Punct şi de la capăt. Anul decisiv 2014

Share
"Nu conteaza cât de lung am parul / Important e cât de mult gândesc"
Fotografia a fost realizată cu ocazia ultimei confruntări. Combatantul din plan apropiat, aflat cu spatele, a învins.

Au trecut 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Timp de aproape un sfert de secol, în România au avut loc, indiscutabil, prefaceri profunde.

Întrebările care se pun sunt: aceste schimbări profunde sunt îndestulătoare? Au fost ele îndeajuns de mari, încât România să meargă înainte pe calea statului de drept şi pe cea a domniei legii, în condiţiile provocărilor asimetrice care ne aşteaptă?

Pentru că astfel credem că se pune problema: cei 24 de ani care au trecut au dus la progrese îndestulătoare, pentru ca seismele sistemice din ultimii şapte ani, tot mai puternice, să fie respinse şi să mergem mai departe, pe calea democraţiei şi a statului de drept sau nu?

Iar dacă la finalul acestui an vom constatata că nu, că regresăm, credem că trebuie să fie trase concluzii analitice şi sintetice la nivel de experţi.

Ce nu a ieşit din ce ar fi trebuit să iasă în toţi aceşti ani? Cum am fi putut să facem astfel încât să iasă? Ce trebuie să facem în continuare pentru ca următorul sfert de secol să nu mai fie unul al stagnării, ori al regresului, ori al întoarcerii înapoi, ci unul al progresului?

Mai concret, pe tematici: elasticitatea Economiei, independenţa Justiţiei, dezvoltarea pieţelor, Educaţia, Sănătatea, independenţa Mass-media.

Cum ar trebui să arate arhitectura instituţională în Justiţie, pentru ca aceasta să fie mai puternică, independentă şi anticorupţie?

Cum putem să facem să avem o presă cât mai neatârnată şi profesionistă?

Cum putem să facem încât avansul mediului economic să se transfere mai mult în bunăstarea oamenilor? Şi aşa mai departe.

Anul acesta, două Românii se luptă: România trecutului revolut şi România viitorului democratic. Indiferent de rezultatele celor două scrutine – europarlamentarele şi prezidenţialele, concluziile acestea vor trebui trase, astfel încât să ne putem continua avansul, să ieşim din stagnare sau în cel mai rău caz să oprim regresul.

Share