Ponta, Hrebe, Paltin şi Adam au în comun un text de lege (stenogramă, ecsotism mediatic)

Share

Ponta are ceva în comun, cel puţin acest ceva, cu grupul infracţional din care ar face parte Paltin-Sturdza, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Avem, aşadar, o scurgere de informaţii dinspre Justiţie spre presă. Ecsotimul mediatic a fost publicat de Comisarul.ro. Nu avem probe că stenograma din care vom da următorul citat este veritabilă.

Să dăm? Să nu dăm? Uitaţi cum facem: dăm şi precizăm că website-ul care a publicat stenograma nu a încercat în nici un fel să ne convingă asupra autenticităţii stenogramei. Dosarul e în prezent instrumentat de procurori.

Deci, încă o dată: Paltin-Sturdza, Hrebenciuc, Ioan Adam şi Ponta au ceva în comun. Comisarul susţine că este vorba despre un act normativ legat de retrocedări, în care Ponta a jucat rolul decisiv, ducând muncă de convingere şi determinându-l pe George Băeşu – fostul prefect de Vrancea, şeful ANRP – să marşeze:

(HrebenciucEu spun că am vorbit cu Băeșu care e… na, e omul meu, așa, la ANRP, și mi-a… și cu Victor. Prima dată mi-a zis George, că zice: „Domn’le, nu”, Victor a insistat, dar am vorbit și cu Victor, și asta a fost. Deci… și i-am zis lui Ghelase că… îi promisesem că mă ocup de amendament. Eu vă spun toată discuția mea cu el și profilul psihologic cum este, știți. Deci vă garantez fără nici un fel de problemă…

toată stenograma aici:

Adam: Domn’le, eu vreau să fie totul curat și legal.

Hrebenciuc: Nu, deci fără problemă. Deci domnu’…e.

Adam: Pentru că tre’ să știm…

Hrebenciuc: Domnu’ Sturd za, dacă simțeam că este ceva care nu e-n regulă, nu veneam să stăm de vorbă cu dumneavoastră, ca să fie foarte clar.

Sturdza: Ați văzut hotărârea ?

Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani în politică, de după ’90, așa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm, nu s-a dovedit absolut nimic. Și n-am fost chemat niciodată, niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine și nu mi-e frică pentru că n-am…. hai să vă spun și de ce n-am probleme, ca să mă înțelegi exact. E o discuție cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din ’94 și vă și spun că-n ’92 eu l-am pus șeful Camerei Deputaților, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu ’92, și eu știu exact în 15 august ’92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu, la Predeal, să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.

Adam: Așa e, așa e.

[…]

Hrebenciuc: Numa’ puțin! Și zic, hai să-ți spun de ce fac… îți spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate țările din Europa de Est, care au intrat în NATO și în Uniunea Europeană îna intea noastră, că eram în situația asta, erau oamenii mult mai avansați decât noi. Și am observat următorul lucru: toți miniștrii care s-au ocupat de privatizare în toate țările au fost arestați, și-n Polonia, și-n Cehia, și-n Ungaria. Bun, deci ăștia au fost arestați, toate guvernele, care au făcut privatizări, și tot ce au făcut pe acolo. Zic: mă, oare de ce se întâmplă treaba asta? Păi, să-ți spun… i-am spus și de ce, domne, când trebe să fim în NATO și-n Uniunea Europeană, marile… transnaționale… o să trebuiască să găsească terenul gol. Oameni de afaceri care au câștigat bani, au intrat toți prin pușcării sau au probleme cu legea, în toate țările, nu eram noi… E clar că se va întâmpla și la noi treaba asta, vine valul și la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească… să fac, să n-am probleme, mă, și când o trece valul, o să ridic capu’ și-o să încerc să mă apuc să fac niște treburi serioase. Valul a trecut, domnu’ Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27-28 de la 1 iunie. E altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ține, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune și nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, și s-a și dovedit că așa cum au venit banii, așa i-au și cheltuit, că n-au avut creier.

Adam: I-au pus în Cipru, ha, ha, ha!

Hrebenciuc: Sunt idioți, sunt idioți!

Sturdza: În loc să-i pună în România, i-au pus în Cipru, ce bine i-au pedepsit!

