home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA România este apărată la CEDO de experţi în spălătorie auto

România este apărată la CEDO de experţi în spălătorie auto

Share

România este apărată la CEDO de angajați provenind de la o spălătorie auto, cu pregătire de farmacist veterinar, ori calitate de dactilograf.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

​Fostul agent guvernamental al României la CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), avocatul Viorel Mocanu, când încă mai era în funcție, a întocmit un raport adresat premierului Viorica Dăncilă, spunând că ar trebui sesizată Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu o investigație deschisă de procurorii DNA față de el, privind observațiile pe care oficialul MAE le-a făcut la Curtea de la Strasbourg în cazul Dragnea contra României.

În raportul de activitate întocmit de Mocanu în 5 iulie, cu o lună înainte să demisioneze, el se plângea și de pregătirea și experiența profesionale ale subalternilor săi. Reamintim că agentul guvernamental la CEDO are sau a avut în grijă dosare cu miză imensă, cum au fost cel legat de retrocedarea proprietăților confiscate de comuniști, de miliarde de euro, sau cel al condițiilor din închisori, ori cauze cu nume sonore, ca Liviu Dragnea ori Laura Codruța Kovesi, mai recent.

România la CEDO cu angajați cu competențe de dactilograf sau cu experință juridică la spălătorie auto

În raportul către Dăncilă, agentul guvernamental la CEDO (pe atunci în funcție) se plângea și de „furnizarea sistematică a unor informații de natură profesională (cele mai multe nereale) de către unii angajați, sub forma unor destăinuiri ale unor <>” . „Au declanșat un malaxor de verificări, interpretări și poziționări atât în presă, cât și în fața Corpului de Control și Evaluare a Diplomaților, care în mod evident m-au deturnat ireversibil de la rolul și atribuțiile AGCEDO”, mai spunea Mocanu în raportul său către Dăncilă.

Viorel Mocanu a mai afirmat că unii dintre subalternii săi nu aveau pregătirea necesară funcțiilor, una dintre angajate provenind direct de pe un post de consilier juridic al unor spălătorii auto:

„Din analiza dosarelor profesionale rezultă că majoritatea persoanelor angajate/detașate la DAG au mai puțin de an experiență, nerelevantă pentru domeniul de activitate al instituției, fie că vorbim de absolvenți de farmacie veterinară, fie că vorbim de proaspăt absolvenți de drept (cum este cazul Sandrei Avram, detașată de la o societate comercială cu profil de spălătorie auto)”.

„Mai mult decât atât, se remarcă prioritatea acordată pentru angajarea de studenți (veniți inițial in stagii de practică în anul II, III de studii) și repartizarea unor lucrări de complexitate superioară acestora, deși în realitate aveau calitatea de traducător / dactilograf. Ca dovadă, activitatea referenților se limitează în mod strict la traducerea unor informații și la compilarea acestora, fără a exista un aport personal printr-o activitate de analiză, sinteză, conceptualizare și emitere a unei opinii juridice cu privire la cauza atribuită. În lipsa decelării unei strategii de abordare a poziției procesuale, singura viziune a referenților este aceea de a respinge din principiu soluționarea pe cale amiabilă, judecându-se chiar și în absența unor argumente valide”, a mai afirmat Mocanu în raportul din 5 iulie 2019.

Raportul lui Viorel Mocanu privind situația de la Agentul guvernamental al României la CEDO, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe:

El a mai acuzat-o și pe fosta agentă guvernamentală la CEDO, Catrinel Brumar, că era informată, încă din 2014, cu privire la „această succesiune a deciziilor greșite de management”, care „au condus la prăbușirea activității DAG, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere profesional”.

Printre cauzele aflate în lucru la agentul guvenamental la CEDO se numără „cauze care ridică probleme de drept complexe și sunt intens mediatizate, prin prisma calității persoanelor reclamante: Laura Codruța Kovesi, Camelia Bogdan, Liviu Dragnea, Victor Viorel Ponta, Konstantinos Passaris, Mustafa Tartoussi, ș.a.”.

Reamintim că Viorel Mocanu și-a dat demisia din funcția de agent guvernamental al României la CEDO, pe data de 21 august 2019 premierul Dăncilă semnând și decizia de eliberare a acestuia din funcție.

Citeşte şi
Rareş Bogdan despre PSD: „N-ai cum să-i dezveţi să-şi retragă trompa din rezervorul naţional”

Europarlamentarul Rareş Bogdan afirmă că liderii PSD au pus deja ochii pe cele 31 de Read more

Marian Oprişan (PSD Vrancea) a rămas din nou fără permis auto

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a rămas fără permisul de conducere, în urma unei Read more

Florin Roman: Nu am cerut demisia când Tudose şi Grindeanu au fost prinşi la fumat

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că, în momentul în care Sorin Grindeanu sau Read more

Orban: Sursa zero a fotografiei din biroul meu e Cristian Vasilcoiu VIDEO

Premierul Ludovic Orban a anunţat că sursa zero a campaniei pornite de PSD împotriva sa, Read more

Consiliul Legislativ a dat aviz negativ pe legea anulării amenzilor

Consiliul Legislativ a dat aviz negativ pe iniţiativa legislativă a lui Ponta şi Tariceanu de Read more

Ludovic Orban: Este imposibil ca pensiile să crească cu 40%!

Premierul Ludovic Orban a declarat că o creştere cu 40% a punctului de pensie, aşa Read more

Tudorel Toader: Am fost sechestrat patru ore, ca să dau OUG pe Codurile Penale

Tudorel Toader, ministru al Justiţiei, dezvăluie în premieră cum au făcut presiuni uriaşe asupra sa Read more

Rareş Bogdan, categoric: PSD să-şi ia adio de la guvernare!

Vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat la Antena 3: „Cât timp va fi Klaus Iohannis Read more

Claudiu Manda a dat petrecere cu zeci de pesedişti

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda s-a aflat sâmbătă la o mare petrecere, organizată lângă Segarcea, la care Read more

Cîţu cere audierea lui Teodorovici şi Dăncilă pentru aruncarea Economiei în haos

Ministrul PNL de Finanţe, Florin Cîţu, îi acuză pe predecesorul său social-democrat, Eugen Teodorovici, şi Read more

Share