Partide extremiste. A apărut o pletoră de cereri de înfiinţare

Share

Pentru că AUR se face bucăţele, o pletoră de partide extremiste sunt acum în stadiul în care cer sentinţe judecătoreşti de înfiinţare.

În ultimele luni, la Tribunalul București au fost depuse mai multe cereri de înființare a unor partide cu fondatori apropiați de ideologii extremiste și conspiraționiste. În cea mai mare parte, petenții sunt foști membri AUR.

Una dintre aceste solicitări a fost deja admisă, una respinsă în primă instanță, iar în celelalte două cazuri spețele urmează a fi analizate de judecători, pentru verificarea documentațiilor.

De câțiva ani, procedurile pentru fondarea unei formațiuni politice s-au simplificat semnificativ, fiind suficientă adeziunea a trei membri, dovada unui sediu și întocmirea unor documente standard, gen “statutul partidului”.

Partidul Patrioții Poporului Român a fost înființat printr-o decizie din 18 martie a Tribunalului București, fondatori fiind bihorenii Cristian Vasile Lască, Andrei Cristian Boroș și Dănuț Nicolae Pop.

Primul este verișor al deputatului de Bihor Mihai Lască, exclus din AUR anul trecut și condamnat definitiv, în același an, la 2 ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de lovire.

Boroș, și el fost membru AUR, precum și Pop, sunt consilieri la biroul parlamentarului bihorean.

Deputatul Lască, acum independent, este judecat și într-un dosar de crimă organizată, aflat pe rolul instanței de fond.

În timpul pandemiei, frații Lască și Boroș au organizat și participat la mai multe manifestații anti-vaccin din Oradea. Printre declarațiile politice ale lui Lască, din Parlament, se numără cele cu titlurile ”UE şi NATO – pietrele de moară la gâtul României!”, ”Dictatura medicală este şi va fi cel mai periculos virus al tuturor timpurilor!”, ”Uniunea Europeană este dictatorul Europei şi al României”, ”Opriţi şantajul vaccinării românilor cu seruri experimentale!”

Anul trecut, Lască i-a cerut premierului de atunci, Florin Cîțu, ca în termen de 7 zile să îi pună la dispoziție, printre altele, ”Studiul științific efectuat și recunoscut unanim la nivel mondial și efectuat și recunoscut implicit și în România, care a demonstrat existența virusului Sars-Cov-2 prin izolare, purificare, trecerea prin Postulatele lui Koch, stabilindu-se Standardul de Aur.”

Lască nu a răspuns apelurilor și mesajelor G4Media, dar Boroș a afirmat că și șeful său va face parte din partid, care are deja ”o grămadă de susținere”.

Consilierul parlamentar a respins ideea că formațiunea pe care o reprezintă va fi una extremistă, spunând că ”divorțul de AUR înseamnă altă ideologie.”

Exclusă din AUR odată cu Lască, senatoarea Diana Șoșoacă a luat parte la multe dintre protestele organizate de Lască, recunoscând că ”împărtășește anumite viziuni” cu deputatul din Bihor.

Ea a adăugat însă că nu știe despre demersul numit Partidul Patrioților: ”Nu am auzit de acest proiect. Nu știu nimic despre el. Eu mă raliez NUMAI CU POPORUL ROMÂN ȘI ROMÂNIA!”

Boroș a declarat că până în prezent formațiunea sa nu a avut vreo discuție cu senatoarea Șoșoacă, dar intenționează să o facă în viitor.

Pe 23 mai, aceeași instanță din Capitală va analiza solicitarea înființării Partidului Lege Educație Unitate (LEU).

Doi dintre fondatori – Cosmin Marian Matache și Andy Constantin Lupu – apar ca reprezentanți a două centre înființate, anul trecut, de AUR, în Ilfov, pentru strângerea de semnături, în vederea demiterii președintelui Klaus Iohannis.

La începutul acestui an, Matache distribuia pe Facebook o postare AUR, în care se anunța: ”Victorie! Certificatul «verde» de muncă este eliminat definitiv! Scoateți-l și din instituțiile publice, restaurante, săli de fitness și de spectacol. E inutil!”

