home POLITICA Sebastian Cucoş greşeşte: Nu suntem singura ţară din Europa unde se protestează aşa

Sebastian Cucoş greşeşte: Nu suntem singura ţară din Europa unde se protestează aşa

Share

Sebastian Cucoş, şeful Jandarmeriei Române, greşeşte. El a coborât aseară printre manifestanţi şi le-a spus, la Piaţa Victoriei, că suntem singura ţară din Europa unde se protestează aşa. Dar Cucoş greşeşte, pentru că nu suntem deloc singura ţară din Europa unde se manifestează astfel. Mai sunt şi altele.

Cu siguranţă se blochează toată zona asta. Ce înseamnă libertatea persoanei de la o parte la alta? Suntem singura ţară din Europa în care dumneavoastră manifestaţi aşa. Uitaţi-vă aici, oamenii ăştia pot trece pe aici?

, a întrebat retoric şeful Jandarmeriei.

Exemple de ţări UE unde se manifestează exact la fel

Sebastian Cucoş nu are informaţiile corecte. Jandarmeria Română trebuie ca, în astfel de situaţii, să apere manifestanţii paşnici de eventualii provocatori, de actele de violenţă etc. Asta înseamnă democraţie, nu represiunea asupra manifestanţilor.

În Budapesta, recent, după alegerile în care, printr-o metodă de repartizare a voturilor, FIDESZ a câştigat, Opoziţia civică a protestat recent de mai multe ori, sub sloganul “Noi suntem majoritatea!”. Protestele au fost ample. Ele au blocat circulaţia pe mai multe căi de acces centrale.

În Slovacia, după uciderea jurnalistului Jan Kuciak, au avut loc proteste civice anticorupţie ample care au dus şi la demisia ministrului de Interne Robert Kalinak.În Polonia, au avut loc proteste civice ale opoziţiei contra exceselor PiS, partid de guvernământ.

Cazurile Bulgariei şi Armeniei, Germaniei şi Franţei

În Bulgaria, în ultimii ani, au avut loc mai mult proteste contra corupţiei. Unele dintre acestea au fost ample şi au blocat căi de acces rutiere şi pietonale. Domnul Sebastian Cucoş ar trebui să ştie asta. În Erevan şi alte oraşe importante din Armenia, s-a protestat vreo 20 de zile, până când liderul Opoziţiei, Nikol Paşinian, a fost desemnat premier.

Ok, nu este UE, dar armenii sunt europeni şi sunt cei mai estici creştini ortodocşi neruşi din lume.

Un caz exemplar este cel german şi francez. Aici au loc frecvent proteste ale extremei drepte. Occidentalii respectă dreptul oricui de a-şi eprima un punct de vedere în mod paşnic. Aşadar, în Franţa, Frontul Naţional a protestat de mai multe ori.

Unele proteste au fost paşnice şi ele s-au desfăşurat fără probleme, blocând căi de acces rutier şi pietonal. În Germania, de asemenea, chit că este destul de greu ca protestele PEGIDA să nu degenereze.

Morala? Protestul înseamnă democraţie

Mai mult, înseamnă pluralism de idei. Din partea puterii care acceptă manifestaţiile de protest şi vine în întâmpinarea protestelor reacţionând politic pozitiv înseamnă democraţie şi toleranţă. DIn partea opoziţiei politice sau/şi civice care protestează, înseamnă că îşi manifestă dreptul de a semnala ce nu este bine.

Protestul este hârtia de turnesol a democraţiei. Dacă ai fie şi zece, fie şi un singur om care protestează, trebuie să-l respecţi şi să-l asculţi, să iei foarte în serios motivele pe care le are să protesteze.

His/Her Majesty’s loyal Opposition

Ceea ce trebuie să înţeleagă puterea politică este că trebuie să fie atentă şi protectivă cu opoziţia ei. În Marea Britanie, una dintre cele mai vechi democraţii din lume, opoziţia este numită “His/Her Majesty’s loyal Opposition”. Ea este o componentă esenţială a sistemului democratic.

Opoziţia este a Majestăţii Sale, care este însăşi esenţa puterii în statul britanic. Ar trebui să luăm exemplu. În acelaşi timp, opoziţia se opune politic puterii politice, fiindu-i simultan loială reginei sau regelui.

Lacrimogene şi bastoane

Cât despre omoloaga Jardarmeriei Române… în 1992, mari proteste ale minerilor galezi au avut loc în Londra, înclusiv în faţa Buckingham Palace. Nici cel mai mic act de violenţă al forţelor de ordine nu s-a consemnat.

Obiceiul galezilor era să arunce păpuşi Margaret Thatcher la sediul Guvernului şi păpuşi Regina Elisabeta a II-a la Buckingham Palace. Peste gard. Forţele de ordine le adunau, le puneau în saci şi îi păzeau în continuare pe protestatari. La tendinţele rare de violenţă, forţele de ordine reacţionau cu lacrimogene şi bastoane. Atât.

Share