home ECONOMIE, POLITICA PIIGS. Italia. Cum arata contagiunea

PIIGS. Italia. Cum arata contagiunea

Share

Italia, al doilea I din PIIGS (n.n.: Portugalia-Irlanda-Italia-Grecia-Spania), e pe cale să împărtăşească soarta “purceilor” mai mici. Italienii se finanţează tot mai scump, după ce dobânzile la obligaţiuni au trecut de niveluri record pe piaţa secundară. Toată lumea încearcă să scape de datoria peninsularilor şi bani pentru bailout nu (prea) există.

Forbes

Grecia a luat un bailout de 110 de miliarde euro, Irlanda unul de 85 miliarde şi Portugalia unul de 78 de miliarde.

Grecia trebuie să mai ia unul de până la 130 de miliarde, Irlanda şi Portugalia s-ar putea să mai aibă şi ele nevoie de încă o rundă de bailout (dacă ne uităm la condiţiile din piaţă de acum, atunci cu siguranţă este nevoie noi programe de salvare).

De Spania se vorbeşte intensiv încă din primăvara acestui an, însă acum cel de-al doilea I din PIIGS a intrat şi el în atenţia investitorilor, cum nu se poate mai prost.

Vasilescu, BNR: Dacă Spania şi Italia ar intra “în vrie”, nici nouă nu ne-ar fi bine

Spania avea o datorie publică de 638 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2010. Şi are o nevoie de finanţare de 380 de miliarde de euro în următorii trei ani, conform unui raport SocGen.

Italia are cea mai mare datorie publică din UE în termeni nominali şi a treia cea mai mare din lume: 1.843 de miliarde de euro. Ca procent din PIB era la nivelul de 118% la sfârşitul anului trecut.

Tarile lumii cu un picior in groapa falimentului

Nevoia de finanţare a ţării este uriaşă: 630 de miliarde euro în următorii trei ani, potrivit aceluiaşi raport… tot pe Money.ro

Share