Zilele trecute, a fost depusă și documentația în vederea înființării Partidului Roexit, fondatori fiind de trei clujeni: Robert Vitoș, Smaranda Nicoleta Lup și Sergiu Dan Grecu.

Lup a fondat organizația AUR din județul Cluj, iar în 2021 a intrat în conflict cu conducerea de la nivel central a formațiunii, fiind exclusă din partid în luna martie a acestui an.

În așteptarea deciziei judecătorilor, membrii fondatori și-au expus intențiile pe rețelele de socizalizare:

”Dacă vreți ca România să nu fie victima noii ordini şi a marii resetări, avem nevoie de susținerea dumneavoastră. Partidul ROEXIT se află în curs de înființare şi ne propunem scoaterea României din Uniunea Europeană. Acesta ar fi un pas foarte important spre a nu mai fi slugi. În mod evident, avem nevoie şi de lideri care să nu vândă țara.

E datoria tuturor românilor să se trezească la realitate şi să se ridice împotriva globalismului. Noi, fondatorii Partidului ROEXIT, ştim că poate fi reluată producția, agricultura şi exploatarea de resurse naturale pentru a ajunge la independență energetică. Singura şansă a României e să devină independentă şi neutră.

Alegerile din 2024 ar putea fi ultima şansă de a scăpa din ghearele celor care ne vor slabi, vânduți şi dependenți de importuri.

Odată ce partidul e înființat, vom începe imediat să le explicăm tuturor românilor că nu mai avem timp de pierdut şi că soarta țarii trebuie decisă de noi, nu de Ursula.” (von der Leyen, președinta Comisiei Europene n.r.)

Referitor la posibilitatea ca formațiunea Roexit să fie catalogată drept extremistă, Lup a declarat că ”Nu mai este loc de teamă. De peste 30 de ani, teama şi slăbiciunea ne-au adus în genunchi ca țară. Partidul ROEXIT este, fară dubii, naționalist şi radical. Oamenii nu mai au timp de jocuri şi de politicieni slabi, mincinoşi. Suntem ce suntem: o echipă determinată, tânără şi nevândută.”

”Structurile Uniunii Europene au folosit România de-a lungul timpului. Ne-au muls de forță de muncă ieftină şi au dat ordine să nu ne dezvoltăm economic în propria țară. De-a lungul timpului vom vorbi şi vom demasca toate ororiile UE. Credem că în final vom ieşi din această uniune politică care a fost impusă oamenilor”, a mai spus Smaranda Nicoleta Lup.

De precizat că, în contextul alegerilor din AUR pentru alegerea unui nou președinte, au avut loc mai multe conflicte interne, soldate inclusiv cu demisia/excluderea unor parlamentari care ar putea fi atrași în noile formațiuni, lucru recunoscut și de Andrei Boroș, de la Partidul Patrioții Poporului Român.

Pe 16 martie, în primă instanță, a fost respinsă solicitarea lui Cornel Dan Sabou, de înființare a Partidului Patrioților Qanon.

După comunicarea motivării, Sabou are dreptul de a depune apel. Acesta se prezintă drept jurnalist de investigatie și atitudine din Baia Mare și lider informal al Qanon România.

În 2008, băimăreanul a ajuns la închisoare, după ce a emis file CEC fără acoperire și adeverințe de salarizare false.

În august 2020, el a organizat o manifestație împotriva purtării măștii, în Piața Victoriei din București.

Într-o postare pe blogul personal, Sabou anunța anul trecut că ”Grupul Q ROMANIA s-a constituit pe Facebook pentru a raspandi ADEVARUL despre falsa pandemie de coronavirus si pentru a lupta, alaturi de patriotii din intreaga lume, in razboiul care se duce pe Planeta impotriva Ocultei Mondiale.”

Fondată în SUA, pe baza unor teorii conspiraționiste, mișcarea Qanon a devenit în timp una politică.

Teoria centrală a Qanon este că un grup de pedofili canibali, care acționează la nivel internațional, a conspirat pentru a-l da jos din funcție pe fostul președinte american Donald Trump.

Share