Despre Madonna, romani si tigani

Share

Un fior a strabatut opinia publica saptamana trecuta, cand, in timpul concertului de la Bucuresti, Madonna a spus, in timp ce canta cu trupa de tigani rusi, Trio Kolpakov:

Mi-a fost adus la cunoştinţă că în Estul Europei există o puternică discriminare faţă de romi, de ţigani, în general, ceea ce m-a supărat foarte tare. Noi nu credem în discriminare, credem în libertate şi în acordarea de drepturi egale tuturor”.

Publicul (eteroclit si numeros) de pe Platoul Izvor a huiduit-o.

Reactia cantaretei a fost: „God damn it!”. Presa internationala a infierat rasismul presupus si xenofobia subanteleasa a romanilor.

Acum suntem intr-o situatie paradoxala: pe de o parte, in strainatate, mai ales daca tenul e ceva mai implinit (poate am fost la soare, la mare), aflam ca suntem tigani. Conationalii nostri, romi sau nu, au probleme in Italia, identificati cu o minoritate de la noi.

Una intre 500.000 si doua milioane de membri, cum sprotest tiganesc pustin unii sau altii; pe de alta parte, simultan opinia publica internationala a aflat ca suntem… rasisti! In primul rand, este o coliziune logica: ori esti rasist si nu suporti tigani, ca etnie, ori esti chiar tu tigan.

In al doilea rand: nimic mai gresit! Eu cred ca lucrurile sunt mai rafinate, dar si simple. In general, cei ce ii fac pe romani in strainatate, peiorativ, tigani sunt oameni fara cultura, ca si cei ce considera ca a fi tigan e un fapt demn de oprobiu public… citeste tot aici

Share