home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA România este apărată la CEDO de experţi în spălătorie auto

România este apărată la CEDO de experţi în spălătorie auto

Share

România este apărată la CEDO de angajați provenind de la o spălătorie auto, cu pregătire de farmacist veterinar, ori calitate de dactilograf.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

​Fostul agent guvernamental al României la CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), avocatul Viorel Mocanu, când încă mai era în funcție, a întocmit un raport adresat premierului Viorica Dăncilă, spunând că ar trebui sesizată Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu o investigație deschisă de procurorii DNA față de el, privind observațiile pe care oficialul MAE le-a făcut la Curtea de la Strasbourg în cazul Dragnea contra României.

În raportul de activitate întocmit de Mocanu în 5 iulie, cu o lună înainte să demisioneze, el se plângea și de pregătirea și experiența profesionale ale subalternilor săi. Reamintim că agentul guvernamental la CEDO are sau a avut în grijă dosare cu miză imensă, cum au fost cel legat de retrocedarea proprietăților confiscate de comuniști, de miliarde de euro, sau cel al condițiilor din închisori, ori cauze cu nume sonore, ca Liviu Dragnea ori Laura Codruța Kovesi, mai recent.

România la CEDO cu angajați cu competențe de dactilograf sau cu experință juridică la spălătorie auto

În raportul către Dăncilă, agentul guvernamental la CEDO (pe atunci în funcție) se plângea și de „furnizarea sistematică a unor informații de natură profesională (cele mai multe nereale) de către unii angajați, sub forma unor destăinuiri ale unor <>” . „Au declanșat un malaxor de verificări, interpretări și poziționări atât în presă, cât și în fața Corpului de Control și Evaluare a Diplomaților, care în mod evident m-au deturnat ireversibil de la rolul și atribuțiile AGCEDO”, mai spunea Mocanu în raportul său către Dăncilă.

Viorel Mocanu a mai afirmat că unii dintre subalternii săi nu aveau pregătirea necesară funcțiilor, una dintre angajate provenind direct de pe un post de consilier juridic al unor spălătorii auto:

„Din analiza dosarelor profesionale rezultă că majoritatea persoanelor angajate/detașate la DAG au mai puțin de an experiență, nerelevantă pentru domeniul de activitate al instituției, fie că vorbim de absolvenți de farmacie veterinară, fie că vorbim de proaspăt absolvenți de drept (cum este cazul Sandrei Avram, detașată de la o societate comercială cu profil de spălătorie auto)”.

„Mai mult decât atât, se remarcă prioritatea acordată pentru angajarea de studenți (veniți inițial in stagii de practică în anul II, III de studii) și repartizarea unor lucrări de complexitate superioară acestora, deși în realitate aveau calitatea de traducător / dactilograf. Ca dovadă, activitatea referenților se limitează în mod strict la traducerea unor informații și la compilarea acestora, fără a exista un aport personal printr-o activitate de analiză, sinteză, conceptualizare și emitere a unei opinii juridice cu privire la cauza atribuită. În lipsa decelării unei strategii de abordare a poziției procesuale, singura viziune a referenților este aceea de a respinge din principiu soluționarea pe cale amiabilă, judecându-se chiar și în absența unor argumente valide”, a mai afirmat Mocanu în raportul din 5 iulie 2019.

Raportul lui Viorel Mocanu privind situația de la Agentul guvernamental al României la CEDO, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe:

El a mai acuzat-o și pe fosta agentă guvernamentală la CEDO, Catrinel Brumar, că era informată, încă din 2014, cu privire la „această succesiune a deciziilor greșite de management”, care „au condus la prăbușirea activității DAG, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere profesional”.

Printre cauzele aflate în lucru la agentul guvenamental la CEDO se numără „cauze care ridică probleme de drept complexe și sunt intens mediatizate, prin prisma calității persoanelor reclamante: Laura Codruța Kovesi, Camelia Bogdan, Liviu Dragnea, Victor Viorel Ponta, Konstantinos Passaris, Mustafa Tartoussi, ș.a.”.

Reamintim că Viorel Mocanu și-a dat demisia din funcția de agent guvernamental al României la CEDO, pe data de 21 august 2019 premierul Dăncilă semnând și decizia de eliberare a acestuia din funcție.

Citeşte şi
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că, în urma revocării Anei Birchall din fruntea Ministerului
Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a anuntat, miercuri seara, ca DNA Pitesti nu mai exista de
Viorica Dăncilă este din ce în ce mai sfidătoare și impertinentă. Să fie semnul disperării?
Procurorul general Bogdan Licu a pierdut la Curtea de Apel procesul în care voia să
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că declarațiile ministrului interimar al Justiției, Ana Birchall, conduc
Chestorul Camerei Deputaților, Cătălin Mitralieră Rădulescu (PSD), a transmis că, prin încercarea de a bloca
Mihnea Năstase, fiul cel mic al fostului premier Adrian Năstase, a participat la șednța de
Candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European va fi luata in discutie mâine, de
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, supranumit Ali Comicul, reactioneaza violent fata de indemnul lui
Prezență surpriză în echipa de campanie pentru alegerile prezidențiale a Vioricăi Dăncilă: Miron Mitrea, fost
Share