home POLITICA Prezidenţialele şi izolarea lui Băsescu

Prezidenţialele şi izolarea lui Băsescu

Share

janusNou-formata cuplă de conjunctură PNL-PDL pare că urmăreşte izolarea lui Traian Băsescu pe scena politică.

Ieri, Crin Antonescu a declarat:

”Nu avem pe agendă o negociere cu PMP (…) Eu nu am ce să negociez cu Elena Udrea, eventual pot să discut cu Eugen Tomac, nu cu doamna Udrea, care este doar un personaj de presă.”

În aceste zile, Crin Antonescu spune şi face o mulţime de lucruri foarte interesante. O parte dintre acestea intră în coliziune cu altele, spuse anterior.

De exemplu, comitmentul actual al domniei-sale pentru statul de drept şi valorile occidentale intră într-o dramatică contradicţie cu semnarea unui protocol cu dogarii Stângii, în 2012, pentru desfiinţarea DNA, CCR, CNSAS şi ANI.

Crin Antonescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte PNL, împreună cu Klaus Iohannis, cu o dezinvoltură vecină cu aranjamentul, apoi în ziua următoare amândoi au revenit pe felie amândoi la fel de dezinvolţi.

Unul – Iohannis – candidează la preşedinţia PNL, celălalt – Crin – se spune că ar vrea la Preşedinţie. De ce atunci şi-au mai dat demisia şi cum pot doi perdanţi să aspire la astfel de funcţii şi demnităţi – şef de partid şi şef de stat?

Avem parcă două opoziţii. Una are de trei ori mai multe opţiuni decât cealaltă. Dar aceasta are cel mai bine plasat potenţial candidat la Preşedinţie, pe MRU.

Aşadar, ce garanţie poate avea cineva că Crin Antonescu vrea să negocieze cu un PMP fără Elena Udrea? Mâine, Antonescu poate să afirme la fel de dezinvolt că vrea să negocieze cu un PMP fără Traian Băsescu, poimâine fără Dumitru Prunariu, răspoimâine fără Bugs Bunny!

Operaţiunea actuală de aparentă coagulare a Dreptei va fi o diversiune, menită să-l izoleze pe Traian Băsescu, cât timp nu toată Dreapta va fi coagulată şi/sau cât timp nu cel mai bun candidat al Dreptei va fi candidatul acestei eventuale coaliţii.

Scopul diversiunii ar fi subminarea şanselor ca Dreapta să câştige prezidenţialele. Suntem convinşi că, aşa cum afirma de curând George Friedman de la Stratfor, Rusia are rolul său în pilotarea acestei diversiuni.

Iar aici dăm deja în fandacsie, pentru că principala caracteristică a Dreptei azi e că se pregăteşte de o epocă puternic schizofrenică şi nu ştim când va ieşi din ea, în condiţiile în care ar trebui să o fi făcut încă din iarnă.

Semănăm tot mai mult cu R. Moldova. Şi aici forţele pro-occidentale sunt scindate tot de Kremlin. Partidul Liberal al lui Marian Lupu este manipulat pe filiera Plaho.

Există în prezent două opoziţii.

Una e formată din două partide, PNL şi PDL, care, în diferite etape şi conjuncturi istorice recente, au colaborat cu PSD-ul în curs de transformare în forţa antidemocratică tot mai vizibilă acum.

Această forţă politică de Opoziţie însumează, pe votul de la europarlamentare, aproape 28% din opţiunile de vot ale românilor. Aceştia sunt “moderaţii”.

Alta e formată din trei partide, PMP, FC şi PNŢCD, aşa-zis “băsiste”, care sunt “partea necolaboraţionistă cu PSD” din Dreapta. Aceştia sunt “radicalii”. Această forţă de opoziţie însumează, pe rezultatele de la europarlamentare, sub 10% din opţiunile de vot ale electoratului.

“Moderaţii” le transmit “radicalilor” că nu discută cu aceştia dacă nu renunţă la Elena Udrea, liderul de facto al PMP. Ok, dar, repetăm: ce te faci dacă mâine cupla PNL-PDL va spune că nu discută cu PMP decât dacă se dezice de Traian Băsescu? Şi dacă ulterior spune că nu mai discută deloc cu nimeni?

Această modalitate de a merge la rupere este nefastă. Noua opoziţie PNL-PDL are un limbaj dublu:

se comportă ca o forţă politică de opoziţie, criticând partidul de guvernământ PSD cu argumente clonate după cele ale lui Traian Băsescu;

se comportă ca un USL ceva mai ponderat în discursul public faţă de preşedintele Traian Băsescu şi partidele de opoziţie mai intransigente.

Ne uităm la scenele filmate pe străzile din Lugansk, Slaviansk şi Donetsk. Aceste oraşe seamănă cu Bucureştiul, Sibiul sau Oradea. Doar că pe ele infractorii au ieşit în stradă şi îşi cer dreptul de a avea un stat al borfaşilor. Depinde numai de noi să nu ajungem la fel în viitor.

Share