Remus Ştefureac (INSCOP): Unele sondaje sunt manipulări

Share

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, confirmă ceea ce StareaPresei.ro a afirmat de mult timp: multe sondaje sunt marketing politic mascat.

INSCOP Research e singurul institut de sondare care a prognozat la centimă rezultatele precedentelor alegeri locale din Bucureşti, în anul 2020.

Remus Ştefureac (INSCOP): Unele sondaje sunt manipulări

Ce a spus Ştefureac, conform Aktual24:

“Cred că institutele serioase fac sondaje serioase, care nu permit manipularea opiniei publice. Sigur că oamenii, observatorii, opinia publică, jurnaliștii pot vedea uneori discrepanțe între rezultatele publicate, să spunem, pe diverse teme, de către institutele de sondare a opiniei publice – acest lucru se întâmplă în principal când vorbim de măsurători electorale, politice.

Și atunci apar niste semne de întrebare. Dincolo de responsabilitatea institutelor de sondare a opiniei publice, de a măsura cu acuratețe și a publica date reale, există până la urmă și o responsabilitate, inclusiv a mass-media, care publică astfel de informații, de a urmări performanța în timp a institutelor de sondare a opiniei publice, iar în România acest lucru e foarte ușor verificabil.

Citeşte şi: Nicuşor Dan stă mai bine decât Gabriela Firea, în sondajele PSD

Avem un număr relativ mic de institute serioase de sondare a opiniei publice, care există pe piață de mai mulți ani.

Este foarte simplu și pentru un observator obișnuit, și pentru jurnaliști să observe dacă un institut apare peste noapte, în toiul alegerilor, și publică diverse date, că acolo este poate ceva ciudat.

Iar dacă acel institut nu a publicat de-a lungul timpului date de încredere, evident că apare, de asemenea, un semn de întrebare.

Citeşte şi: Degeaba propaganda. Românii sunt pro-Vest, şi basta, relevă un sondaj INSCOP

Iar în ceea ce privește sondajele electorale există un instrument foarte simplu, pe care îl poate utiliza oricine, și anume google.com. Aici se pot verifica și compara rezultatele publicate de noi, în sondaje de opinie, înainte de diverse momente electorale, și rezultatul alegerilor.

Daca sunt discrepanțe majore, evident că sunt semne de întrebare. În ceea ce ne privește pe noi, INSCOP Research, am publicat de-a lungul timpului toate aceste rezultate.

Și, de exemplu, mă gândesc doar la alegerile pentru Primăria Bucureştiului, din urmă cu patru ani – pentru că tot e dezbaterea intensă zilele acestea. Toate, dar absolut toate măsurătorile pe care le-am publicat noi atunci indicau foarte clar un câștigător – de altfel și cel care a câștigat alegerile.

Prin urmare, nu a fost absolut deloc o discrepanță și chiar vă voi transmite estimările noastre publice la acel moment și rezultatul la alegeri. Acest lucru poate fi, repet, verificat ușor și din acest punct de vedere se poate face simplu o diferență între institutele serioase și institutele mai puțin serioase.”

Share