România a primit de la SUA statutul de “dependable undertaking”

Share

Pe măsură ce trece timpul, România are tot mai mult de câştigat din parteneriatul cu SUA. Aceasta este ultima evoluţie a relaţiei.

România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU), a anunțat luni directorul Agenției americane pentru cooperare în domeniul apărării și securității, Heidi Grant, la o întrevedere cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă.

Obținerea acestui statut va permite de acum înainte încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans. Derularea programelor între guverne de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) va fi posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naționale.

„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere.

Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Nicolae Ciucă.

La întâlnirea cu oficialul american, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru alocarea bugetară de 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.

De altfel, cei doi oficiali au trecut în revistă, în cursul întrevederii, programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat. Întâlnirea cu directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naționale în Statele Unite ale Americii, precizează MApN.

 

Share