Prefectul Alin Stoica a declarat starea de alertă în Sectorul 1

Share

Amânarea de 24 de ore, făcută de prefectul Alin Stoica, la starea de alertă sanitară din Sectorul 1, nu a schimbat lucrurile în profunzime.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat că, în urma declarării stării de alertă, a cerut monitorizarea zilnică a strângerii gunoaielor.

Principalul beneficiu este că, în acest moment, se pot crea capacități suplimentare funcționării actualului serviciu de salubrizare, Romprest.

Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile, începând cu miezul nopții.

Prefectul Capitalei Alin Stoica a precizat că a fost de acord cu starea de alertă în Sectorul 1, în baza analizei pe care Comitetul Situațiilor de Urgență din Sectorul 1 a făcut-o și având răspunsuri de la autorități, care confirmă că există o situație ce trebuie monitorizată.

Potrivit acestuia, în nici un caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, el consideră că „Romprest e parte din soluţie”.

„Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărarea riscului, acumularea de deşeuri necontrolate; crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariţia acestui fenomen, schimbarea mentalităţii agenţilor economici şi a populaţiei pentru a împiedica abandonarea de deşeuri pe raza Sectorului 1 necontrolat”, a declarat prefectul Alin Stoica, potrivit News.ro.

El a arătat că se pot aduce capacităţi suplimentare pentru ridicarea gunoiului. „Vom monitoriza zilnic, aflăm ce cantitate e ridicată zilnic de fiecare operator, care e cantitatea dusă spre depozitare”, a adăugat Stoica.

Întrebat care este diferenţa faţă de solicitarea precedentă privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, prefectul Capitalei a răspuns:

„În 7 iunie a fost o solicitare de stare de alertă pentru că nu se ridicau deşeurile menajere din gospodării, ele nu se ridicau din cauza unui blocaj la sortator. Atunci am găsit o soluţie şi o relaţie directă între Primăria Sectorului 1 şi sortator.

Deşeurile produse în gospodării şi de agenţii economici sunt duse conform programului la sortator. Acolo nu mai e blocaj. Blocajul e acum că sunt multe deşeuri pe străzi. Prestatorul nu poate face faţă acestui val de deşeuri. Iar lucrurile trebuie redresate în mod rapid”.

El a precizat că nu va fi reziliat contractul cu Romprest, considerând că această firmă este parte din soluţie.

„În nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării.

Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacităţi suplimentare. (…) Concret, să existe capacităţi suplimentare, fie proprii, fie o altă firmă care să poate alături de Romprest să rezolve situaţia”, a explicat prefectul.

”Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă”, a transmis prefectul.

Share