home EVENIMENT, POLITICA Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, solicită desființarea Secției Speciale

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, solicită desființarea Secției Speciale

Share

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, cere din nou desfiinţarea Secţiei Speciale, despre care spune că este în realitate un braţ armat al politicului împotriva magistraţilor.

Într-un interviu pentru spotmedia.ro, Prună a fost întrebată dacă crede că este necesară desfiinţarea Secţiei Speciale.

„Categoric, da. Şi nu pentru că aşa vrea societatea civilă şi opoziţia, ci pentru toate motivele indicate de cea mai mare parte a magistraturii din România şi confirmate de partenerii strategici ai României, Consiliul Europei prin Grupul de state împotriva Corupţiei (GRECO) şi prin Comisia pentru Democraţiei prin Lege (Comisia de la Veneţia), precum şi Comisia Europeană, prin rapoartele din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare.

Trebuie reţinut faptul fundamental că Secţia a fost gândită că braţ armat al politicului împotriva magistraţilor. Modul în care a apărut această secţie, modul de organizare de tip stat în stat în cadrul Parchetului General, modul în care conducerea Secţiei s-a remarcat prin hăituirea unui magistrat aflat într-o procedură de numire într-o înaltă funcţie europeană, şi activitatea însăşi a Secţiei aşa cum e descrisă în raportul său de activitate – toate acestea indică nimic altceva decât că Secţia a fost gândită ca un instrument de presiune, care nu îşi are locul într-un stat de drept.

Secţia – aşa cum este astăzi reglementata – are o putere discreţionară de reţinere a cauzelor şi o competentă care este atrasă de orice plângere făcută împotriva unui magistrat, chiar şi când magistratul în cauză este accesoriu cauzei. De exemplu, dacă sunt om politic şi sunt parte într-o cercetare penală, pot face o plângere împotriva unui procuror care nu îmi convine (cărui om politic îi convine un procuror incomod?!) şi Secţia devine competentă, dacă aşa decide conducerea ei, să reţină cauza.

Trivial vorbind, Secţia este un instrument foarte necesar celor ‘mai egali decât ceilalti’ în democraţia noastră încă originală. Acest lucru nu este necesar într-un stat de drept, ci pur şi simplu dăunător şi discriminatoriu în sensul favorizării unor oameni politici sau a unor dosare care pot avea rezonanţă politică (cei care îşi amintesc guvernarea PSD din anii 2000-2004 înţeleg exact ce vreau să spun). Secţia este, în opinia mea, încarnarea juridică a unui regim special, pentru anumiţi potentaţi politic sau apropiaţi politicului, prin care magistraţii incomozi pot fi reduşi la tăcere.

Magistraţii pot fi investigaţi în România la fel ca în alte state, nu de secţii speciale unice (nu mai există secţii similare pentru nici o profesie), ci de structuri de parchete care sunt deja aşezate în România după calitatea persoanei. Ca şi în cazul avocaţilor, notarilor, membrilor guvernului şi ai Parlamentului.

Poate că o reformă a sistemului judiciar se uită şi la aceste competente, după calitatea persoanei, indiferent de fapta săvârşită, care nu are de a face cu exercitarea profesiei, funcţiei sau mandatului respectiv.

De exemplu, o hărţuire sexuală făcută de un primar împotriva propriei secretare nu trebuie neapărat investigată într-un grad de jurisdicţie înalt”, a subliniat Prună.

Citeşte şi
Raluca Prună, mesaj dur după anularea amenzilor de CCR

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, atrage atenţia că Marea Britanie a mărit amenzile pentru Read more

Raluca Prună nu acceptă scuzele lui Bădălău. “Îmi e scârbă!”

Raluca Prună, fost ministru al Justitiei, afirma ca nu accepta scuzele lui Niculae Badalau adresate Read more

Raluca Prună: Daţi-l afară pe Tudorel Toader, nu reprezintă România!

Raluca Prună, fost ministru al Justitiei, afirma ca Tudorel Toader trebuie sa fie „retras” din Read more

Raluca Prună: În cazul Clubului Colectiv, ISU filtrează informaţii

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună spune, după apariţia noilor imagini de la clubul Colectiv Read more

Augustin Lazăr a fost numit perfect legal, spune Raluca Prună

"La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, Read more

Raluca Prună acuză presiunile lui Tăriceanu pe Kovesi şi Lazăr

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, se poziţionează de partea Justiţiei independente. Ea critică presiunile Read more

Ana Birchall o face ferfeniţă pe Dăncilica Minciunica

Ana Birchall o acuză pe Viorica Dăncilă că minte. "I-aș aduce aminte despre corespondența noastră Read more

Ana Birchall: „Borfaşii au dorit să acapareze ţara asta!”

Fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, afirma intr-un mesaj adresat unui simpatizant, pe Facebook, ca Read more

Liviu Dragnea cere dizolvarea Partidului Social Democrat

Liviu Dragnea a formulat apel față de decizia Tribunalului București de confirmare a noii conduceri Read more

Dăncilă spune că şi-ar fi dorit la Justiţie un independent

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că, în urma revocării Anei Birchall din fruntea Ministerului Read more

Share