home EVENIMENT, POLITICA Se întâmplă lucruri şi Klaus Iohannis doarme pe el

Se întâmplă lucruri şi Klaus Iohannis doarme pe el

Share

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Cea mai proastă veste pentru români în ultimele zile este că preşedintele Klaus Iohannis nu este reactiv în situaţii de urgenţă şi doarme pe el. Ne putem baza oare pe acest om?

Ce s-ar întâmpla dacă nu Turcia sau Franţa, ci (Doamne fereşte!) România s-ar confrunta cu o astfel de situaţie de urgenţă? Constatăm că preşedintele Klaus Iohannis pare a fi un pro-occidental, garant al orientării pro-Vest a statului român, protector al luptei anticorupţie, motiv pentru care este criticat acerb de clasa politică ticăloşită din România şi îl susţinem pentru aceasta.

Acest fapt însă nu ne împiedică să tragem un semnal de alarmă: ce se întâmplă dacă, să presupunem, România se confruntă cu un atac din partea unei puteri străine ostile? În cât timp reacţionează Klaus Iohannis? Este aceasta o vulnerabilitate a statului român azi?

Aşadar, pe la 11.30 dimineaţa, la 13 ore după debutul lovituri de stat, Klaus Iohannis a pus pe Facebook următorul mesaj fad, lemnos:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

La fel, la 7.18, vineri dimineaţă, Klaus Iohannis se dumirea că s-a-ntâmplat ceva la Nisa şi posta pe Facebook, nouă ore şi 12 minute după acest tragic eveniment. Omul acesta e preşedinte?

Ce ne facem cu acest domn, dacă Rusia atacă România? Oare va reacţiona el în primele 12 ore de la un astfel de atac şi atunci va mai fi el preşedintele României, sau ostaticul lui Putin?

Îmi exprim speranța că ordinea publică din Turcia, partener strategic și aliat respectat al României, va fi restabilită în cel mai scurt timp, în spiritul respectării democrației și a instituțiilor democratic alese de poporul turc.

România, ni se spune, are relaţii privilegiate cu Turcia. Are preşedintele României, Klaus Iohannis, relaţii privilegiate cu preşedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan? A stat de vorbă cu el?

Logic ar fi fost să-l contacteze, sunându-l pe Erdogan în avionul prezidenţial, pe telefonul său, să discute cu el. Logic şi unul dintre primele lucruri. Dar pentru asta trebuia să fie treaz la acea oră. Ştim noi măcar că a fost treaz?

Cetățenii români aflați acolo pot apela cu toată încrederea la misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României, care sunt pregătite să le ofere sprijin, dacă au nevoie.

La câteva minute după aflarea în exteriorul Turciei a faptului că aici este o lovitură de stat, Klaus Iohannis trebuia scos din pământ, din iarbă verde, adus la Bucureşti, apoi acesta trebuia să convoace o celulă de criză.

Cu acest “la câteva minute” există nişte probleme. De obicei, sursele diplomatice şi serviciile secrete află înainte de mass-media. O doamnă din Istanbul spunea astă-noapte, pe Digi24, că Bazarul din Istanbul fusese închis din timpul zilei de alatăieri şi semne clare că se întâmplă ceva existau. Românii din Istanbul au sunat vineri seară la Consulatul local. Unii relatau telefonic pe televiziunile din ţară că suna ocupat, alţii că li s-a spus: “Nu ştim nimic, citiţi presa“.

În asemenea situaţii, direcţiile consulare, ambasadele (ca şi ataşaţii cu rol de intelligence de aici) trimit MAE (respectiv serviciilor secrete de care ţin), înainte să aflăm noi public, mesaje cifrate, de genul: “se întâmplă ceva în Turcia“.

Când astfel de mesaje sunt primite, intră în funcţiune un plan de contingenţă, în baza căruia la MAE (într-un astfel de caz) se activează o celulă de criză, din care fac parte inclusiv reprezentanţi ai serviciilor secrete şi Ministerului Apărării.

Evident, oriunde se află preşedintele Iohannis (în concediu în Madeira sau la Houston, la Sibiu, ori în vila de protocol de la RAAPPS, unde a tăiat duamna Carmen copacii, ca să se linsoiască mai bine-n soare), el este imediat sunat şi un echipaj de protecţie şi pază îl ia şi îl duce pachet direct în celula de criză.

S-au întâmplat oare toate aceste lucruri după 22.30, vineri seară? Să zicem, având în vedere distanţa dintre Bucureşti şi Nisa, că joi seară era nevoie iniţial doar de câteva telefoane protocolare între Klaus Iohannis şi preşedintele Franţei, François Hollande, apoi ca aceeaşi celulă de criză de la MAE să se activeze şi să ţină legătura cu Consulatul General de la Marsilia şi cu Ambasada României din Paris, de pe Rue de l’Exposition, 5, pe unde probabil că a trecut un sfert din România.

Aceasta înseamnă că practic la MAE ar fi trebuit să existe încă de joi seară o celulă de criză, care să se aclanşeze şi pe subiectul Turcia vineri seară, nu? Ştim că lucrurile stau aşa? Ce a făcut dl. preşedinte Iohannis în zilele de joi şi vineri, putem afla?

Sunt și voi rămâne în permanent contact cu instituțiile române competente cu privire la situația din Turcia și a românilor care se află pe teritoriul acesteia.

Oare aşa stau lucrurile?, că deja suntem îngrijoaţi şi ne putem întrebări foarte serioase, pentru că mai mulţi români din Istanbul (rezidenţi aici sau blocaţi în aeroport) au explicat, aşa cum am scris deja, că la Ambasada României de la Istanbul vorbeau cu chinezii în limba ebraică veche…

Share