home POLITICA România are de trei ori mai mulţi secretari de stat ca Franţa

România are de trei ori mai mulţi secretari de stat ca Franţa

Share

În România, Cabinetul Grindeanu sunt nu mai puţin de 73 de secretari de stat şi treaba merge prost. Foarte prost. Franţa are de peste trei ori mai mulţi cetăţeni şi de trei ori mai puţini secretari de stat. Şi 10 miniştri mai puţin.

Cabinetul Grindeanu are 27 de miniştri şi miniştri delegaţi şi prim-ministrul. Este unul dintre cele mai stufoase guverne. Aproape zilnic, rândurile Executivului se îngroașă cu noi secretari de stat și noi consilieri. În unele zile, au apărut în Monitorul Oficial și peste zece decizii de numire zilnic.

România, ţara proptiţilor prin structurile guvernamentale

Într-o lună, cabinetul prim-ministrului a strâns 13 membri. Şef de cabinet, consilieri de stat, consilieri. Director de cabinet a devenit Monica Laura Ion, fost consilier parlamentar-șef de birou.

Unde? La Direcția pentru informatizarea activității parlamentare. Fost secretar general adjunct al Ministerului Comunicațiilor. Fost membru în mai multe consilii de administrație și comisii (Romtelecom, Poșta, Romfilatelia, ICI).

Grindeanu are șase consilieri de stat și șase consilieri. Consilieri de stat sunt Marius Nica (fost ministru al Fondurilor Europene). Mihai Grigore, Alina Popa (purtător de cuvânt). Vladimir Ionaș (sociolog al unei case de sondaje apropiate PSD) și Laszlo Borbely.

Liaison cu UDMR, partidul pretenilor din toate vremurile

Borbely, fostul ministru UDMR a scăpat de două ori de urmărire penală, într-o dosar deschis de DNA. Prin votul “coledzilor” din Camera Deputaților. Borbely era suspectat de trafic de influență. Ar fi intervenit în favoarea unor firme.

În schimb, ar fi primit 50.000 de euro și i-au fost renovate un apartament și un imobil. În dosarul în care Borbely a fost scăpat, consilierul său personal, Szepessy Szabolcs, și doi oameni de afaceri au fost condamnați definitiv la câte doi ani și jumătate de închisoare.

Marian Neacşu, omul partidului în coasta intrepidului

Grindeanu îl mai are și pe secretarul general al PSD, Marian Neacșu. El este consilier onorific în Relația cu Parlamentul. În februarie 2016, a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la șase luni de închisoare cu suspendare.

De ce? Şi-a angajat ilegal fiica la biroul parlamentar. Pentru activitatea de consiliere a prim-ministrului Grindeanu, fostul deputat nu va fi remunerat. De reţinut acest fapt.

Share