home CORUPTIE, POLITICA Responsabilii Black Cube sunt suspectaţi de conducerea unei organizaţii teroriste

Responsabilii Black Cube sunt suspectaţi de conducerea unei organizaţii teroriste

Share

Sulfuroasa organizaţie Black Cube are probleme tot mai mari. Lucrurile se complică pentru israelieni tot mai mult.

La cererea guvernului român, șeful firmei private de informații Black Cube a fost interogat, în 2016, pe tema operațiunii din București. Textul dezvăluit al interogatoriului oferă o rară imagine a tenebroasei lumi a spionajului politic, scrie publicația israeliană Haaretz, citată de G4Media.

La începutul lunii aprilie 2016, doi angajați de la Black Cube, o firmă privată israeliană de spionaj, au fost arestați în urma unei percheziții de la Hotelul Marriott din București, inițiată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Cei doi agenți, David Geclowicz și Ron Weber, au fost surprinși având la ei aparatura pe care, cu câteva ore în urmă, o folosiseră pentru a accesa computerele unor membri ai familiei sau ale altor persoane apropiate Laurei Codruța Kovesi, pe vremea aceea, procuror de stat care conducea Direcția Națională Anticorupție (DNA), angajată în eforturile României de combatere a corupției.

Kovesi gestiona o serie de importante anchete legate de mai mulți înalți oficiali români, printre aceștia numărându-se și oameni apropiați președintelui. Firma Black Cube a fost angajată să găsească probe concludente împotriva ei.

Piratarea a avut loc cu câteva săptămâni înaintea unei decizii prin care s-ar fi hotărât dacă Kovesi ar putea fi numită pentru un nou mandat, dovedindu-se ulterior că ea ancheta și un fost înalt oficial al Serviciului Român de Informații. Numele său era Daniel Dragomir și se presupunea că el ar fi angajat firma Black Cube, al cărui șef, Dan Zorella, un cetățean cu dublă cetățenie, română și israeliană, se număra și el printre suspecți.

Două luni mai târziu, pe data de 27 iunie, Zorella s-a aflat el însuși în sala de interogatorii a poliției israeliene. El a oferit versiunea sa legată de evenimente în fața unor oameni din poliția israeliană anti-fraudă și în fața unui anchetator român prezent și el la interogatoriu după ce Bucureștiul a cerut asistență în acest caz. Textul interogatoriului dezvăluie modul în care acționează o asemenea organizație, cum își găsește clienții și cum își gestionează operațiunile din străinătate.

Interogatoriul oferă o rară imagine a lumii întunecate a foștilor spioni, inclusiv în privința operațiunilor de colectare a informațiilor și în cea a spionajului politic.

Share