home POLITICA, Rep. MOLDOVA Rep Moldova şi Rusia, acord de cooperare economică

Rep Moldova şi Rusia, acord de cooperare economică

Share

Rep Moldova şi Federaţia Rusă au încheiat la Moscova un protocol de colaborare economică. Documentul a fost semnat de vicepremieri, anunţă presa de la Chişinău.

Problema aceasta embargoului ar putea fi rezolvată la întâlnirea Putin -Dodon, notează Ştirile TVR. Această întâlnire va avea loc până la sfârşitul anului.

Între timp, premierul Pavel Filip se întoarce de la Bruxelles cu bani europeni. El are poziţii diferite faţă de preşedintele ales în privinţa liniilor strategice ale Chişinăului.

Rep Moldova nu revizuieşte Acordul de asociere cu UE

Premierul Pavel Filip a declarat la Bruxelles că “revizuirea Acordului de asociere cu UE şi angajarea în orice alt format de cooperare, care ar implica alte părţi decât UE şi Rep Moldova, sunt excluse“.

Însă preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, are poziţii mult mai nuanţate. Într-un interviu pentru Deutsche Welle, acesta vorbeşte despre modificări ale Acordului de Asociere cu UE.

El spune însă că totul depinde de rezultatul discuţiilor în format trilateral, pe care vrea să le iniţieze cu UE şi Federaţia Rusă.

Nu exclud ca, în calitate de preşedinte, să înaintez o iniţiativă privind semnarea unui memorandum de colaborare cu Uniunea Euroasiatică“, a spus Dodon.

Dodon vrea renegocierea Memorandumului cu FMI

Preşedintele ales al Republicii Moldova se pronunţă şi pentru renegocierea Memorandumului semnat cu FMI, ce asigură finanţare pentru Chişinău contra reforme.

Premierul Filip a obţinut la Bruxelles 45 de milioane de euro pentru proiectele deja evaluate. Banii vor veni în câteva zile, au declarat oficiali europeni.

Chişinăul s-a angajat, între altele, să continue reformele economice în Justiţie şi sectorul bancar, să depolitizeze instituţiile de stat şi să accelereze lupta anticorupţie.

Share