home CORUPTIE, POLITICA Rusia şi China sunt în spatele campaniilor de fake news asupra 5G

Rusia şi China sunt în spatele campaniilor de fake news asupra 5G

Share

O spune acum şi Comisia Europeană, într-un raport dur. Comisia detaliază planul său de a contracara dezinformările și informațiile false propagate în timpul pandemiei de coronavirus.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Printre pericolele identificate se numără și actori străini și țări precum Rusia sau China, care sunt acuzați că s-au implicat în „operațiuni țintite de influență” și „campanii de dezinformare”, în UE și la nivel global.

Planul Comisiei Europene, prezentat oficial, de biroul Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borell, în subordinea căruia se află și unitatea specializată în lupta împotriva dezinformării venite dinspre Rusia – East StratCom Task Force, descrie măsurile pe care Comisia le va lua pentru a combate infodemia, așa-numita pandemie de dezinformări și știri false care au învăluit informațiile factuale și din surse verificate, despre noul coronavirus și boala provocată de el, Covid-19.

Șeful diplomației UE, Înaltul Reprezentant Josep Borell, a declarat miercuri că „pandemia de coronavirus este însoțită de o infodemie masivă”.

„Am fost martorii unui val de informații false sau înșelătoare, farse sau teorii ale conspirației, precum și operațiuni țintite de influență, ale unor actori străini. Unele dintre acestea au ca scop vătămarea UE și a statelor sale, încercând să submineze democrațiile noaste, credibilitatea UE și a autorităților naționale. Mai mult, dezinformarea în timpul coronavirusului poate ucide”, a spus Borell.

Una dintre cele mai dure afirmații din acest plan este acuzația că Rusia și China au desfășurat operațiuni coordonate de dezinformare, atât în UE, cât și la nivel global, pentru a submina democrațiile și a diviza societățile.

„Actori străini și anumite state terțe, mai ales Rusia și China, s-au implicat în operațiuni de influență țintite și în campanii de dezinformare despre Covid-19, în UE, în vecinătatea sa și global, urmărind să submineze dezbaterea democratică și să exacerbeze polarizarea socială, pentru a-și îmbunătăți propria imagine în contextul Covid-19”, arată raportul Comisiei Europene, care este adresat Parlamentului European, Consiliului UE și celui European.

Vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, a declarat miercuri că „menționăm foarte clar Rusia și China și avem suficiente dovezi pentru a face o astfel de declarație. Este foarte bine bazată pe dovezi”.

„Autoritățile ruse și chineze, dar mai ales rușii, au negat mereu că aceste centre de fake news au vreo legătură cu autoritățile din Rusia. Sunt centre pe care le cunoaștem bine, precum Russia Today sau Sputnik, nu au legătură cu guvernul, sunt companii private. Ei nu sunt responsabili pentru ce spun ele. Mi s-a spus acest lucru în timpul mandatului actual, dar mi s-a spus ceva similar și când eram ministrul de Externe al Spaniei. Ei neagă complet că sunt implicați în astfel de activități, ca guvern, ca țară, ca autoritate publică. Și este greu să controlezi ce fac. Nu sunt sigur că avem puterea necesară să intervenim în ce fac ei. Nu o avem. Ce putem face este să luptăm împotriva informațiilor pe care ei le diseminează, pentru a le oferi cetățenilor noștri o alternativă, o verificare, un contrast între ce spun ei și realitate. Este dificil să faci altceva”, a spus Josep Borell, miercuri, la lansarea raportului.

Share