home ECONOMIE POLITICA – ECONOMIE – CRIZA Lucian Croitoru: "Nu a existat o strategie de protejare a Romaniei de o viitoare criza"

POLITICA – ECONOMIE – CRIZA Lucian Croitoru: "Nu a existat o strategie de protejare a Romaniei de o viitoare criza"

Share

Lucian Croitoru'“Romania si Bulgaria sunt amenintate de recesiunea economica din cauza undei de soc a crizei financiare globale”, scria Wall Street Journal, la inceputul lunii decembrie a anului trecut. Ziaristii americani prevedeau atunci ca statele se vor confrunta cu somaj in masa.

Am stat de vorba in urma cu un an asupra crizei cu acela care este astazi premier desemnat: Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Interviul acesta este foarte interesant, pentru ca revela ce fel de gandire economica are Croitoru. Voi uploada acest interviu de circa 27 de minute in doua episoade.

Foarte interesant este nu numai ca managementul Ziare.com nu si-a dat seama ca are in admin acest interviu important in contextul actual, dar, mai mult decat atat, el probabil ca a fost inactivat sau sters de pe zona de administrare a acestui site.

Desigur, decat sa dai un astfel de interviu-eveniment, realizat de un jurnalist al tau cu care in prezent te judeci, mai bine te faci ca ploua. Nici o problema, voi publica eu acest interviu. Sa spicuim putin din cele spuse de Lucian Croitoru.

“Nu cred ca ne vom confrunta cu o crestere spectaculoasa a somajului in Romania.”

“Nu a existat o strategie de protejare a Romaniei de o viitoare criza, pentru ca a fost greu de anticipat ca va veni o astfel de criza si Romania s-a confruntat cu un boom economic.”

“Daca, de exemplu, in loc de 3% deficit bugetar, acesta ar fi fost zero sau ar fi fost un surplus de 1%, s-ar fi dovedit un foarte bun mijloc de a proteja, pentru ca in aceste cazuri Guvernul ar fi putut sa utilizeze parghia fiscala, marind deficitul bugetar si folosind diferenta pentru a proteja economia de efectele crizei.”

“Romania nu se confrunta cu criza financiara cu care s-au confruntat SUA sau Europa. In ambele zone, economia tinde sa incetineasca cresterea ba, mai mult, tinde sa intre in recesiune. Ne afecteaza cel mai mult vulnerabilitatea masiva externa. Am finantat o crestere economic, folosind economiile celor care acum nu mai consuma, pentru ca exista reticenta contributorului.”

“Ceea ce se va intampla va fi o reducere a cresterii economice de la acest nivel (n.n.: crestere economica de peste 8%), care este mare si inflationist, spre un nivel care este mult mai compatibil cu cresterea economica pe termen lung, sa zicem 5%, sa zicem 6%, dar poate fi si 3%. Nu este de recesiune, nu indica o criza, ci o slabire a activitatii economice. O scadere a cresterii.”

“Guvernul (n.n.: Tariceanu) nu a aratat suficienta anticipare a problemelor la nivel global, adica nu a dorit sa arate ca este oricand pregatit sa considere ca un risc se poate materializa. Nu a avrut sa arate acest lucru prin pregatirea unor pozitii, si ma refer in special la cea fiscala, care sa-l ajute in astfel de momente.”

Share