home ECONOMIE Restructurare guvernamentală prin comasarea instituţiilor. Apoi şomaj?

Restructurare guvernamentală prin comasarea instituţiilor. Apoi şomaj?

Share

Guvernul Dăncilă şi PSD ar elabora un proiect de restructurare, reorganizare şi comasare a unor instituţii şi agenţii guvernamentale. Proiectul va duce la dispariţia unor instituţii, precum şi la posibile concedieri de bugetari.

Instinctul lui Traian Băsescu şi auditul instituţional

Primele două ministere vizate de restructurare

Primele două ministere luate la ţintă sunt Munca şi Agricultura, potrivit surselor citate. Grupul de lucru e condus de Sevil Shhaideh, Lia Olguta Vasilescu şi Darius Vâlcov. Ministerul Muncii a transmis HotNews că nu intenţionează reduceri de personal la instituţiile din subordinea sa.

Unul dintre scenariile de lucru pentru Ministerul Muncii e comasarea într-o singură instituţie a tuturor agenţiilor guvernamentale subordonate: Este vorba despre Inspecţia Muncii, Casa Naţională de Pensii, ANOFM şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Şi la Ministerul Agriculturii e luată în calcul comasarea unor instituţii aflate în subordinea sa.

O restructurare are trebui făcută de-abia după un audit

Această abordare este cea mai mare eroare. Este ca şi cum ai pleca la vânătoare de căprioare prin ceaţă. Căprioarele sunt mereu în altă parte, tu le auzi, nu le vezi şi tragi cu puşca aiurea, irosindu-ţi gloanţele. Nu vei reuşi nimic.

StareaPresei.ro a scris de foarte multe ori despre faptul că, înainte de tăierea salariilor bugetarilor şi taxarea pensiilor, în 2009 puteau fi făcute alte lucruri. Primul – un audit instituţional, care stabilea ce, cum şi unde trebuie restructurat.

Se lucrează intens

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a confirmat existenţa unui proiect de restructurare a instituţiilor bugetare. Fără a da însă detalii. Întrebată de un ziarist dacă ia în calcul reducerea numărului instituţiilor de stat, Vasilescu a spus:

Când o să am întregul proiect finalizat, o să-l pun în dezbaterea presei”. Chestionată apoi despre momentul când proiectul va fi finalizat, ministrul Muncii a răspuns: “Cred că foarte rapid, lucrăm intens”.

Singura explicaţie că Ministerul Muncii lucrează intens la ceva ce nu i-a preocupat pe aceşti domni niciodată este că nu mai sunt bani. O restructurare de acest fel ar putea duce la îndepărtarea momentului când se termină banii. Dar nu la înlăturarea cauzelor crizei bugetare.

Scade numărul bugetarilor?

Nu e clar la acest moment dacă proiectul va duce la reducerea reală a numărului de bugetari. Ori se va aplica vechea reţetă a suprimării unor posturi bugetate care nu sunt ocupate. Motivul principal pentru restructurare – eliminarea unor funcţii de conducere.

Costurile au explodat după măririle de salarii din ultimii ani, punând în pericol echilibrul bugetului de stat  Astfel, cei care au generat tăierile din 2009, acuzându-i pe cei ce au fost responsabili atunci, sunt obligaţi acum ca să reziste bugetar să facă restructurare dură.

La orice acţiune există o reacţiune.

Share