PNL: Condamnaţii penal definitiv să nu poată candida

Share

PNL doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu poată candida la Parlament şi preşedinţie. Este o iniţiativă legislativă care aparţine deputatului Alina Gorghiu. Poate că vrea să convingă că nu are nici o apăsare.

Klaus Iohannis critică Parlamentul „tolerant cu corupţia şi corupţii”

În virtutea jurisprudenţei Curtţii Constituţionale cu privire la integritatea funcţiei publice, am înregistrat astăzi două iniţiative legislative pentru reglementarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească posibilii candidaţi la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Iniţiativele au rolul de a menţine, respectiv de a spori rigorile de integritate, de care trebuie să se bucure aceste demnităţi alese. Implicit încrederea în instituţii publice esenţiale în statul român. În mod concret, soluţia legislativă propusă vizează imposibilitatea depunerii candidaturii pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Aceasta de către persoanele care au suferit condamnări penale definitive.

, precizează Gorghiu în comunicatul citat.

Proiectele PNL modifică Legea de alegere a Camerei şi Senatului şi cea de alegere a preşedintelui

Cele două proiecte modifică Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi Legea pentru alegerea preşedintelui României. Aceasta adăugându-se următoarea prevedere:

Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive.

Proiectele au fost înaintate Senatului şi urmează să intre în procedura legislativă.

Share