home POLITICA Perversa sinteza: Fascizarea comunismului românesc

Perversa sinteza: Fascizarea comunismului românesc

Share

Se vor implini in curand, pe 8 mai, noua decenii de la intemeierea Partidului Comunist din România.

foto: Ruxandra Secereanu

O secta revolutionara inspirata de viziunea milenarista a bolsevismului, PCdR a acceptat deplina subjugare de catre aparatul Internationalei a III-a (Comintern), a fost practic emisarul colectiv al intereselor sovietice pe teritoriul României.

A fost campionul luptei impotriva intregirii tarii dupa Primul Razboi Mondial si a sustinut revendicarile sovietice legate de Basarabia. Pentru comunisti, România interbelica era un “stat multinational de tip imperialist, construit prin dictat si agresiune”.

Dupa 1944, PCdR, rebotezat PCR, a  condus operatiile de rusificare a culturii romanesti si de sovietizare fortata a tarii. A practicat cu fervoare si fara mila religia politica a luptei de clasa, o rationalizare paroxistica a resentimentului social.

Lumina venea pentru acesti miltatanti fanatici doar dinspre Rasarit. Moscova era Mecca lor, Stalin era profetul a ceea ce marele poet polonez Czeslaw Milosz a numit “Noua Credinta”.

Cantecul lor favorit era “Privesc din Doftana” pe o melodie rusa. Imnul de stat includea cuvintele: “Infratit fi-va vesnic al nostru popor/Cu poporul sovietc eliberator/Leninismul ni-e far, si tarie, si-avant/Noi urmam cu credinta Partidul ne-nfrant”.

A se observa accentul pe ideologie si pe credinta. Destinul marxismului in România nu poate fi inteles fara a explica natura culturii politice a comunismului, rolul ideologiei in geneza, functionarea si perpetuarea sistemelor de tip leninist pe care istoricul Martin Malia le-a numit partocratii ideocratice:

Pornind de la Kolakowski. Destinul marxismului in Romania

Am examinat, in cartea mea Stalinism pentru eternitate: O istorie politica a comunismului românesc (University of California Press, 2003, trad. rom. de Cristina Petrescu si Dragos Petrescu, Polirom, 2005), precum si in alte lucrari, intre care Fantoma lui Gheorghiu-Dej (editia a II-a, cu postfata de Cristian Vasile, Humanitas, 2008), metamorfozarea PCdR de-a lungul anilor, dogmatismul impenitent, anti-intelectualismul, anti-occidentalismul si anti-reformismul niciodata abandonate, renuntarea oportunista la internationalismul mistic al originilor si imbratisarea, dupa 1963-64, a unui indigenism cu consecinte nu mai putin dezastruoase… citeste tot pe Contributors

Citeşte şi
Vladimir Tismăneanu, politolog american de origine română, prezintă tabloul politic al momentului în ceea ce
Continuă descrierea unei porţiuni din planul rusesc de zăpăcire şi aservire a Bucureştiului intereselor Moscovei.
Curtea de Conturi a avut întotdeauna un rol interesant în demnatelarea ecuaţiilor politico-economice în care
Intrăm acum în altă poveste. În 2002, trei tineri TSD-işti au fost prezentaţi jurnaliştilor acreditaţi
Titlul (destructurarea economiei naţionale) este foarte interesant. Se poate vorbi despre acest lucru, despre autori
Tot scandalul din ultima vreme din jurul numelui lui Kondiakov a fost deliberat împins pe
Boris Nemțov, proeminent politician de opoziție rus și fost vicepremier rus pe timpul când preşedinte
Moscova-i face lui Ponta imagine de antirus. Acesta a bănănăit despre unirea cu R. Moldova.
A man grieves outside the Volgograd main railway station in Volgograd,
Dacă revizuirea Constituţiei e în pericol să cadă, zădărnicită de Traian Băsescu, cei afectaţi de
Share