home CORUPTIE, POLITICA Renate Weber spune că proiectul de stare de alertă al Guvernului e neconstituţional

Renate Weber spune că proiectul de stare de alertă al Guvernului e neconstituţional

Share

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că proiectul de lege privind starea de alertă, care a fost trimis de Guvern, este neconstituţional.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Ea i-a lăudat în schimb pe pesediştii care au depus amendamente.

„Mâine, pe rolul CCR se află sesizarea pe care am trimis-o acum o săptămână, cu privire la Ordonanţa 21/2004, care reglementează starea da alertă. Se ştia că aceasta sesizare urmează să fie analizată, azi toată ziua m-am uitat pe ceea ce a ajuns la mine, eu nu am de unde să ştiu care este forma adoptată de Senat.

Dar m-am uitat şi pe proiectul de lege trimis de guvern şi pe amendamente care au venit în valuri, au fost foarte multe amendamente. În opinia mea, fără să ştiu rezultatul votului de la Senat, forma în care a plecat de Senat, aceste amendamente au făcut foarte bine.

Principalele două lucruri pe care le-am sesizat la CCR se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită în timp pentru starea de alertă. Pe actuala varianta în vigoare, Guvernul ar declara stare de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi dar ar fi pe un termen nelimitat, dar acest lucru este inadmisibil. Nu ştiu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme.

Prin acele amendamente s-a dat o definiţie stării de alertă, s-a spus că nu poate să fie decât pe 30 de zile. Măcar din perspectiva asta nişte lucruri s-au lămurit”, a declarat Weber, la România 9, pe TVR.

„Parlamentul a lucrat la foc continuu. Asta arată cât este de important. Au fost acolo nişte amendamente bine făcute”, a mai spus Weber.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, miercuri, că modificarea în Senat a proiectului Guvernului privind măsurile în starea de alertă este „un gest grav” şi a făcut un apel la majoritatea PSD să revină asupra acestor amendamente la dezbaterea din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

„Este un gest grav de tot ceea ce se întâmplă în Parlament din partea majorităţii controlate de PSD, pentru că duce războiul pe care Guvernul îl poartă împotriva unui virus extrem de periculos pe un teren politic, juridic abstract, din care oamenii nu înţeleg nimic, ba, dimpotrivă, pun sub semnul întrebării aceşti politicieni inclusiv gravitatea acestei epidemii, pericolul real de infectare a oamenilor şi de infectare al acestei epidemii. Este foarte gravă amputarea proiectului de lege înaintat de Guvern pentru a avea la îndemână instrumentele legale să adopte măsurile necesare după încetarea stării de urgenţă, pentru a ieşi din această perioadă într-o strategie graduală, înţelegând că oamenii au răbdarea pusă la încercare, dar toate aceste măsuri sunt pentru a salva vieţi şi sănătatea oamenilor trebuie să fie prioritară”, a afirmat Dancă, la Digi 24.

El a spus că speră că acest proiect să treacă la Camera Deputaţilor, în varianta iniţială a Guvernului.

„Din acest punct de vedere, sperăm că acest proiect de lege care a rezultat în urma dezbaterilor din Senat să revină şi să fie reîntregit la varianta propusă de Guvern mâine în Camera Deputaţilor. Poate noaptea este un sfetnic bun pentru acei politicieni care caută capital electoral într-un moment în care acest lucru este total nepotrivit şi absurd. (…) Credem că în ultimul ceas parlamentarii PSD de la Camera Deputaţilor vor avea o revenire asupra acestei atitudini”, a adăugat Ionel Dancă.

În opinia sa, majoritatea PSD din Camera Deputaţilor trebuie să fie raţională şi să voteze proiectul în varianta Guvernului.

„Nu va mai atingeţi, nu mai ciopârtiţi, nu mai măcelăriţi acest proiect de lege care dă instrumentele Guvernului, aflat în război epidemiologic, aşa cum se întâmplă pe plan global, şi nu este momentul să ne jucăm în Parlament, să ne arătăm muşchii, ce putem face cu majoritatea noastră astfel să ajungem la dezbateri sterile”, a mai transmis Danca majorităţii PSD.

Danca a explicat că urgenţa acestui proiect de lege a venit ca urmare a deciziilor CCR, care „s-a grăbit să delibereze într-o materie aflată în desfăşurare, starea de urgenţa era în desfăşurare”, fiind de părere că acesta a fost „un gest cel puţin iresponsabil”.

Senatul a adoptat marţi, cu 111 voturi pentru, 8 împotriva şi 15 abţineri, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru situaţia de alertă, introducând mai multe amendamente, printre care şi acela că instituirea stării de alertă în întreaga ţara trebuie încuviinţata de Parlament.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă va fi dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Share