home CORUPTIE, POLITICA PSD vrea să-i dea Avocatului Poporului salariu mărit şi pensie specială

PSD vrea să-i dea Avocatului Poporului salariu mărit şi pensie specială

Share

Opt deputaţi (dintre care patru de la PSD) au depus la Parlament o iniţiativă legislativă, chiar în aceste zile grele pentru toţi românii.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Prin aceasta, ei vor ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizaţie lunară echivalentă cu a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte.

De asemenea, în iniţiativa se prevede că Avocatul Poporului să aibă şi pensie specială.

„La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului şi adjuncţii Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puţin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor. Foştii Avocaţi ai Poporului şi foştii adjuncţi al Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puţin un mandat complet, au dreptul la pensie şi recalcularea acesteia în aceleaşi condiţii,” se arată în propunerea legislativă.

Proiectul este semnat de patru deputaţi PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa şi Claudia Gilia), doi deputaţi UDMR (Izabella Ambrus şi Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu şi deputatul Steluţa Cataniciu (neafiliat). Documentul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 9 martie 2020.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat pe 12 martie că acest proiect să fie discutat în procedura de urgenţă, după ce pe 10 martie respinsese o cerere similară, potrivit portalului Camerei Deputaţilor.

Potrivit actualei prevederi din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, această funcţie este asimilată că rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de ministru, iar funcţia de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată că rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de secretar de stat, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestora.

De asemenea, la data pensionarii sau recalculării pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale.

La sfârşitul lunii ianuarie 2020, actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a contestat la CCR legea care elimină pensiile speciale. „Sunt motive multiple de neconstituţionalitate (…) am avut sesizări de la diverse categorii profesionale şi analizând am constatat că sunt probleme mari de neconstituţionalitate”, a spus Weber.

Proiectul legislativ prevede o formă mai amplă de reformă a Avocatului Poporului. Sunt modificări de esenţă în activitatea acestei instituţii.

„Scopul adoptării unui nou act normativ, după aproximativ 23 de ani de la prima reglementare a legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului şi după multe modificări şi completări, este de natură a îmbunătăţi cadrul legal necesar garantării drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale persoanelor fizice,” se arată în expunerea de motive.

Iată câteva modificări propuse:

– Avocatul Poporului şi adjuncţii Avocatului Poporului care nu au domiciliu şi nici locuinţa proprietate personală în Bucureşti beneficiază, de la data numirii în funcţie, de cazare gratuită, de transport săptămânal la şi de la localitatea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege pentru deputaţi şi senatori.

– Avocatul Poporului şi adjuncţii Avocatului Poporului au dreptul la paşaport diplomatic în condiţiile legii.

Citeşte şi
Victor Ciorbea, mai mulţi bani, mai mare securitate financiară şi obedienţă

Sarabanda pensiilor speciale continuă cu Avocatul Poporului. Senatul a adoptat o lege prin care Victor Read more

Alina Gorghiu: Şedinţele online ale Parlamentului sunt o bătaie de joc!

Senatorul PNL Alina Gorghiu critică modul de desfăşurare a şedinţelor Parlamentului, susţinând că nu există Read more

Dăncilă, revoltătoare. „E nevoie de leadership, de asumarea unor decizii!”

Fostul premier Viorica Dăncilă lansează un atac la adresa ministrului Educaţiei, Monica Anisie, susţinând că Read more

PSD, noi măgării. “L-aţi închis pe Dragnea nevinovat? Toată România e închisă!”

Numeroşi pesedişti consideră că epidemia de coronavirus este o pedeapsă de la Dumnezeu pentru România, din cauză Read more

PSD şi ALDE sunt tot mai jos în opţiunile de vot ale românilor

Scădere a PNL în sondaje, potrivit Barometrului Europa FM realizat de IMAS. Partidul aflat la guvernare Read more

PSD va primi încă aproape un milion de euro, bani electorali

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus ca Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să plătească Partidului Read more

Şerban Nicolae, delir: „Iohannis şi PNL să vină alături de PSD”

Senatorul PSD Şerban Nicolae le solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ludovic Orban să „vină Read more

PSD răspunde destructiv la măsurile economice ale PNL

Răufăcătorii din PSD nu pot fi opriţi de nimic, nici de pandemia globală de coronavirus. Read more

Liderilor PSD le arde de dat tunuri financiare în vreme de coronavirus

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a cerut să fie modificat urgent a cadrului legal, Read more

Şerban Nicolae îi atacă violent pe Klaus Iohannis şi PNL

Senatorul PSD Şerban Nicolae îi atacă violent pe guvernanţi şi pe preşedintele Klaus Iohannis, după Read more

Share