă a controlat Asesoft şi ca parlamentar

Sebastian Ghiţă a controlat Asesoft şi ca parlamentar

Share

Un martor cu identitate protejată a declarat, vineri, că Sebastian Ghiţă a controlat grupul de firme Asesoft și după ce a fost ales deputat, prin intermediul unei rude apropiate.

Judecătorii de la ICJ au audiat prin videoconferință doi martori cu identitate protejată. Audierea a fost în dosarul în care Ghiță e judecat pentru că l-ar fi mituit pe fost primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu.

Unul dintre martori a relatat că este și acum în relație de amiciție cu Sebastian Ghiţă și Iulian Bădescu. El a explicat modul în care deputatul controlează firmele din grupul Asesoft.

Despre Sebastian Ghiţă, martorul a spus că acesta a fost administratorul firmei Asesoft, până la momentul când a fost ales în Parlament. Apoi, care a predat administrarea companiei lui Sorin Chirilă, rudă apropiată a soției deputatului.

Sunt într-o relație de prietenie și cu Sorin Chirilă și cunosc că, de fapt, administrarea o făcea tot Ghiță. Afacerile erau făcute tot de Sebastian Ghiţă, prin intermediul lui Chirilă, care era doar un interpus. În momentul în care Ghiță a ajuns deputat,

Sorin Chirilă trebuia să ia acțiunile societății și să-i reprezinte interesele lui Sebastian Ghiţă. Să stea la mâna lui. Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că astfel ar putea fi dezvăluită identitatea mea.

, le-a spus martorul judecătorilor.

Sebastian Ghiţă, contracte atribuite fără licitaţie

Acesta a mai relatat că Ghiță l-a ajutat pe Iulian Bădescu să câștige alegerile pentru funcția de primar al municipiului Ploiești. În schimb, Primăria a acordat Asesoft, în perioada 2012 – 2013, mai multe contracte de prestări servicii. Fără licitație, prin încredințare directă.

Ulterior, a mai spus martorul, Sebastian Ghiţă i-a dat mită lui Bădescu un imobil în Ploiești.

Pentru că valoarea acestui imobil era mai mare decât contractele date firmei Asesoft, diferența urma să se acopere printr-o sponsorizare făcută de Primăria Ploiești echipei de baschet Asesoft Ploiești, afiliată grupului de firme Asesoft.

Suma sponsorizată era de 500.000 euro pe an și Iulian Bădescu se plângea că era destul de mare. Una din plățile făcute de primărie către echipa de baschet a fost dirijată prin una dintre firmele administrate de Chirilă, controlată de Ghiță.

, a explicat martorul.

După proces, Sebastian Ghiţă le-a spus jurnaliștilor că a avut în sala de judecată un sentiment de “rușine” în legătură cu comportamentul martorilor. Calitatea declarațiilor date de aceștia a fost criticată de Ghiţă, care spune că aceasta e bazate pe însăilături.

În iulie 2015,Ghiță a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu. Drept consecință, a obținut pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani. Iulian Bădescu e acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Bani acordaţi ilegal CSU Asesoft Ploieşti

În cursul anului 2013, Bădescu eraprimar al Ploieștiului și ordonator principal de credite. Instigat de Sebastian Ghiţă, a acordat ilegal CSU Asesoft Ploiești o finanțare nerambursabilă. Aceats era de 1.500.000 lei. Finanţarea constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și folos necuvenit obținut de asociație.

Finanțarea a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul ‘Promovarea sportului de performanță’. Aceasta a fost organizată de CSM Ploiești, aflat sub autoritatea Consiliului Local.

Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian bani. Aceasta prin intermediul unei societăți comerciale controlate de Ghiţă, un imobil din Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei. Din aceşti bani, Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni de vânzare-cumpărare. Aceasta a fost încheiată în august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați.

, susține DNA.

Conform procurorilor, Ghiță a disimulat, în perioada septembrie 2013 — ianuarie 2014, adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM, din contul unei firme controlate de acesta către o societate administrată în fapt de Iulian Bădescu.

Ulterior, fostul primar al Ploieștiului a transferat această sumă de bani către o altă societate. Şi aceasta era controlată de deputatul Sebastian Ghiţă. Astfel, s-a justificat plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Share