Paul Goma a împlinit 75 de ani şi românii (fie ei şi scriitori) habar n-au avut. Ce se întâmplă cu memoria noastră? (Liviu Ioan Stoiciu)

Share

~articol publicat sambata, 2 octombrie~

Azi Paul Goma, marele scriitor disident a împlinit 75 de ani! Vă puteţi imagina, 75 de ani – o sărbătoare unică. Şi cu toate acestea, azi Paul Goma a fost total ignorat în România. Nu-mi vine să cred în continuare. Am venit să scriu aici, ca de obicei, de la ştirile de pe TVR 1 – n-a fost scoasă o vorbă despre Paul Goma şi cei 75 de ani ai lui!

FOTO: Cantonul 248

De altfel, postul public de televiziune e aruncat în buzunarele celor de la putere, ale lui Băsescu şi Boc-PDL, şi-a pierdut orice credibilitate… Ce se întâmplă cu memoria românească? Rău am ajuns. Cine mai e ca Paul Goma, să ne permitem atâta indiferenţă condamnabilă?

Paul Goma e un simbol a rezistenţei româneşti şi un scriitor de anvergură internaţională – a împlinit 75 de ani şi nu a fost omagiat de nimeni! Niciuna dintre revistele literare săptămânale centrale măcar nu şi-a amintit: România literară, Observator cultural, Luceafărul, Cultura sau Revista 22, toate au tăcut într-un glas, dacă pot să spun aşa.

Las la o parte revistele literare lunare… Nu mai pun la socoteală ziarele şi revistele neliterare sau agenţiile de ştiri (deprofesionalizate, pervertite de evenimente de doi bani). Care şi-au înghiţit şi ele limba, deşi aveau o ocazie extraordinară acum să-l scoată pe Paul Goma în prim-plan, să readucă pe tapet nerecunoştinţa românească la adresa lui (oficială şi neoficială).

Şi-a amintit numai revista Antiteze 2 / 2010 de la Piatra Neamţ (director Cristian Livescu şi redactor-şef Vasile Baghiu) sau cotidianul Timpul din Basarabia (http://www.timpul.md/articol/paul-goma-75-de-ani-de-la-nastere-16074.html).

Ce să mai spun? Revista de cultură Amfitrion din Turnu Severin i-a dedicat în 2008 un număr lui Paul Goma (redactor-şef Ileana Roman). Apoi, basarabeanul Mihail Vakulovski a publicat în revista electronică Tiuk! (www.tiuk.reea.net) un dosar Paul Goma.

În plus, site Europa Creştină al lui Octavian Mihăescu a declarat Anul 2007 – Anul Goma… Nu mai există altă posibilitate de a afla veşti despre singuraticul şi izolatul Paul Goma „de la Paris” decât dacă-i citiţi site / blogul său, daţi click pe http://paulgoma.free.fr/.

Anul acesta, o sigură revistă de cultură i-a dedicat pagini întregi, sub titlul „Paul Goma – 75”, şi aceea a fost Argeş (director, Jean Dumitraşcu). E revoltător. Conducerea Uniunii Scriitorilor şi-a luat adio de la Paul Goma (recitiţi ce am scris despre şedinţa ultimului Consiliu al USR, legat de Paul Goma: http://www.liviuioanstoiciu.ro/2010/09/usr-n-a-dat-turnatori-din-contra-usr-a-dat-cei-mai-multi-disidenti-oponenti-rezistenti-un-fragment-de-valeriu-stancu/), Preşedinţia României stă la dispoziţia duşmanilor lui Paul Goma (public o fotografie făcută de filajul Securităţii). N-am să înţeleg niciodată de ce s-a ajuns la atâta nemernicie.

Sursa: Cantonul 248

Share