home ECONOMIE, POLITICA Pilonul II ar putea fi atacat de PSD din semestrul doi, spune Teodorovici

Pilonul II ar putea fi atacat de PSD din semestrul doi, spune Teodorovici

Share

Ministrul Finanţelor Orlando Teodorovici a anunţat că transferul fondurilor de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi legiferat până la finalul semestrului I. Noutatea este că se vorbeşte despre transfer de la Pilonul II la Pilonul I.

Până acum, vectorii PSD vorbeau despre micşorarea cotei de cotizare la Pilonul II şi despre opţionalitatea acesteia. Adică să ai posibilitatea să optezi dacă vrei sau nu să cotizezi la Pilonul II. Aici însă începe clenciul.

Pilonul II sau învățând PSD democrație liberală, că nu pricepe

Este vorba despre o opţiune pe care o fac numai noii salariaţi, când intră în muncă, ori despre o opţiuni pe care o fac toţi salariaţii, anual? Eşti obligat să optezi, completând un formular obscur despre care nu vei fi inofmrta, ca să cotizezi la Pilonul II, sau dacă nu optezi se consideră că optezi doar pentru Pilonul I.

Pilonul II, la mezat politic

Mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an, a anunţat miercuri Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, conform HotNews.

“Se discută, sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. (…) Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Concurenţă

El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II.

“Este o concurenţă, un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală”, a precizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Teodorovici a precizat că în multe zone statul a dovedit că nu poate să fie un administrator mai bun decât privatul, dar nu este vorba, neapărat, despre sectorul de pensii.

“În multe zone a dovedit că nu (poate să fie un administrator mai bun decât privatul n.r.), dar poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a mai arătat Teodorovici.

Reducere

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, în creştere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Citeşte şi
Vrem graţierea imaginii lui Gică Popescu

Totul este propagandă în această campanie jenantă. Gică Popescu nu a fost condamnat pentru că

Florian Walter, învinuiri DIICOT în cazul transferurilor

Fostul patron al U Cluj, Florian Walter, a fost ridicat marţi de procurorii DIICOT Cluj

Revista presei. Copos, spaga pentru tacere in Dosarul Transferurilor

~Turcan: Basescu e perfect sanatos~intentiile miliardarului lui Mazare~razboi pentru controlul asigurarilor~Roman vinde camioane Pentagonului~

Horia Ghibuţiu şi Raluca Dan, de la EVZ la Adevărul

Migrări în presă. Doi dintre jurnaliştii care şi-au dat demisiile de la Evenimentul zilei, săptămâna

FOTBAL SI SPALATORIE: Călătoriile fraţilor Becali prin paradisurile fiscale

Fotbaliştii transferaţi din România traversează mai multe paradisuri fiscale înainte de a ajunge în iadul

Viorica Dăncilă și Eugen Orlando Teodorovici s-au certat

Tensiuni uriaşe în interiorul PSD. Potrivit unor surse, Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici s-ar fi

Teodorovici: „E greu de crezut că vom păstra guvernarea” (stenograme)

Dincolo de ceea ce spun public, politicienilor puterii ştiu, ca Teodorovici, de exemplu, că au

Teodorovici a fost cât pe ce să devină premierul catindatului VV Dăncilă

Eugen Teodorovici, premierul care nu a mai fost anunțat. Surse din PSD au declarat pentru

Dăncilă şi Teodorovici au fost fugăriţi de protestatari, la sediul PSD

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodororovici, au ieșit prin spatele clădirii, însă protestatarii

Teodorovici în Cuba? Nu s-a stabilit nimic despre tratamentul anti-cancer

O minciună iese la iveală. Puţin înainte de OUG 114, Eugen Teodorovici a mâncat o

Share