Realitatea se schimbă mai rapid decât noi

Share

Am creat o lume care se metamorfozează mai rapid decât putem noi acționa coerent. Pe 6 decembrie, pe la prânz, paradigma anunțată eronat a urma, în următorii patru ani, pentru România, va fi fost cea a unei guvernări fără probleme parlamentare a Dreptei, indiferent dacă aceasta însemna o coaliție PNL – USRPlus sau PNL – USRPlus – PMP.

După câteva ore sau zile de buimăceală, undeva între orele 21 ale zilei de 6 decembrie și 8 sau 9 decembrie, am înțeles care este numele jocului.

Urmează o nouă guvernare de dreapta cu o majoritate simplă, între 50% și 55%, pe baza unei coaliții în care PNL va fi tributar vechilor apucături USListe, UDMR va aștepta iar să prindă degetele partenerilor politici la ușă și să ceară noi autonomisme pentru etnie, iar USRPlus va acționa exact în maniera subversiv-agresivă practicată în instituțiile europene, de Renew Europe.

Genul acesta de schimbare a paradigmei produce victime. PMP a rămas în afara Legislativului, ca și Pro România, iar Băsescu e istorie, ca și Ponta și Tăriceanu.

Într-o mișcare logică, premierul Ludovic Orban a demisionat, după o guvernare remarcabilă, date fiind condițiile. PNL a crescut, față de alegerile din 2016, dar față de expectația politică de 32 – 35% este sub ce se prefigura.

La fel stau lucrurile și cu USRPlus. Orban și Barna sunt doi lideri de partid într-o situație dificilă. Care dintre ei pierde șefia Camerei Deputaților pierde controlul partidului.

Lupta aceasta politică blochează negocierile pentru noul cabinet. Dacă nu se inventează rapid o maimuță pe strapontină (ea acum pare a fi funcţia de vicepremier pentru Dan Barna) pentru unul dintre ei, situația politică devine dificilă.

PSD a obținut mai mult decât spera, cu o propagandă mizerabilă. Reușita aceasta intoxică mediul politic, pentru că mesajul transmis este “deci se poate obține profit politic astfel” și vor încerca și alții.

Primii care o vor face vor fi noii veniți din AUR, care sunt secția peremistoid – legionaroido – populistă a PSD, cred eu.

Practic, este o revenire la scenariul anilor ’90, când PRM făcea treburile murdare prin viața politică românească, iar succesiunea FSN – FDSN – PDSR – PSD se extrăgea ipocrit și vorbea despre democrație, condamnând de ochii lumii excesele lui Vadim.

Diferența ar putea consta într-o coerență mai mare a guvernării și a funcționării Parlamentului, care să livreze o Românie mai bună, mai democratică, mai civilizată și mai sustenabil dezvoltată, la finalul legislaturii.

În pofida tuturor provocărilor existente.

Share