home POLITICA Scenariile politice ale viitorului an şi jumătate

Scenariile politice ale viitorului an şi jumătate

Share

ce face USL

Suprapunerea acţiunilor politice ce trebuiau să se desfăşoare succesiv, la distanţe respectabile, de şase luni sau un an. Liderii USL doreau să forţeze adoptarea Constituţiei lor anul acesta, cu toate obstacolele instituţionale existente puse de statul de drept.

Dar lovitura dată de Băsescu, agitând deasupra capului securea unui nou referendum pentru un legislativ unicameral cu 300 de parlamentari, le-a dat peste cap planurile: în timp ce un referendum de adoptare a Constituţiei lor ar avea şanse aproape nule să ducă la rezultatul dorit de USL, mult mai mari sunt şansele ca un referendum pentru parlament unicameral cu 300 de parlamentari să fie validat de români, chiar cu un cvorum de 50%.

Aşa că USL a renunţat, pare-se, la acest plan şi vrea să concentreze totul într-un scrutin dublu: prezidenţiale şi referendum de adoptare a Constituţiei lor în acelaşi snop, anul viitor.

Problema lor e că aceasta îi va pune într-o situaţie imposibilă: viitorul preşedinte – al lor sau nu, indiferent cine va fi el, va candida fără să ştie exact ce atribuţii va avea, deci ce fel de preşedinte va fi după ce urmează să fie ales.

Logic ar fi (dar ce mai e logic azi în România?), pentru a se evita o asemenea imposibilitate politică, ca referendumul pentru adoptarea noii Constituţii să aibă loc odată cu legislativele.

La termen, acestea sunt tocmai în anul 2016. Dar aceasta înseamnă ca USL să reziste până în anul 2016 şi să aibă aibă atunci forţă politică comparabilă cu cea de acum. Improbabil.

La termen, prezidenţialele următoare sunt în anul 2019. Dar cine mai ştie ce preşedinte va fi ales peste încă cinci sau şase ani, adică, presupunând că românii vor aproba Consstituţia lor, ce preşedinte va avea România când va fi legiuită de acea Constituţie? Ceţos, foarte ceţos.

Revenind la anul politic 2014. Probabil că această evoluţie previzibilă pe termen scurt va duce la o polarizare extremă a candidaturilor:

un singur candidat USL (pentru adoptarea Constituţiei lor USL trebuie să rămână unită) va merge în campanie cu sloganul: votaţi-mă şi vă voi aduce lumina democraţiei, cu un parlament suveran, într-un stat democratic.

un singur candidat al Opoziției unite va merge în campanie cu sloganul: votați-mă şi veţi avea Parlament unicameral cu 300 de parlamentari şi această constituţie – cea în vigoare, care asigură, cu tarele ei, funcţionarea statului de drept.

ce fac Băsescu şi opoziţia de centru-dreapta

Stau la cotitură. Orice face USL, scoate din rezerva strategică reeditarea referendumului din anul 2009. În acest timp, toacă mărunt alianţa partidelor din USL, între care vor continua să apară conflicte.

Dacă între acestea vor fi seisme tot mai mari şi USL se va rupe, adoptarea Constituţiei lor va fi tot mai anevoioasă, iar textul acesteia tot mai mutilat, faţă de actuala variantă de text de lege fundamentală – mutant.

Mişcările politice intra-USL pot deveni incontrolabile de către liderii alianţei dacă PNL intră în Opoziţie, caz în care Crin Antonescu poate să-şi piardă poziţia de lider.

ce face statul de drept

Dacă procurorii integri vor acţiona normal, ca până acum, există posibilitatea ca un număr de politicieni din USL să aibă mari probleme. Să-l luăm, de exemplu, pe Dan Voiculescu. Condamnarea acestuia ar însemna castrarea USL de nucleul dur reacţionar al Uniunii şi o atitudine mult mai ezitantă a acestei coaliţii.

Foarte important este ca societatea civilă să acționeze în continuare și să existe, adică să nu mai aşteptăm pasivi, stând cu ochii holbiţi în Facebook, posmagii muieţi de la Bruxelles, care oricum va susţine în continuare statul de drept din România.

Dacă s-ar putea ca societatea civilă să aibă un rol militant și coerent, nu militant și vag incoerent – ca în debutul anilor 90, ar fi cu atât mai bine.

concluzie

Calculele politice pe care şi le fac acum liderii USL sunt nebuneşti. Au ajuns să se gândească la suprapunerea referendumului pentru adoptarea Constituţiei lor peste prezidenţiale.

Astfel, USL este acum un fel de Rambo politic disperat, care plănuieşte să iasă singur din peşteră, garnisit cu centuri pline cu cartuşe de omorât urşii munţilor, cu un AG 9 pe umărul drept şi o mitralieră de companie pe braţul stâng, propunându-şi să doboare simultan un elicopter cu AG-ul şi să pună la pământ o companie, care îl împresoară, cu mitraliera la foc de voie.

Şansele ca acest Rambo politic să fie răpus sunt foarte mari. Pe măsură ce trece timpul, pentru planurile USL se multiplică tot mai multe imponderabile, care creează o masă critică, din care, în real politik, îşi va trage seva viitorul eşec al strategilor acestei alianţe politice.

Traian Băsescu şi-a pus adversarul politic, USL, într-o situaţie pur şi simplu imposibilă, în momentul în care acesta este la apogeul puterii sale politice, sădind seminţele viitorului eşec al Uniunii, iar aceasta folosind exclusiv armele politicianului democrat, în pofida celor afirmate de propaganda USL.

notă: Există o mare doză de wishfull thinking în analiza de mai sus. Desigur că există şi posibilitatea ca referendumul pentru Constituţia lor să aibă loc anul acesta, dacă Liviu Dragnea reuşeşte să se impună. În versiunea cea mai neagră a lucrurilor, există posibilitatea ca prin 2015 să ne aflăm în plină dictatură a unui parlament despotic, aşa cum am scris în analiza Supermajoritatea, superimunitatea, superclasa superpusă, un Parlament despotic care va fi ulterior înlăturat foarte greu, cu cine-ştie-ce sacrificii. Să ne ferească Dumnezeu…

Share