Reuters: Franța, veriga slabă cu rating “AAA” din zona euro

Share

Potrivit Reuters, întrucât finanțele Franţei sunt cele mai slabe din rândul celor şase state cu rating maxim, “AAA”, din zona euro, președintele Nicolas Sarkozy se află sub presiune pentru a se asigura că ţara nu este exclusă din acest club select, chiar în contextul eforturilor pentru a fi reales în aprilie 2012.

Karadeniz Press

Acordul de joi pentru un al doilea pachet de ajutor financiar destinat Greciei, pe care președintele francez l-a susţinut în mod deosebit, oferă Franţei mai mult spaţiu de manevră în perioada în care pieţele începeau să privească mai atent la finanţele statului.

Înaintea reuniunii, diferenţa dintre randamentul cerut de investitori pentru obligaţiuni franceze faţă de cele germane a crescut de peste două ori în câteva săptămâni, evidenţiind îndoielile investitorilor că Franţa este sigură financiar, precum restul statelor cu rating “AAA” din zona euro – Austria, Finlanda, Gemania, Luxemburg şi Olanda.

HotNews Lagarde: Un default al SUA ar reprezenta un eveniment foarte serios. Consecintele ar fi resimtite in toata lumea

Potrivit calculelor ING, economia şi finanţele Franţei sunt într-o situaţie compatibilă mai mult cu ţări evaluate cu rating “AA+”, precum Belgia. Grupul consideră, însă, că Franţa se află înaintea Statelor Unite, care ar merita doar calificativ “A+”.

Dacă Franţa şi-ar pierde calificativul “AAA”, ar face inutile toate încercările de a calma criza din zona euro, deoarece ţările cu rating maxim susţin Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, fondul prin care zona euro sprijină ţările cu probleme financiare.

Standard & Poor’s a avertizat, luna trecută, că va reduce, probabil, ratingul Franţei pe termen lung, dacă guvernul nu adoptă noi reforme. Pentru ca statul să-şi păstreze calificativul până la mijlocul secolului, trebuie să-şi echilibreze bugetul în următorii cinci ani, ceva ce guvernele franceze nu au mai reuşit din 1974.

Franţa are cel mai ridicat deficit, ce mai mare datorie şi deficit primar (deficitul înainte de luarea în calcul a plăţilor pentru dobânzi) dintre statele cu rating maxim din zona euro.

Guvernul se aşteaptă ca datoria publică să ajungă la 86,9% din PIB anul următor, înainte să înceapă să scadă. Contribuţia Franţei la noul pachet de ajutor financiar pentru Grecia ar putea urca nivelul îndatorării, a afirmat, vineri, premierul francez, Francois Fillon… tot pe Cogitus

Share