home POLITICA Revoltător că tot “ăştia” sunt în capul mesei, dar…

Revoltător că tot “ăştia” sunt în capul mesei, dar…

Share

Un cititor al website-ului nostru se arată revoltat de faptul că omenirea a schimbat secolul, şi totuşi în România tot “ăştia”, foştii comunişti, sunt la putere.

Trilulilu

Da, e revoltător că tot “ăştia” sunt în sferele puterii, şi încă mulţi de tot, dar au acum două mari probleme:
1. sistemul judiciar lucrează (în primul rând procurorii, printre care sunt mulţi “pe stil nou”, care n-au mamă, n-au tată) şi îi terorizează efectiv pe “ăştia”, ca şi pe acoliţii lor, aşa cum vedem zilnic.
2. unele instituţii ale statului, ce nu se mai lasă controlate de “ei”. În vară, ele au dat o probă extrem de elocventă de verticalitate, prin reprezentanţii lor de frunte, care ne fac cinste.

De aici iureşul din vară si tot ce a urmat după. Şi ce va urma. O lovitură de stat contracarată, ce urmărea atacarea statului de drept, mimarea lui ulterioară şi punerea plăpumii pe ţambal.

Pe dedesubt să continue să roadă carii corupţiei instituţionalizate, iar pe plapumă ar fi trebuit să joace tananika păpuşelele democraţiei de carton. N-a mers figura!

Şi nu a mers nu numai pentru că au rezistat nişte inşi în nişte instituţii, ci pentru că în România – cum nu stăteau lucrurile acum 22 de ani, au apărut foarte mulţi oameni care efectiv nu mai înţeleg să se lase călcaţi în picioare de inşi ce le spun, în diferite moduri, “voi sunteţi argaţii, iar moşia este a noastră”.

Defapt, de aici nebunia care a început după integrare, cu prima suspendare a lui Băsescu. Citiţi Armaghedonul Oligarhilor, apărut în anul 2006, care prefigura ceea ce s-a întâmplat şi se mai petrece şi acum. Acela nu este un simplu raport armaghedon, ci o complexă anchetă de presă.

În anul 2007 şi ulterior înteţit, an de an, exorcizarea sistemului ticăloşit a continuat, pentru că “ăştia” vedeau tot mai dramatic cum îşi pierd privilegiile, fiind daţi treptat la coada plutonului şi atunci reacţionau, puind copii de trupă în locul lor, aserviţi aceloraşi scopuri corupte.

Aducerea lui Ponta în faţă de câţiva ani e un exemplu bun în acest sens. Ponta a fost de la bun început în primul rând marioneta lui Adrian Năstase. Şi sunt multe astfel de interfeţe-marionetă, aduse în prim-plan de către adevăraţii seniori ai sistemului corupt, ce realizează că, dacă ies ei în faţă, discreditează toată “mişcarea”.

Tot jocul acesta de uzură ce se desfăşoară acum va continua ani în şir. Rezistă cine are sânge-n instalaţie şi nervi tari. Vă urez, dragi cititori, să le aveţi şi pe unele, şi pe celelalte.

“Bine, dar Băsescu nu este tot un actor al fostului sistem comunist?”

Mi s-a pus de multe ori această întrebare. Ea este una extrem de periculoasă, pentru că e greu să explici între două trenuri şi o şaretă cuiva stresat de altele, mai presante, de ce lucrurile nu stau atât de simplu şi frust. Cei ce lansează acest perpetuu “toţi sunt la fel” fac foarte mult rău. Unii nu-şi dau seama de ce.

Este o întrebare foarte dificilă şi pentru că este pe jumătate retorică. Cine te întreabă aceasta are deja o părere formată, care sună în subsidiar cam aşa: “Lasă-mă, nene, că toţi sunt defapt la fel”. Şi tot eşafodajul tău de argumente, pe care le expui pe alte teme de politică adiacente, se duce pe Dâmboviţa.

Este o întrebare extrem de dificilă şi pentru că răspunsul tău coerent şi logic presupune folosirea argumentelor intelectuale, abstracte, ori rişti să fii greu înţeles de către unii dintre cei cu care discuţi.

În primul rând, să ne amintim că Traian Băsescu a avut bunul simţ să arate public, manifest, că e conştient de acest lucru – că e un fost comunist şi că provine cumva din sistem. Merită pentru aceasta respect. Iliescu face dero la gură de 20 de ani escamotând orice are legătură cu acest subiect. Nici el nu mai ştie ce are în cap.

Argumentul veritabil este însă altul. Cu o societate în blocaj vertical şi orizontal ca a noastră, în care e imposibil ca un om din afara sistemului să ajungă în fruntea bucatelor, darmite să-l mai şi revoluţioneze, singura soluţie era ca sistemul public semimafiot în curs de formare să lase totuşi unul sau mai mulţi oameni din burta sa care să rămână cumva destul de nepervertiţi, încât să poată să dea impulsul reformării sale.

Ce mă mai interesează că Băsescu are momentele sale de grosolănie, normale pentru natura sa violentă, de nativ scorpion, când omul acesta provenit din interiorul sistemului a procedat sistematic la destrucţia sistemului?

Cine voiaţi să o facă? Făt Frumos din mărgean? Acela ar fi fost depistat imediat de şacali – uite, e din mărgean, izolaţi-l! – şi trimis la periferie. Băsescu le-a tras clapa, i-a păcălit, a disimulat, apoi a trecut la destructurarea sistemului mafiot în felul său.

Iar întreb (evident, retoric): cum voiaţi să procedeze? Să se ducă la Felix, fără martori, să-i ceară umil să lase hălcile de Românie de care trage şi să aştepte politicos până când Pisi se conforma?

În asemenea afaceri nu se lucrează nici cu blândeţe, nici cu mănuşi. E o luptă pe viaţă şi pe moarte, iar la capătul tunelului, prin lumina care se vede, infractorii de genul celor cu care se confruntă Băsescu văd profilându-se zeghea şi cătuşele.

Băsescu e necioplit şi nu a auzit de Heidegger? Ok, pot trăi cu asta şi vă voi explica anume de ce cu nişte întrebări la fel de retorice.
Primo: l-aţi vedea pe Liiceanu, care e cioplit şi a auzit de Heidegger, făcând în sistemul politic ce a făcut Băsescu? Destructurându-i pe “ăştia”?
Secundo: Dar pe Cărtărescu, care e cioplit şi a scris nişte cărţi ce vor rămâne în înalta literatură pentru întotdeauna, îl vedeţi capabil de aşa ceva? Să-i dea cu roatele-n sus pe “ăştia”?
Terzo: dar pe Alexandru Tomescu, care se prefigurează ca unul dintre marii noştri violonişti, după Ştefan Ruha şi Ion Voicu, îl vedeţi capabil să facă aşa ceva? Să se ia de piepţi cu “ăştia”?

Răspunsul logic este evident. Să lăsăm pe fiecare să facă exact ce se pricepe mai bine.

Share