Hrebenciuc: Exact, exact așa, și câte și mai câte…

[…]

Hrebenciuc: Nu, nu sunt chestiuni de substanță, n-am o problemă. Mie dacă-mi era prea, cum să vă spun, câtă treabă am acuma aicea, Chișinău, Bruxelles și alte capitale, nu mai am timp să mă duc în fiecare săptămână la Bacău, nu mai am timpu’ fizic, așa. Și, normal, că a trebuit sămi fac ordine de priorități în… și atunci am renunțat la o chestiune care mă obseda, că dacă nu mă duceam o săptămână, aveam impresia că s-a dărâmat lumea acolo, știi, și eu mă ocupam de Brusturoasa, că primaru’ ăla are știu ce, adică până la urmă trebe să… am încheiat un capitol alegerile din 2012, din decembrie. Eu am adus partidul la nivelul la care l-am adus, l-am lăsat bune condiții cu totu’, și acuma urmează altă perioadă, nu mai stau să mai fac un ciclu de patru ani la Bacău. Pentru ce ? Deputat o să fiu… cât o să vreau, până mor, nu asta-i problema mea, deci asta mi-o obțin, eu n-aveam alte mize acolo. Și le-am și spus, urmează patru ani, în care ne ocupăm de afaceri, curate, nu de furat, curate.

Adam: Ei… !

Hrebenciuc: Și acuma mă apuc, cumpăr pământ să fac livezi super intensive, că vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni d-astea, că eu tot timpu’ am construit, n-o să vedeți… că eu vin tot timpu’ de la Greenfield și iese ceva, rămâne ceva în urma mea, ăsta sunt, așa. Și ăsta-i și contextu’ în care stăm de vorbă, că dacă se întâmplă ceva aiurea…

Adam: Deci ăsta-i escrocul ăla de care tot auzeați voi în presă. Uite, ăsta-i escrocul ăla care.. Nu e, măi, e alt om, e un om deștept.

Hrebenciuc: Cum să vă spun dumneavoastră, o simt că-i o chestie curată, nu am o problemă să mă implic, nu am nicio problemă, nu am nicio frică. De ce? Nu fac nimic. Fur ceva? Nu. Care- i problema atunci?

Adam: Nu, maître, ascultă-mă!

Hrebenciuc: Da.

Adam: Eu am vrut să-l aduc, pentru că vreau să fie o echipă și vreau să știi, Paltin, că eu și cu omu’ ăsta garantăm legalitate.

Hrebenciuc: …Doamne ferește! Nu mă implic, nu mă implic în vreo prostie…

Adam: Doar că oprește abuzul, ai auzit?

Sturdza: Da, … da’ eu nu vreau nimic ilegal… Să pună legea în aplicare, asta vreau.

Adam: Știi de ce-i el aicea? Vrea să-i promitem că se opresc abuzurile.

Hrebenciuc: Dacă v-am spus asta, adică nu-s nebun.

[…]

Hrebenciuc:… zice, vedeți că Chiuariu a băgat un amendament că să se dea din pădurile statului înapoi așa…

Adam: Da, este, este.

Hrebenciuc: A spus el. Și zic: Bine, mă! Uite, mă ocup de amendamentul ăla la lege. L-am sunat azi dimineață, zic: „Băi, nu s-a putut face nimic cu amendamentul ăla pentru că ăla era a lui Ponta”, ceea ce era corect.

Sturdza: Nu era a lui Chiuariu?

Hrebenciuc: Nu, nu. Victor i-a zis. M-am… am mers să văd. Și Victor a fost, deci nu domn’le, mergi… am zis e corect, acuma ce mai…

Sturdza: Deci rămâne amendamentul?

Hrebenciuc: Nu, a rămas. Nu amendam… ăăă… se dă din păduri statului, uitați cum a apărut legea.

Adam: A rămas măi, sigur…

Hrebenciuc: Deci legea ajută perfect și, încă odată vă spun, Victor a fost autorul, nu Chiuariu.

Adam: A fost de acord, că s-a propus…

Hrebenciuc: Deci am mers, nici n-a discutat Victor chestia asta. Și vă spun că am discutat-o doar și cu Victor, și cu Băeșu, că e…

Adam: S-a propus… s-a propus și de la Ministerul Justiției treaba asta.

Hrebenciuc: Nu știu de ce a propus.

Adam: Și el a fost de acord. Eu știu eu, știu eu.

Hrebenciuc: Nu știu, mă. Eu spun că am vorbit cu Băeșu care e… na, e omul meu, așa, la ANRP, și mi-a… și cu Victor. Prima dată mi-a zis George, că zice: „Domn’le, nu”, Victor a insistat, dar am vorbit și cu Victor, și asta a fost. Deci… și i-am zis lui Ghelase că… îi promisesem că mă ocup de amendament. Eu vă spun toată discuția mea cu el și profilul psihologic cum este, știți. Deci vă garantez fără nici un fel de problemă…

Adam: Da, da. Ăla e….

Hrebenciuc: Nu știu ce a făcut, că avea până la 31 martie, că eu am pățit următoarea chestiune. Venea Chiuariu la mine acasă, la Slănic-Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Păi da’ e, era cu primarul, n-aveam nicio problemă cu el. Ca acuma, eu să-mi dau seama că ei, de fapt, umblau pentru… Varga avea de dvs. … ăăă… hârtie, și eu nu mai înțelegeam nimica.

Sturdza: Dar au încheiat raporturile.

Share