POLITICA: Viol in grup politic asupra BNR (Constantin Rudnitchi pentru BloomBiz)

Share
Constantin Rudnitchi, analist economic
Constantin Rudnitchi

“Cazul Bogdan Olteanu” nu este decat varful aisbergului. Adevarata tema de reflectie este cat de mult isi mai tot intinde tentaculele politicul si politicienii in conducerea economiei si a societatii romanesti.

Spatiul intim al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost violat. Bogdan Olteanu, un politician si atat, a fost validat de comisiile de specialitate ale Parlamentului si apoi chiar de plen pentru functia de viceguvernator al BNR.

Olteanu nu are pregatirea profesionala care sa justifice alegerea sa ca viceguvernator, nu are experienta necesara pentru a lucra intr-o functie atat de complexa cum este cea din banca centrala si nu detine nici bagajul stiintific care sa-i permita sa aiba o functie executiva de nivel inalt in Banca Nationala.

Bogdan Olteanu a avut insa o singura calitate care l-a calificat pentru a accede in BNR: este politician. Olteanu nu este nici macar un politician cu preocupari in domeniul economic. De fiecare data cand a aparut in mass-media sau in spatiul public, Olteanu a avut doar discursul unui politician.

Economia nu a fost pentru Olteanu decat ceea ce este pentru studentii politehnisti: o materie secundara, de umplutura, o tema de la capitolul “si altele”. De multa vreme nu am mai vazut in mass-media o solidaritate atat de evidenta impotriva alegerii lui Bogdan Olteanu.

Analisti, reprezentanti ai oamenilor de afaceri, oameni din sistemul bancar, toti au criticat ideea alegerii lui Olteanu. Parlamentul a tinut-o insa pe-a lui. Aceasta reactie de respingere a lui Olteanu vine din faptul ca ne obisnuisem ca in BNR sa gasim doar profesionisti, oameni care lucreaza acolo datorita competentei lor profesionale, datorita experientei pe care o au si nu, in primul rand, pentru ca sunt apropiati de un partid sau altul.

Intrarea politicului in “turnul de fildes” al BNR i-a oripilat pe cei care au tangenta cu mediul economic si, in egala masura, pe simpli observatori. In ultima instanta, nu este neaparat vorba despre Bogdan Olteanu, ci despre dezamagirea ca politicul a mai daramat o reduta…

Share