home POLITICA, Rep. MOLDOVA România sprijină financiar condiţionat R. Moldova

România sprijină financiar condiţionat R. Moldova

Share

România acordă R. Moldova un sprijin rambursabil, condiţionat de un program de reformă, despre care se discută în aceste zile pe ruta Bucureşti – Chişinău. Premierul R. Moldova, Pavel Filip, este la Bucureşti, în prima sa vizită de după învestirea noului Guvern.

Filip a avut întrevederi cu premierul Dacian Cioloş şi cu preşedintele Klaus Iohannis. La Guvern, acesta a primit asigurări că România va ajuta financiar Republica Moldova, totuşi în anumite condiţii.

Este notabil faptul că România are faţă de R. Moldova aceeaşi atitudine pe care au avut-o, pe rând sau simultan, faţă de România, SUA şi UE, stabilindu-i un traseu (road map – cum ne ziceau nouă cei de la Comisie) clar, cu ţinte (iarăşi, Bruxelles le zicea benchmarks) de îndeplinit.

Sau cel puţin aşa avem impresia, pentru că, la anacghie financiară cum este, R. Moldova exact de asta are acum nevoie.  Înainte de prima tranşă a împrumutului de 150 de milioane de euro, e nevoie de măsuri care să arate voinţa de reformă, i-a transmis Cioloş lui Filip.

Tot marţi, premierul moldovean s-a întâlnit şi cu liderii PNL. Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lui noiembrie 2015, Legea de ratificare a Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi R. Moldova, considerând că promulgarea nu e oportună, câtă vreme nu există certitudinea continuării reformelor peste Prut.

Legea vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă, de până la 150 de milioane de euro, din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută, deschis la BNR.

Asistenţa financiară rambursabilă e acordată R. Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia e de maximum cinci ani.

În paralel, la București se află un lider al Opoziției, politicianul reformist Maia Sandu, fost ministru al Educației, care a cerut României condiționarea dură a oricărui sprijin acordat țării sale.

Aveţi aici un foarte bun interviu făcut de Anca Grădinaru pentru Europa FM:

https://www.youtube.com/watch?v=puJToXHXG6Q

Dacian Cioloş:

Stabilitatea politică în Republica Moldova este importantă nu doar pentru Republica Moldova, pentru a putea continua reformele, dar este importantă şi pentru securitatea regiunii şi pentru România.

Şi, din acest punct de vedere, ne dorim stabilitate şi ne dorim ca, în acest context, al unei stabilităţi politice şi sociale, să vedem un guvern angajat la reforme.

Cunoaştem dificultăţile din Republica Moldova în momentul de faţă, care au fost accentuate şi de criza politică prelungită din aceste ultime luni şi, din această perspectivă, în măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă.

Şi aici i-am spus dlui prim-ministru că, în perioada următoare, în zilele următoare, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova.

Deci, este un sprijin adresat cetăţenilor Republicii Moldova cei mai nevoiaşi.

Share