Pe cine serveste Serviciu de Informatii si Securitate din Republica Moldova?

Share

Partida europeană bazată pe interesul naţional ar trebui să cunoască că poţi ajunge în Uniunea Europeană doar ca un aliat de nădejde şi dacă îndeplineşti condiţii la foarte multe capitole, iar una din condiţiile principale este reformarea Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova.

FOTO: Reteaua OMCT

Iată de ce societatea civilă trebuie într-un mod foarte strict şi principial să supervizeze politica şi activitatea respectivei instituţii de stat. Va avea Basarabia un Serviciu de Informaţii şi Securitate bazat pe un interes naţional românesc ori va continua să fie unul cu faţadă naţională, dar în principiu cel vechi, educat în spiritul KGB-ului cu relaţii secrete la FSB-ul actual al Federaţiei Ruse.

Au trecut 19 ani de la declaraţia de Independenţă a R. Moldova, dar o reformă de orientare occidentală aşa şi nu s-a produs la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Pe la această instituţie s-au perindat ofiţeri în postura de şefi şcoliţi în perioada KGB-ului sovietic.

Până şi astăzi tot din aceştia conduc această instituţie. În plan informativ, la Chişinău în 8 ani pe vremea lui Voronin. SIS a fost condus timp de doi ani de către Artur Reşetnicov, nepotul soţiei lui Vladimir Voronin, un jurist în vîrstă de 35 de ani, fost şef al Direcţiei Drept şi Relaţii Publice a aparatului prezidenţial al Basarabiei.

Mihail Boldean, adjunctul lui Reşetnicov la comanda SIS, a absolvit şcoala superioară pentru corpul de conducere al Comitetului Securităţii de Stat (KBG) a URSS, din Taşkent, Uzbekistan. A activat ca ofiţer KGB în fosta URSS, iar din anul 2002 a condus Direcţia municipală Chişinău a SIS.

În 2009, la 25 septembrie, Parlamentul Basarabiei l-a numit pe Gheorghe Mihai în funcţia de director al SIS, în locul lui Artur Reşetnicov. În 1978 a fost recrutat în serviciul militar, în cadrul organelor Securităţii de Stat. În 1979, după absolvirea cursurilor superioare specializate din Minsk, a activat în calitate de împuternicit operativ – aşa se numeşte ofiţerul operativ KGB în Basarabia – şi împuternicit operativ superior în secţia raională Briceni.

În 1985, a absolvit Facultatea de pregătire a cadrelor de conducere a şcolii Superioare a Comitetului Securităţii de Stat (KBG) al fostei URSS din Moscova, după care a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul KGB şi de şef de direcţie generală din cadrul SIS.

Adjunctul său Valentin Dediu a fost ofiţer KGB începînd din 1977, iar celălalt adjunct, Valeriu Furdui, a fost împuternicit operativ (ofiţer operativ KBG) începînd din 1982.

Noul director al Serviciului Grăniceri (fost directorat KGB în fosta URSS), generalul de brigadă Alexei Roibu, a absolvit cursurile Comitetului Securităţii de Stat al URSS şi a fost împuternicit operativ pînă în noiembrie 1991, cînd KGB a fost desfiinţat în urma tentativei de lovitură de stat a generalului Vladimir Kriucikov. Victor Catan, ministrul Afacerilor Interne, a fost ofiţer de Miliţie, cît şi împuternicit operativ” în fosta URSS.

O schimbare structurala a Serviciul de Informaţii şi Securitate nu s-a produs. Nu s-a produs o reforma radicala a justitiei.O stabilitate pe vector european poate avea loc doar in cazul unei reforme structurale profunde a tuturor instituţiilor de stat .

Nu e de mirare de ce piaţa mass-media din R. Moldova e dominată de mass-media rusească. Nu e de mirare de ce comunismul nu a fost condamnat până astăzi şi legea lustraţiei nu a fost adoptată.

Nu e de mirare de ce investiţiile străine nu vin într-un spaţiu care face parte din Comunitatea Statelor Independependente. Nu e de mirare participarea delegaţiei Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova la Consfătuirea conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale statelor – membre ale CSI.

Recent, în perioada 14-16 septembrie curent, delegaţia Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, condusă de directorul instituţiei, dl. Gheorghe MIHAI, a participat la lucrările Consfătuirii a XI-a a conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale ţărilor-membre ale Comunităţii Statelor Independente, desfăşurată în or. Baku, Azerbaidjan.

În cadrul Reuniunii, participanţii au realizat un schimb de informaţii vizavi de problemele prioritare privind asigurarea climatului regional şi general de securitate. Părţile au convenit să-şi conjuge eforturile prin evaluarea tendinţelor… citeste tot aici

Sursa: Basarabia Literara

Share