home CORUPTIE, ECONOMIE, POLITICA PSD afirmă că Guvernul a creat dezastru în economie, după realizările lui Dăncilă

PSD afirmă că Guvernul a creat dezastru în economie, după realizările lui Dăncilă

Share

PSD susţine că agenţiile de rating dau note cu minus României şi arată dezastrul creat de guvernul PNL, iar actualul Executiv nu a luat nici o măsură de stimulare economică sau de protecţie a populaţiei.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Una după alta, agenţiile de rating dau note cu minus României şi arata dezastrul creat de Guvernul PNL, în doar 5 luni şi jumătate. Deja agenţia de rating Fitch a redus perspectiva României la negativ, din cauza ‘derapajului semnificativ al finanţelor publice’. Se confirmă, astfel, ceea ce am arătat în mod clar romanilor încă de la investirea Guvernului PNL încoace: dezmăţ pe cheltuieli şi zero măsuri pentru încasări de venituri la bugetul de stat.

Agenţiile de rating taxează Guvernul PNL pentru risipirea a 17 miliarde lei în lunile noiembrie şi decembrie pe despăgubiri, rachete, fond de rezervă pentru primarii liberali, rambursări de TVA nejustificate. Experţii financiari critică împrumuturile aproape zilnice făcute de PNL în numele romanilor, pentru a-şi satisface clienţii electorali. Aceste împrumuturi fără noimă au dus la o creştere a datoriei guvernamentale cu 28 de miliarde de lei în doar 3 luni de guvernare. Se întreabă şi experţii Fitch: ce aţi făcut cu banii, că nu se vede nimic?!”, se arăta într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD.

Conform PSD, Guvernul nu a luat nicio măsură de stimulare economică sau protecţie socială, însă a trimis în Parlament o rectificare bugetară prin care solicită 4 miliarde de lei cheltuieli pentru primarii liberali şi firmele de casă.

„Prezentarea unor prognoze economice mincinoase şi a unor rectificări iluzorii în Parlament îngrijorează. La fel, creşterea costurilor de finanţare, perspectivele de triplare a ratei şomajului, în condiţiile în care există deja peste 1 milion de contracte de muncă suspendate. Cum să nu se degradeze ratingul României când dezastrul din economie se vedea încă din luna februarie, de dinainte de apariţia efectelor crizei coronavirus, iar Guvernul PNL nu a luat nicio măsură de stimulare economică sau protecţie a populaţiei?

Când Guvernul PNL trimite în Parlament o rectificare în care arată că se gândeşte doar la alegeri, cerând în plus 4 miliarde de lei la cheltuieli pentru primarii liberali şi firmele de casă? Când a trecut mai mult de o lună de la declanşarea epidemiei de COVID-19 şi nu vedem niciun ÎMM care a primit capital de lucru, când niciun loc de muncă nu a fost salvat, când niciun roman nu a primit acceptul de a-şi amâna ratele la bancă, fără dobândă la dobânda? Cum să nu scadă perspectiva de rating când pe guvernul PNL nu-l mai împrumuta nici măcar băncile din România pentru că are zero credibilitate? Agenţiile de rating arata foarte clar: Guvernarea PNL îngroapă economia României!”, spune PSD.

Decizia Fitch Ratings, care a înrăutăţit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, este un avertisment clar dat de agenţia de evaluare populiştilor din Parlament, a scris, sâmbătă ministrul Finanţelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

„În comunicat Fitch confirmă ceea ce am spus. Este uşor să faci un deficit mare pe hârtie dar problemele pot apărea la finanţare dacă deficitul este crescut fără să se prezinte sursele de finanţare. De aceea am spus mereu că cel mai periculos lucru pentru stabilitatea economică a României în aceste momente este populismul manifestat în Parlament de iniţiative legislative votate de toate partidele de opoziţie. Proiecte care fără nicio fundamentare reduc veniturile şi cresc cheltuielile bugetului de stat. Niciunul din aceste proiecte nu spune de unde vine finanţarea pentru un deficit mai mare. Sunt iniţiative legislative care tranzacţionează în cel mai cinic mod sănătatea romanilor şi stabilitatea economică pe câteva voturi. Iar agenţia de rating îi sancţionează, pe aceşti populişti cinici din Parlamentul României”, a afirmat Citu.

Fitch Ratings prognozează că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice.

„Aşa cum am spus, am grijă ca plata tuturor cheltuielilor bugetului general consolidat să se facă la timp. Sunt în fiecare zi în discuţie cu actorii de pe pieţele financiare pentru a mă asigura că finanţăm deficitul bugetar la cele mai bune costuri în contextul economic actual. Orice creştere nefundamentata a deficitului bugetar poate pune în pericol acest echilibru” precizează ministrul Finanţelor. Acesta adăugă că agenţia de rating Fitch confirma şi scenariul de revenire al economiei în „V”.

Potrivit Fitch, economia României ar urma să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019, în timp ce rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an. „Ne aşteptăm că economia să înregistreze un avans de peste 5% în 2021, influenţată de creşterea puternică a activităţii manufacturiere şi a serviciilor la export. Cu toate acestea, vedem un risc important în scădere la adresa prognozelor noastre de creştere pe termen scurt şi mediu, având în vedere incertitudinea care există cu privire la durata şi amploarea restricţiilor economice şi sociale”, susţin analiştii de la Fitch Ratings.

Referindu-se la decizia Fitch, care a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, ministrul Finanţelor a apreciat că „în condiţiile crizei prin care trece astăzi economia globală păstrarea rating-ului arata încrederea pe care o are agenţia de rating în măsurile luate de acest guvern.

Share