home POLITICA POLITICA: Razboiul lui Traian Basescu impotriva coalitiei PSD-PNL va continua

POLITICA: Razboiul lui Traian Basescu impotriva coalitiei PSD-PNL va continua

Share

Se stie deja cum si de ce si in ce fel a fost demis al doilea Cabinet Boc (versiune prescurtata, cu ministri la dublu-portofoliu). Nu se stie ce va fi in continuare. Voi incerca sa prefigurez ce poate sa fie in continuare, dupa cum ii simt eu pe principalii actori politici.

Incercarea lui Crin Antonescu (singulara sau coordonata cu PSD) de a nominaliza un aparent premier independent, Klaus Johannis, care defapt sa slujeasca pe post de vehicul pentru mutarea centrului de putere in stat de la Cotroceni la Palatul Parlamentului, va fi soldata unui esec.

Traian Basescu nu va accepta niciodata sa fie manipulat astfel. Indiferent de cate majoritati absolute, compuse din mai multe formatiuni politice, va forma in Legislativ Coalitia Anti-Basescu, nici una dintre acestea nu va da un premier.

Pentru mine este clar ca urmatorul premier desemnat va fi tot Emil Boc, care va forma un cabinet in felul urmator: cel mult cu UDMR + celelalte minoritati, unde vad un potential ministru al Tehnologiei Informatiei foarte bun, pe Varujan Pambuccian, care are un singur defect: vorbeste ingrozitor de mult, fata de cat de multe ar trebui sa faca, de pe pozitia de demnitar.

Solutia aceasta ar putea duce, la limita, la o oarecare majoritate fragila in Legislativ.

Solutia extrema insa, dar si cea mai probabila, este nominalizarea succesiva, de trei ori, exact in termenii constitutionali, a aceluiasi premier desemnat Emil Boc. Acesta va veni de trei ori, succesiv, cu acelasi executiv in fata Parlamentului.

Rezultatul va fi ca, dupa alegerile prezidentiale, in care Basescu va fi reales presedinte, cu un Executiv perpetuu-demisionar condus de Emil Boc, Parlamentul va fi pus in situatia de a alege intre acceptarea unui cabinet (minoritar) condus de Emil Boc (pe care ulterior il va faulta constant in Legislativ) si alegeri anticipate.

La scorul actual electobase pral potential din ultimul sondaj CSOP, comandat de PD-L, acest partid este la limita de a forma o majoritate parlamentara, cu aceleasi minoritati, dupa anticipate. Daca pana la acestea componenta chimica politica a Parlamentului nu se va modifica.

Exista posibilitatea ca actualele jocuri murdare, facute de partidele din Coalitia Anti-Basescu, sa le scada acestora si mai mult prezenta in prim-planul vietii politice. In ce masura acest lucru va fi decisiv – aceasta este o chestiune pe care o poate valida numai timpul.

citeste articole pe acest subiect pe Realitatea TV:
Traian Băsescu negociază cu partidele parlamentare, dar a amintit că el desemnează premierul
Crin Antonescu: Îl propunem pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier
PSD, PNL şi UDMR negociază la această oră
Liberalii care au absentat astăzi la votarea moţiunii de cenzură au fost excluşi din partid
MONEY.ro: Propunerea PNL: Klaus Johannis, primarul Sibiului
Traian Băsescu după căderea Guvernului Boc II: Calculele politice nu au ţinut cont de interesul României
Senatul a respins proiectul de lege prin care referendumul urma să aibă loc în aceaşi zi cu alegerile prezidenţiale
PSD nu va merge în această seară la consultările de la Cotroceni
Reacţii în presa străină: Incertitudinea politică din România va dura până după alegerile prezidenţiale
Adoptarea moţiunii presupune fie un nou guvern, fie interimatul actualului Executiv
Boc: Guvernul a căzut pentru că a vrut să elimine pensiile parlamentarilor

Share